Kingston podpořil exhibici nejlepších studentských robotů. Víme, kdo je absolutním vítězem jarní Robosoutěže ČVUT

V Kingston areně na festivalu Maker Faire Prague 2019 se o víkendu utkalo 12 nejlepších týmů jarní Robosoutěže ČVUT pro základní školy. Vítězem se stal tým Škvorečáci.

Praha, Maker Faire – 24. června 2019 – Absolutní prvenství v ČVUT Robosoutěži kategorie základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií si odnesl tým Škvorečáci ze Základní školy Škvorec ve složení Vojtěch Vácha, Maroš Telka, Petr Šneider. Krom prvenství si navíc všichni členové týmu odnesli vlajkovou loď firmy Kingston Technology, NVMe disk KC2000. Na druhém místě se umístili žáci z týmu ROBiQ, kteří vyhráli SSD disky Kingston A400, a třetí místo si z náročného souboje odnesli Linux team, kteří získali balíček Kingston sestávající z microSD a SD karet Canvas a USB disku.

Základní koncept Robosoutěže ČVUT je každý rok stejný: s pomocí stavebnice LEGO Mindstorms mají žáci nebo studenti postavit a naprogramovat robotické vozítko, které nejlépe splní danou úlohu. Letošní úloha pro týmy z druhého stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií byla následující: robot musí v časovém limitu 90 vteřin zcela samostatně přesunout a případně roztřídit co nejvíc barevných kostek, rozmístěných po soutěžní ploše, do předem definovaných skladišť. Na jednom symetricky rozděleném hracím plánu budou soutěžit vždy dva roboti zároveň, o vítězství pak rozhodl počet získaných bodů. V exhibici se navíc přidalo nové pravidlo, které dvojnásobilo získané body, pokud ve skladišti byly kostky jen jedné barvy.

Soutěž, kterou pořádá Fakulta elektrotechnická z ČVUT, představila 12 nejlepších týmů ze všech tří finálových klání z dubna. K vidění byly velmi rozdílné přístupy třídění a uklízení kostek do skladišť. Jako nejspolehlivější se ukázal robot týmu Škvorečáci, který připomínal sklápěcí nákladní auto. Postupně si v čase 80 sekund robotickou paží dvakrát opatrně naložil čtyři kostky jedné barvy a odvezl je do skladiště. V posledních 10 sekundách potom použil jednoduchou radlici a nahrnul zbývající kostky do posledního skladiště. Celý program byl psaný do poslední vteřiny časového limitu a diváky nechával na pochybách, zda to stihne, nebo ne. Několikrát v soutěži se mu podařilo získat maximální množství bodů.

„Robosoutěž ČVUT se poprvé uskutečnila mimo domovskou půdu fakulty, a mohla tak širší veřejnosti ukázat tvořivost našich mladých soutěžících,“ komentuje exhibici Robosoutěže její hlavní pořadatel Martin Hlinovský.

„Jsme rádi, že jsme soutěž mohli podpořit a gratulujeme mladým talentům z teamu Škvorečáci,“ říká Michal Stauch ze společnosti Kingston. „Aniž by si to soutěžící uvědomili, s našimi produkty se možná při stavbě svých robotů potkali na mnoha místech, třeba v samotné základní jednotce stavebnice Lego Mindstorms, v noteboocích, které se používají při programování robota, ale i v datových centrech, kde se projekty zálohují v cloudu.“

Společnost Kingston Technology podpořila Robosoutěž v rámci celosvětové kampaně #KingstonIsEverywhere, v níž poukazuje na to, jakým způsobem jsme obklopeni technologiemi a kde všude se pohybují naše data. Provedla proto například i průzkum, jak Češi dokumentují svoje okolí. Výsledky můžete najít na tomto odkazu.

Informace o společnosti Kingston můžete najít zde:

YouTube: http://www.youtube.com/kingstontechmemory

Facebook: http://www.facebook.com/kingstontechnologyeurope

Twitter: https://twitter.com/KingstonTech

Instagram: https://www.instagram.com/kingstontechnology

LinkedIn: http://www.linkedin.com/company/kingston

O společnosti Kingston Technology Europe Co LLP.

Kingston Technology Europe Co LLP je výrobcem flash paměťových zařízení a pobočkou společnosti Kingston Technology Company, největšího světového nezávislého výrobce paměťových produktů. Kingston vyvíjí, vyrábí a dodává paměťové produkty pro stolní počítače, notebooky, servery nebo tiskárny a také flash paměti pro počítače, digitální kamery/fotoaparáty nebo mobilní zařízení. V rámci svojí globální sítě dceřiných firem a poboček má Kingston výrobní zařízení v Kalifornii, na Taiwanu a v Číně a obchodní zástupce ve Spojených státech, v Kanadě, v Evropě, v Rusku, v Turecku, na Ukrajině, v Austrálii, v Indii, na Taiwanu, v Číně a v Latinské Americe. Pro získání dalších informací volejte +44 (0)1932 738888 nebo navštivte www.kingston.com.