Podíl cest přes CK se po letech výrazně zvýšil

Praha, 25. 6. 2019 – Aktuální velikost trhu cestovních kanceláří je 25-26 miliard korun. Podle údajů ACK je v ČR 883 pojištěných CK s platnou licencí. I když enormní zájem o cestování, který nastartoval od poloviny srpna 2016, pomalu opadá, vycestovalo i tak v loňském roce o 9,1 % více lidí než roce 2017, celkem 7,4 milionu. Po letech se výrazně zvýšil podíl Čechů, kteří vyráží do zahraničí s CK, opět stoupl na 46 %.

Cesty Čechů do zahraničí 

Výraznější nárůst zaznamenaly kratší cesty na 1-3 noci, kterých bylo meziročně o 36 % více, díky čemu tvořily čtvrtinu všech zahraničních cest. Naopak delší cesty na 4 a více nocí stagnovaly a bylo jich pouze o 2 % více. Růst zaznamenaly i pracovní cesty, jejichž počet stoupl o 6 %. „Tato čísla potvrzují trend posledních let, kdy Češi vyráží do zahraničí sice na kratší dobu, ale vícekrát za rok,“ říká Štěpán Landík, ředitel obchodu a marketingu ERV Evropské pojišťovny.

Trendy v letní dovolené 

Meziročně vzrostl počet dovolených na 4 a více nocí na celkových 5 038 000. Průměrná délka dovolené v roce 2018 byla 8,1 nocí. Podle ČSÚ Češi nejčastěji vyrazili do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie, Řecka, Rakouska, Egypta. Velký zájem bylo také o Turecko, které je spolu s Řeckem a Egyptem favoritem pro leteckou dovolenou i v letošním roce. Co se týče způsobu dopravy, 56 % Čechů preferovalo cestu automobilem nebo autobusem, 41 % lidí pak letadlem. Leteckých cest bylo o 14,2 % více než v roce 2017. S tím koresponduje i nákup dovolené. Zatímco 54 % Čechů si ji zajistilo individuálně, 46 % využilo služeb CK. „Na dovolenou jsou kladeny stále vyšší nároky. Téměř třetina Čechů vyžaduje pětihvězdičkové hotely a 90 % klientů velkých cestovek volí stravování all inclusive i přesto, že ceny zájezdů pro letošní rok vzrostly o cca 15 %,“ říká Štěpán Landík.

Letecké kapacity pro sezonu 2019

Letiště Václava Havla v loňském roce odbavilo 16,8 milionu osob, což je meziročně o 9 % více. Letos očekáváme nižší nárůst, např. za 1. kvartál prošlo pražským letištěm jen o 4 % více pasažérů než vloni. Snaha aerolinek modernizovat své flotily novými Boeingy 737 MAX měla paradoxně opačný účinek. SmartWings i CK ale dělají maximum pro to, aby situace s letadly neměla na cesty klientů vliv. „Všechny CK zatím úspěšně nabízejí klientům alternativní termíny nebo destinace dovolených, což klienti v drtivé většině případů přijali. Situace tak případně může zapříčinit omezenou nabídku last-minute zájezdů,“ říká Štěpán Landík. ERV Evropská nezaznamenává zvýšený počet dotazů na možnosti storna kvůli změnám času nebo místa letů. 

Na co si dát pozor v oblíbených destinacích

Pokud vyrazíte do Egypta, který bude současně s Tureckem hitem letošního roku, a budete muset navštívit lékaře, vždy nejprve kontaktujte asistenční službu pojišťovny. „Volat asistenci doporučujeme z vlastního telefonu, jelikož jsme zaznamenali i případy podvodů, kdy hotelový lékař zavolá sám a spojí klienta s falešnou asistencí, která potvrdí, že náklady uhradí, ale ve skutečnosti je pak musí uhradit sám klient,“ varuje Štěpán Landík. V Turecku je nutné počítat s tím, že lékař nepřijede do hotelu a v Tunisku musí klient většinou veškeré náklady uhradit na místě sám, a následně řeší jejich proplacení s pojišťovnou.