Praktici se topí v administrativě, bere jim čas na pacienty

Obracejí se proto na ministra zdravotnictví

Praha, 10. 6. 2019 – Téměř polovinu ordinační doby – tolik času zabírá praktickým lékařům vyplňování formulářů a další nadbytečná administrativa. Papírováním se tak lékařům krátí prostor pro pacienty. Za největší „žrouty času“ považují často zbytečné úkony, například vypisování kontrolních zpráv nebo tzv. lístku na peníze. Vyplývá to z průzkumu, na který odpovědělo více než sto praktiků. Všichni označili stávající administrativu za nadbytečnou. Devadesát procent lékařů si navíc myslí, že papírování každý rok přibývá. S výsledky průzkumu a konkrétními případy „nesmyslné administrativy“ se lékaři chtějí obrátit na ministra zdravotnictví.

„Stát a pojišťovny se naučily dělat z doktorů úředníky, to je třeba změnit. České zdravotnictví se potýká s personální krizí, a přesto si dopřává drahého luxusu tím, že plýtvá časem vysoce kvalifikovaných odborníků na činnost, kterou má vykonávat administrativní síla. Zejména to platí u praktických lékařů. Stát se musí rozhodnout, zda z nich chce mít efektivně fungující lékaře zajišťující primární péči nebo posudkáře, kterým kvůli papírování nezbývá dostatek času na pacienty,“ říká předseda Sdružení praktických lékařů (SPL) MUDr. Petr Šonka. „Papírování zabere praktikům minimálně dvě hodiny denně. Mezi největší žrouty času patří třeba posudková činnost pro Českou správu sociálního zabezpečení. Nejnesmyslnější je poté například vypisování takzvaného lístku na peníze, který má ubezpečit Českou správu sociálního zabezpečení a zaměstnavatele, že pracovní neschopnost, která byla zahájena a nebyla ukončena, skutečně trvá. Dříve se vystavoval na konci každého měsíce, dnes kdykoli, když si o něj pacient požádá,“ dodává MUDr. Šonka.

Mnohé úkony, které praktičtí lékaři musejí vykonávat, často pramení ze zastaralých zákonů. Některá administrativa je pak podle předsedy Společnosti všeobecného lékařství (SVL) doc. MUDr. Svatopluka Býmy, CSc., úplně zbytečná. „Jako praktici musíme například stále ještě potvrzovat, zda je student způsobilý nastoupit na vysokou školu. S tím, že by někdo na univerzitě studovat nemohl, jsem se přitom po dobu své praxe ještě nesetkal,“ doplňuje praktický lékař a místopředseda SVL MUDr. Otto Herber. „Vyzvali jsme praktické lékaře, aby nám posílali své poznatky o problémech s administrativou. Výsledky chceme poté předložit ministrovi zdravotnictví,“ doplňuje doc. Býma.

Praktici se obávají, že bude administrativy přibývat i nadále, a čas vyměřený na léčbu pacientů se tak na úkor papírování ještě více zkrátí. „Lékaři, které jsme oslovili prostřednictvím dotazníku, odpověděli, že jim administrativa zabírá až 50 % procent času. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný,“ vysvětluje doc. Býma.

O SVL ČLS JEP

Společnost všeobecného lékařství (SVL) vznikla v roce 1979. V současnosti se SVL podílí na tvorbě doporučených léčebných postupů, aktualizuje koncepci oboru, je partnerem pro jednání v dohodovacích řízeních jak o kompetencích praktického lékaře, tak o ceně jeho práce. Odborní zástupci společnosti jsou zváni ke koncepcím řady preventivních programů. V současnosti např. k programu celoplošného screeningu rakoviny tlustého střeva a konečníku a k aktivitám v oblasti prevence karcinomu prsu. Řada praktiků se podílela na výzkumu odhalování karcinomu prostaty nebo např. na významné epidemiologické studii prevalence Helicobacter pylori a na dalších. SVL pořádá vzdělávací semináře pro praktické lékaře v systému celoživotního vzdělávání. Společnost vydává časopis Practicus, který vychází 10× ročně. Více informací na www.svl.cz.

O SPL ČR

Sdružení praktických lékařů (SPL ČR) je nezávislou dobrovolnou organizací sdružující na profesním principu všeobecné praktické lékaře pro dospělé vykonávající praxi v ČR. Posláním sdružení je rozvoj všeobecného praktického lékařství jako oboru a primární péče jako základního článku zdravotního systému, dále zlepšování podmínek i kvality činnosti praktických lékařů, hájení jejich zájmů a podpora a pomoc při výkonu jejich povolání. V současné době má SPL 4 800 členů (přibližně 90 % z celkového počtu praktických lékařů pro dospělé v ČR), což z něj činí vůbec největší dobrovolnou organizaci lékařů v ČR. Více na www.splcr.cz.