Zájem o krevní test na hladinu protilátek proti spalničkám meziročně vzrostl více než trojnásobně

Velký nárůst zájmu o vyšetření je zapříčiněný epidemií spalniček, která se neustále šíří Českou republikou. Dle údajů Ministerstva zdravotnictví bylo letos zaznamenáno již 555 nakažených. Jen v laboratořích SYNLAB si letos hladinu protilátek v krvi nechalo změřit přes 10 750 lidí. Vloni jich přitom bylo 2 942 za celý rok. Kromě nízké proočkovanosti u dětí je rozšířený výskyt spalniček zapříčiněný vyvanutím imunity u očkovaných dospělých. Množství ochranných protilátek klesá s věkem a prodělanými nemocemi. Pro podporu kolektivního zdraví SYNLAB snížil do 31. července cenu testu na hladinu protilátek proti spalničkám na 299 Kč.

„Z našich údajů vyplývá, že nedostatečnou nebo hraniční hodnotu protilátek má přibližně 37 % lidí z těch, kteří byli v minulosti očkováni, ať už jednou, nebo dvěma dávkami vakcíny. Významnější rozdíl mezi těmito dvěma skupinami není pozorován,“ uvádí RNDr. Aneta Medonosová, odborná garantka infekční sérologie z laboratoře SYNLAB. 

Není-li organismus člověka chráněný dostatečnou hladinou protilátek proti této nemoci, nakazit se je možné v podstatě kdekoli – spalničky jsou virové onemocnění, které se šíří vzduchem. Virulence viru spalniček je až šestkrát vyšší než u viru chřipky, pravděpodobnost onemocnění po kontaktu s infikovanou osobou je proto velice vysoká. Před nemocí jsou jistě chráněni pouze ti, kteří spalničky v minulosti prokazatelně prodělali. S příchodem podzimních měsíců pak může kvůli vyšší koncentraci lidí v uzavřených prostorách počet nakažených ještě razantně narůst. 

Test hladiny protilátek v těle je prvním krokem k ochraně vlastního i kolektivního zdraví. „Na základě tohoto vyšetření lidé zjistí, zda je nutné podstoupit přeočkování, nebo zda je hladina protilátek v jejich těle dostatečná a nemusí tak svůj organismus přeočkováním zbytečně zatěžovat,“ upřesňuje RNDr. Aneta Medonosová. O test krve stačí bez objednání zažádat v kterémkoli z odběrových pracovišť SYNLAB. Na odběr není nutné přijít na lačno a výsledky jsou zpravidla k dispozici do druhého pracovního dne.

Počet vyšetření leden–květen 2019
leden  304
únor 610
březen 3 745
duben 3 818
květen  2 273
Celkem 10 750

O společnosti SYNLAB

Společnost synlab czech s.r.o. je součástí nadnárodní skupiny SYNLAB Group, která působí ve více než 30 zemích světa a zaměstnává téměř 20 tisíc lidí. V České republice SYNLAB poskytuje komplexní služby v oblasti laboratorních vyšetření. Zajišťuje provoz 26 vlastních ambulancí, přes 60 odběrových pracovišť a 11 laboratoří v celé ČR a také svoz materiálu z nemocnic či od praktických i odborných lékařů či ambulancí. Poskytuje okamžité doručení výsledků vyšetření lékaři nebo pacientovi, i potřebné odborné poradenství.