Extrémní počasí pod drobnohledem. Předpověď Windy.com v reálném čase zobrazuje unikátní interaktivní snímky z družic pro celý svět

Windy.com, platforma pro předpověď počasí nyní přidala interaktivní animované satelitní snímky pro celý svět. Nejen meteorologové si teď mohou prohlížet satelitní snímky celého světa v jednom unikátním kompozitu.

Extrémní počasí ovlivňuje životy každého z nás stále častěji. Proto jsou nástroje na předpověď počasí a pozorování s tím spojených jevů tak důležité. Srozumitelná interpretace předpovědi, tedy to, jak snadno předpovědi porozumí i neprofesionálové, hraje klíčovou roli při záchraně lidských životů a předcházení škod na majetku. 

Aplikace českých vývojářů Windy.com zařazuje do svého portfolia další užitečný nástroj, interaktivní animovanou satelitní mapu. Na satelitních snímcích můžete sledovat aktuální vývoj oblačnosti. Lidé dostávají možnost rozpoznat vznikající bouři ještě dříve než se vůbec začne blýskat a pršet. 

Díky globálnímu pokrytí je možno sledovat pohyb oblačných útvarů i nad oceány a monitorovat tak aktuální pohyb hurikánů a tajfunů. Windy.com mění satelitní snímky doslova na přenos v reálném čase, který můžete sledovat na libovolném zařízení. 

Windy.com kombinuje satelitní snímky z družic světových organizací jako EUMETSAT, NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration z USA) a JMA (Japan Meteorological Agency). 

Pro oblast Evropy jsou snímky z EUMETSATu dostupné dokonce v 5 minutových intervalech ve viditelném RGB spektru, Infrared a Infrared+. V Evropě má RGB kompozit rozlišení téměř 1km. Pro oblast Afriky a Atlantského oceánu jsou snímky dostupné po 15 minutách. Snímky z NOAA a JMA jsou dostupné po 10 minutách. Na Windy.com si můžete prohlédnout výsledný kompozit pro posledních až 12 hodin.

Interaktivní mapu složenou ze satelitních snímků v tuto chvíli naleznete na stránkách www.windy.com, které jsou dostupné také v mobilních prohlížečích. V aplikacích pro iPhone, iPad a zařízeních s operačním systémem Android bude mapa zpřístupněna ještě během tohoto léta.  

Informace pro editory:

Aplikace Windy.com vznikla původně jako předpověď počasí pro kitery, surfaře a jiné extrémní sportovce, kteří pro svůj koníček potřebují znát přesnou předpověď nejen počasí, ale především vývoje povětrnostních podmínek. Postupně se ale aplikace stala nezbytnou součástí profesního života lidí, jejichž životy záleží na přesné předpovědi počasí. Mluvíme o námořnících, pilotech, hasičích, nebo právě o lidech v krizových štábech při přírodních katastrofách. Během hurikánu Irma se obrázky z aplikace Windy.com staly nedílnou součástí zpravodajství i informací pro obyvatele v postižených oblastech.

Návštěvnost webu Windy.com roste každý rok zhruba trojnásobně, letošní červen se návštěvnost pohybovala v průměru 1.000.000 unikátních uživatelů za den na všech platformách dohromady.

Kolik Windy.com zpracuje dat za jediný den?

Denně Windy připraví pro uživatele přes 200 GB satelitních dat. V součtu i s předpovědními meteorologickými modely to činí 750 GB dat, které Windy distribuuje do několika datacenter po celém světě, aby se maximalizovala rychlost načítání dat k uživateli.

Co znamenají jednotlivé možnosti zobrazení satelitní mapy na Windy?
Visible – je RGB kompozit skládající VIS 0.6, VIS 0.8 a IR 10.8 kanály (v případě Evropy se jedná o kanály HRV a IR10.8)

Infra – je kanál Infrared 10.8

Infra+ – je kanál Infrared 10.8 zvýrazněný v hodnotách 200 – 240 K jasové teploty

Odkazy na iPhone a Android aplikace:

http://on.windy.com/AndroidApp

http://on.windy.com/iOSapp