Ozvučujeme domácnost – jakou formu zvolit pro individuální potřeby

Každá rodina má doma několik zařízení určených pro přehrávání hudby – od přenosných Bluetooth reproduktorů přes systémy určené pro ozvučení celého domu nebo bytu až po vysoce kvalitní Hi-Fi systémy složené z jednotlivých komponent a reproduktorových soustav. Zamysleme se, kterou formu zvolit pro individuální potřeby a pohodlí a jaké výhody přináší popsaná řešení.

  1. Přenosné Bluetooth reproduktory pro osobní poslech doma i u vody 

Tato kategorie je na vzestupu zájmu. Základní výhoda Bluetooth reproduktoru je jednoznačná – většina z nich má vestavěnou dobíjecí baterii a umožňuje tak snadné využití jak v pokoji při odpočinku, tak i v létě u vody. Přístroje se liší nejen kvalitou zvuku, ale také velikostí, odolností a dalšími vlastnostmi. Pokud často vyrážíte na výlety, bude pro vás důležitá nízká hmotnost a malé rozměry. I v tomto segmentu najdete reproduktory, které každého posluchače překvapí hutností zvuku a hlasitostí. Příkladem může být malinký reproduktor Bose SoundLink Micro, který snadno připnete na pásek, řídítka kola nebo k popruhu batohu. SoundLink Revolve zase nabízí 360° zvuk šířící se do všech stran. Kvalitní Bluetooth reproduktor nabídne posluchači dobrou reprodukci. Ta se nedá srovnávat s drahými komponentními Hi-Fi systémy, ale velké části uživatelů bude dostačovat.

Základní nevýhoda všech Bluetooth reproduktorů vychází ze samotné technologie. Jedná se o omezení dosahu Bluetooth. Pokud posloucháte hudbu ze smartphonu a odejdete s telefonem dále než přibližně 10 metrů od reproduktoru (v závislosti na místních podmínkách), hudba přestane hrát. Dalším omezením je přerušení přehrávání při vyřizování telefonického hovoru. Třetí limit se týká toho, že hudební kulisa je omezena na jeden reproduktor v jedné místnosti. Některé produkty umožňují propojit více reproduktorů do jednoho systému. Komunikace přístrojů je však závislá na dosahu Bluetooth a možnosti přehrávání nenabízí takový komfort, jako dále popsané varianta.

  1. Domácí chytré reproduktory pro bezdrátový rozvod hudby 

Do povědomí se v dnešní době dostává kategorie domácích chytrých reproduktorů. Možnosti závisí na konkrétní značce a příslušné aplikaci, jejíž prostřednictvím se celý chytrý systém ovládá. Většinou poskytuje zajímavou možnost bezdrátového rozvodu hudby v domě. Multiznačkové řešení nabízí protokol AirPlay 2, prostřednictvím něhož lze v bytě rozeznít všechny reproduktory, které ho podporují. Jedním z průkopníků chytrých reproduktorů je legendární výrobce Bose, který nabízí hned dva ekosystémy. Prvně představená rodina SoundTouch umožňuje synchronizovaný rozvod hudby v celém domě či bytě v rámci dosahu Wi-Fi sítě. Do každé místnosti zvolí uživatel nejvhodnější reproduktor a po instalaci aplikace do chytrého telefonu propojí jednoduše všechny přístroje do jediného audio systému. V aplikaci si následně zvolí, ve kterých místnostech má hudba hrát a zda chce slyšet v celém prostoru stejný hudební podkres, nebo pustit například v kuchyni hudbu jinou. Kdokoli z rodiny může od té chvíle v celém bytě pouštět hudbu uloženou ve svém telefonu s využitím Bluetooth, z internetu s využitím služeb Spotify či Deezer (nepřeberné hudební knihovny), TuneIn (rádia z celého světa včetně českých a slovenských stanic) a dalších. Velkou výhodou při streamingu hudby z internetu je nezávislost na dosahu Bluetooth. Pomocí aplikace uživatel určí pouze zdroj hudby a reproduktory komunikují následně s příslušnou službou napřímo přes domácí síť. Na jednotlivém reproduktoru lze přehrát také muziku z kabelem připojeného MP3 přehrávače. Ekosystém SoundTouch zahrnuje tři velikosti domácích reproduktorů, soundbar pro poslech filmového zvuku i hudby a také speciální zařízení pro ozvučení venkovních prostor, zahrady či například koupelny.

