Samsung Electronics umožňuje jako první na světě nasazení technologie 8K HDR10+

Rozšíření ekosystému HDR10+ o podporou obsahu v rozlišení 8K

Praha, 4. září 2019 – Společnost Samsung Electronics dnes oznámila, že bude jako první na světě podporovat obsah ve formátu 8K HDR10+, a to na základě partnerství s významnými evropskými streamovacími službami. Tímto oznámením se společnost Samsung stává průkopníkem v oblasti technologie HDR (High Dynamic Range). CHILI, The Explorers a MEGOGO – tři klíčoví poskytovatelé služeb OTT (over-the-top) v Evropě – nasadí spolu s podporou formátu 4K HDR10+ i podporu pro formát 8K HDR10+.

Technologie HDR10+ optimalizuje jas a maximalizuje kontrastní poměr, díky čemuž jsou světlé oblasti ještě světlejší a tmavé oblasti ještě tmavší. Tato funkce je k dispozici u všech modelů UHD TV a u 8K TV pro rok 2019 včetně QLED televizorů Samsung.  

„Vzhledem k tomu, že se HDR jeví jako jedna z nejdůležitějších technologií pro ultravysokou kvalitu obrazu, náš formát HDR10+ umožňuje, aby byl každý snímek na obrazovce zobrazen přesně tak, jak to tvůrce zamýšlel,“ uvedl Hyogun Lee, výkonný viceprezident divize Visual Display společnosti Samsung Electronics. „Naše vedoucí postavení v tomto odvětví budeme i nadále posilovat navazováním partnerství s poskytovateli špičkových streamovacích služeb a naše televizory budeme vybavovat technologií potřebnou k podpoře zobrazení prvních děl ve formátu 8K HDR10+ na světě.“ 

„Naším hlavním cílem v rámci tohoto partnerství se společností Samsung je nabízet služby s nejvyšší kvalitou obsahu, jaká je našim zákazníkům k dispozici,“ prohlásil generální ředitel společnosti MEGOGO Viktor Čekanov. „Budeme pokračovat v naší iniciativě na ruském trhu služeb OTT a koncem léta začneme uživatelům chytrých televizorů Samsung poskytovat desítky filmů ve formátu HDR10+.“

Kromě výše uvedených streamovacích služeb OTT spolupracují se společností Samsung i další přední poskytovatelé obsahu. Očekává se, že standard HDR10+ začnou v období mezi posledním čtvrtletím roku 2019 a prvním čtvrtletím roku 2020 podporovat služby Rakuten TV, Magenta TV poskytovaná společností Deutsche Telekom a Videociety. Také Molotov, což je první francouzská streamovací služba OTT nabízející živé vysílání i obsah na vyžádání, zvažuje podporu HDR10+. Rostoucí seznam partnerů nabízejících prémiový obsah svědčí o odhodlání všech hráčů v oboru poskytnout spotřebitelům ten nejlepší možný divácký zážitek. 

Dostupnost obsahu s podporou HDR10+ se neustále rozšiřuje. Podle svých nedávných vyjádření se společnosti Universal Pictures Home Entertainment a Warner Bros Home Entertainment chystají vydat na UHD Blu-ray s podporou HDR10+ filmy “Tajný život mazlíčků 2”, resp. “Godzilla II Král monster”, a rozšíří tak výběr titulů na discích UHD Blu-ray, které již vydala společnost Twentieth Century Fox a další.

Od loňského roku, kdy Samsung společně se společnostmi Panasonic a 20th Century Fox zavedl certifikační program s logem HDR10+, se do programu zapojilo 81 společností, což posílilo vliv tohoto programu na celý obor. Samsung své úsilí v tomto směru vloni v prosinci posílil také otevřením nového centra HDR10+ v Číně, které se připojilo k již existujícím centrům v Koreji, Japonsku a USA. Vzhledem k tomu, že certifikaci HDR10+ získali v Číně další výrobci televizorů jako například společnost Hisense, dá se očekávat další rozšiřování aliance HDR10+. 

Vedle HDR10+ certifikace stávajících televizorů a chytrých telefonů se společnost Samsung snaží svůj program zavádět také u produktů určených pro nasazení ve firmách. Certifikaci HDR10+ získaly také modely používající technologii micro LED, mezi než patří například The Wall Pro a The Wall Lux, a Samsung plánuje tento ekosystém rozšířit na celou řadu produktů postavených na technologii LED. 

Více informací o výrobcích společnosti Samsung podporujících technologii HDR10+ najdete na internetové stránce https://hdr10plus.org/

O společnosti Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiruje svět a tvoří budoucnost svými transformačními myšlenkami a technologiemi. Společnost nově definuje svět televizorů, smartphonů, tabletů, nositelných chytrých zařízení a digitálních spotřebičů, síťových a paměťových prvků, LSI systémů, polovodičů a LED displejů. Nejnovější informace najdete v Samsung Newsroom na adrese http://news.samsung.com.