Recyklojízda nabádala, aby lidé nebyli líní a třídili baterie. Za 10 dní jich vybrala téměř 2,5 tuny

25. června 2019 – S cílem podpořit třídění a recyklaci baterií projela Českou republiku od východu na západ Recyklojízda – tříčlenná skupinka cyklistů na elektrokolech. Během 10 dní navštívila 25 měst, najela 786 kilometrů a od občanů, zástupců měst a škol vybrala 2 467 kg baterií. Všechny předá k recyklaci. Hlavní poselství, které lidem přivezla, bylo „Nebuďte líní, třiďte baterie“. Svou recyklačně osvětovou tour zahájila Recyklojízda v úterý 11. června v Českém Těšíně a 20. června doputovala do města Ostrov na druhém konci republiky na úpatí Krušných hor. Projekt organizovala nezisková společnost ECOBAT a informace o něm jsou k dispozici na webu recyklojizda.ecobat.cz a na facebookovém profilu Recyklojízda. 

Cesta severní částí republiky byla vybraná záměrně

Trasa Recyklojízdy vedla záměrně severními částmi republiky, protože právě tyto lokality jsou ve sběru baterií nejslabší. „Pro představu v Moravskoslezském kraji se v minulém roce vytřídilo jen 73 gramů baterií na obyvatele a v Ústeckém 94 gramů. Přitom celorepublikový průměr je 155 gramů a v nejlepším Jihomoravském kraji to bylo dokonce 247 gramů na obyvatele,“ říká Eva Gallatová ze společnosti ECOBAT a zároveň členka týmu Recyklojízdy. „Na své cestě jsme chtěli mluvit právě s lidmi, kteří netřídí vůbec nebo málo. Snažili jsme se je přesvědčit, aby svůj přístup změnili. A také jsme se setkávali se zástupci měst, protože je vnímáme jako významné partnery v osvětě,“ dodává.  

Baterie skončí na recyklaci

Všechny baterie, které během své cesty Recyklojízda převzala, putují na recyklaci. Díky ní z baterií získáme kovonosné suroviny. Konkrétně zinek, mangan, nikl, měď, olovo, ocel, kadmium, kobalt a stříbro. Chráníme tak přírodu před zbytečnou těžbou. Menší část baterií si členové týmu Recyklojízdy převzali v reálné podobě, větší pak ve formě certifikátů od zástupců měst a škol. Tyto baterie zůstaly ve sběrných nádobách a společnost ECOBAT zajistí jejich svoz dodatečně.

Setkání s občany, zástupci měst a dětmi ze škol

Ve všech městech měla Recyklojízda půlhodinová setkání s obyvateli, zástupci městských úřadů a většinou také s dětmi z mateřských a základních škol. „Právě setkání s dětmi nám dělala největší radost. Jejich znalosti o významu třídění baterií jsou na velmi dobré úrovni. Máme dobrý pocit z toho, že pro mladou generaci už je třídění odpadů samozřejmostí a že si tyto návyky ponechají i v dospělosti,“ doplňuje Eva Gallatová z ECOBATu.  

Pro příchozí měli cyklisté z Recyklojízdy připraveny krabičky ECOCHEESE na třídění baterií v domácnostech, které zdarma rozdávali. Recyklojízda byl otevřený projekt, a pokud si vedle sběru baterií chtěl někdo sportovně zdatný užít i společné zážitky, mohl se k týmu Recyklojízdy připojit a část cesty s ním zdolat na kole či elektrokole. 

Recyklojízda navštívila tato města: Český Těšín, Karviná, Bohumín, Opava, Krnov, Bruntál, Rýmařov, Šumperk, Lanškroun, Ústí nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Náchod, Trutnov, Vrchlabí, Jablonec nad Nisou, Liberec, Česká Lípa, Děčín, Ústí nad Labem, Teplice, Litvínov, Most, Chomutov, Kadaň a Ostrov. 

Záštita a poděkování za podporu

Záštitu nad Recyklojízdou v Moravskoslezském kraji převzal hejtman Ivo Vondrák a náměstkyně hejtmana Jarmila Uvírová. Elektrokola a další cyklo vybavení pro zdolání celé trasy Recyklojízdě zdarma zapůjčuje firma MOJEKOLO. Zdravé snídaně a sladké odměny pro děti, které přijdou na setkání s Recyklojízdou, poskytuje společnost ROSSMANN. Za mediální podporu děkujeme odbornému měsíčníku pro průmyslovou a komunální ekologii Odpadové fórum, časopisu Cykloturistika,  a dále projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko

Baterie do koše nepatří

Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to byl hlavní cíl RECYKLOJÍZDY – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak nejenže přírodu neznečisťujete, ale navíc ji šetříte, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

Sběrná místa jsou na každém rohu

Sběrných míst je v ČR už přes 22 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.