Druhým systémem, který Bose nabízí, je nová generace chytrých prémiových reproduktorů zahrnující aktuálně Home Speaker 300, HomeSpeaker 500 a dva soundbary – Bose Soundbar 700 a Soundbar 500. Tato řada přináší stejné možnosti bezdrátového ozvučení celé domácnosti s tím, že přidává AirPlay 2, vestavěné digitální asistenty Google a Alexa a pro snadné rozpoznání hlasových povelů i v ozvučeném prostoru má každý reproduktor integrováno hned několik mikrofonů, které snímají různé výseče dané místnosti. V našem regionu však prozatím čekáme na odemčení digitálních asistentů ze strany jejich tvůrců.

Do kategorie chytrých řešení ozvučení můžeme také zařadit vysoce sofistikovaný Hi-Fi systém Elac Discovery, který je postaven na vlastním hudební serveru podporujícím nejpropracovanější službu pro streaming a katalogizaci hudby – Roon. Kromě toho umožňuje streaming hudby z populárních služeb i domácího datového úložiště.

  1. Sestava Hi-Fi komponent pro nejnáročnější posluchače 

Tento způsob ozvučení sestává ze zesilovače, reproduktorové soustavy a případně dalších přístrojů. Je zpravidla určen do obývacího pokoje a volí ho nejnáročnější posluchači. Protože zde ale mluvíme o ozvučení domácnosti, je třeba zmínit, že ho lze jednoduše kombinovat s předchozím řešením. Stačí, když komplexní domácí systém SoundTouch doplníte malou krabičkou Bose SoundTouch Wireless Link Adapter, která obsahuje veškerou elektroniku s možností streamingu hudby bez samotného reproduktoru. Výstup lze zapojit do kteréhokoli zesilovače a zesilovač zapojit do celkového audio řešení. Ale zpět k tématu komponentního ozvučení.

Základem je zesilovač. Ten přebírá audiosignál ze všech zdrojů, jako je CD či DVD přehrávač, televizor, gramofon, síťový přehrávač nebo streamer. Jeho elektronika bývá navržena tak, aby výsledný zvuk maximálně odpovídal skutečné studiové nahrávce, a to s minimálním rušením a zkreslením. Toho je docíleno použitím vysoce kvalitní elektroniky a odstíněním jednotlivých částí uvnitř přístrojů. Výsledná kvalita zvuku je samozřejmě vždy limitována nejslabším článkem celého řetězce (zdroj zvuku – zesilovač – reproduktorová soustava). Uznávaných výrobců zesilovačů je celá řada, jmenujme například Pioneer či Marantz. 

Pokud je zesilovač současně vybaven i rozhlasovým tunerem a umí naladit tradičně vysílané rádio, nazýváme ho receiverem. Moderní receivery umí také pracovat s nejrůznějšími formáty prostorového filmového zvuku, jako Dolby Atmos a dalšími. Díky tomu zprostředkují při doplnění kompletní reprosoustavou zvuk odpovídající skutečnému kinosálu. Některé přístroje, jako například Pioneer VSX-934, jsou navíc vybaveny Wi-Fi a kabelovým síťovým konektorem a přidávají možnost přímého streamingu hudby z populárních internetových služeb v nejvyšší dostupné kvalitě. Uvedený receiver podporuje Spotify, TIDAL, Amazon Music, Pandora, Deezer a TuneIn s tím, že výběr hudby je ovládán pomocí aplikace v chytrém telefonu.

Koncovým článkem je reproduktorová soustava. V nabídce renomovaných firem lze vždy najít menší, regálové modely určené pro postavení na skříňku, specializovaný stojan na podlahu nebo na stěnu a také větší, sloupové (podlahové) provedení. Alchymií a tajemstvím každého výrobce je kombinace vhodných reproduktorů (měničů), tvaru a materiálu samotného boxu včetně vnitřního uspořádání a přepážek, elektroniky řídící rozdělení signálu do jednotlivých vestavěných měničů a způsob jejich uložení v čelní straně soustavy. Při výběru je nutné brát v úvahu velikost místnosti a také správnou kombinaci zesilovače a reprosoustavy. Příkladem výrobce specializujícího se na špičkové reprosoustavy je Elac, tvůrce audiofily oceňovaného výškového měniče JET, který pracuje na zcela jiném principu než tradiční reproduktory. V nabídce Elac lze najít soustavy od přibližně 4 000 Kč až po tři čtvrtě milionu korun za kus.

Vybírejte podle osobních potřeb

Při výběru vhodného ozvučení je třeba, abyste si v první řadě stanovili svá očekávání. Pokud vám stačí naplnit jeden pokoj dobře znějící zvukovou kulisou a chcete si hudbu „nosit“ i na piknik, venkovní party nebo výlety, sáhnete nejspíš po jednom nebo více kvalitních Bluetooth reproduktorech. Jestli se vám líbí myšlenka snadného ozvučení celé domácnosti s tím, že při přecházení z jedné místnosti do druhé uslyšíte stále stejný hudební podkres, zvažte systém chytrých reproduktorů, který můžete i v průběhu času snadno rozšiřovat do dalších prostor. A pokud je hudba vaší opravdovou vášní a nerušený poslech v křesle se sklenicí dobré whisky považujete za ideálně strávený čas, zvolte dobře vybranou sestavu Hi-Fi komponent.    

— 

Produktové tipy

Bluetooth reproduktor Bose Revolve
Bluetooth Reproduktor, který vytvoří mimořádně působivou zvukovou kulisu. Nevadí mu postříkání vodou (IPX4), díky pogumovaným koncům vydrží i méně šetrné zacházení, a navíc nabízí skutečně funkční a oceňovaný 360° zvuk. To znamená, že hraje do všech stran kolem sebe stejně kvalitně. Abyste mohli tuhle vlastnost naplno využít, v jeho dně je vestavěn závit, díky kterému ho můžete postavit na fotografickou trojnožku. Vyrábí se ve dvou velikostech (Revolve a Revolve+), jimž odpovídá také hlasitost a bez ohledu na to, které typy máte, můžete dva kusy v aplikaci propojit do jednoho páru. K dostání je v černé a stříbrné barvě.
Cena 5 290 Kč (Bose Revolve), 7 390 (Bose Revolve+)

Chytrý reproduktor Bose HomeSpeaker 500
Domácí bezdrátový reproduktor pro streaming hudby i poslech prostřednictvím Bluetooth, který dokáže z jednoho přístroje vytvořit hutný a čistý stereo zvuk s masivním basovým základem. Velkou výhodou je přímé přehrávání hudby z internetu bez závislosti na dosahu Bluetooth. Pomocí aplikace určíte pouze zdroj hudby a reproduktory komunikují následně s příslušnou službou (např. Spotify) i mezi sebou napřímo přes domácí síť. Pokud umístíte do více místností chytré reproduktory Bose stejné řady, během několika minut snadno vytvoříte komplexní hudební systém domácnosti s téměř neomezenými možnostmi. 

Cena 11 990 Kč

 

Elac Discovery Z3 – poslech přes Bluetooth i propracované ozvučení domácnosti

Velmi elegantní a výkonný reproduktor s velkým zvukem od jednoho z nejvýznamnějších světových výrobců reproduktorových soustav, který se z kategorie bezdrátových reproduktorů tak trochu vymyká. Výsledkem kombinace zesilovačů o celkovém výkonu 140 W a zakázkových měničů Elac je zvuk s krystalicky čistými výškami a velmi hutnými basy. Kromě poslechu přes Bluetooth nebo vstupní 3,5 mm stereo konektor umožňuje streaming hudby pomocí u nás nejoblíbenější služby Spotify a ve spojení s komplexním sofistikovaným řešením Elax Discovery nabízí obrovské možnosti rozvodu hudby v bytě spolu se světově nejpopulárnější aplikací Roon pro streaming a katalogizaci hudby.

Cena 16 000 Kč

Receiver Pioneer VSX-934 pro filmový zvuk i streaming hudby

AV receiver, který kombinuje řadu nejmodernějších technologií pro poslech stereo hudby i filmový prostorový zvuk formátů Dolby Atmos® a DTS: X®. Oba formáty podporují i zvuky směrované k uším posluchačů shora. S využitím aplikace pro chytré telefony ve spojení s placenými účty služeb, jako Spotify, TIDAL, Amazon Music a dalších, dokáže přístroj streamovat, neboli přehrávat hudbu přímo z internetu. Automatická kalibrace pomáhá optimalizovat zvuk dle individuální dispozice místnosti, pevné připojení k síti i bezdrátové Wi-Fi a podpora hned několika protokolů včetně AirPlay 2 umožňuje rozvést zvuk v celém domě.
Cena 15 000 Kč

Třípásmová podlahová reprosoustava Elac Debut 2.0. F 6.2

Třípásmová podlahová reprosoustava vybavená bassreflexem s velmi vyrovnanou frekvenční charakteristikou, která vznikla ve spolupráci se známým vývojářem Andrew Jonesem. První generace těchto soustav získala prestižní ocenění EISA. Každý kabinet obsahuje jeden výškový měnič s textilní kalotou o průměru 25 mm a tři 162 mm basové měniče s membránou z aramidových vláken. Kmitočtový rozsah je 39 – 35 000 Hz a maximální příkon 140 W odpovídá potenciálu uvedeného zesilovače.
Cena 12 000 Kč za kus