Díky ABB poznáte budoucnost e-mobility

 

Společnost ABB, zlatý partner futuristické přehlídky Future Port Prague, která se koná 10. až 11. září na pražském Výstavišti, přinese mnoho atraktivních exponátů. Vedle rychlonabíječky bude na stánku ABB k vidění i simulátor ABB Formule E.

 

 

ABB, lídr ve vývoji inovativních technologií, má pro návštěvníky Future Port Prague připraveno mnoho inovativních produktů a služeb, které ukazují budoucnost dopravy v České republice. Vedle příležitosti obdivovat ukázky elektromobilů a jejich jednoduchého a rychlého nabíjení si zájemci budou moci také vyzkoušet prostřednictvím simulátoru i jízdu na závodním okruhu ABB Formule E. 

 

ABB je hlavním globálním partnerem mistrovství ABB FIA Formule E, které je prvním mezinárodním seriálem závodů plně elektrických vozů pod záštitou FIA a poskytuje platformu k testování technologií pro elektromobilitu a digitalizaci v závodním prostředí.  Na akci si zájemci zároveň budou moci projít chytrým městem a vyzkoušet si práci v továrně budoucnosti.

“Žijeme v neuvěřitelné době, kdy se science fiction stává realitou. Technologie jdou dopředu obrovsky rychlým tempem a umožňují nám nejenom stále pohodlnější život, ale i řešení velkých problémů naší doby. Future Port Prague vznikl, aby lidem i firmám ukazoval, ideálně naživo, obrovské možnosti, které technologie už dnes poskytují a brzy budou poskytovat. Jsme nadšení, že světoví lídři v inovacích jako je ABB naši vizi podporují. Díky nim a ukázkám technologií, které na akci předvedou, se nám ji daří naplňovat,“ řekl Martin Holečko, zakladatel a ředitel Future Port Prague.

Za osm minut nabito na 200 kilometrů

Unikátní rychlodobíjecí stanici ABB HP Terra Gen 2 naleznou návštěvníci Future Port Prague v zóně symbolicky nazvané Future of Mobility, zaměřené na nejnovější technologie a inovace, které budou běžnou součástí života v moderním světě. Stanice ABB umožňuje nabíjení o výkonu až 150 kW, přičemž elektrické vozidlo za osm minut dobije na dojezdovou vzdálenost 200 kilometrů.

„Společnost ABB je leaderem na trhu nabíjecích stanic pro elektromobily a jedním z hlavních světových propagátorů chytré e-mobility, která se postupně implementuje do stávající infrastruktury i v České republice. Úkolem nás, jakožto tržního lídra v řešení pro nabíjení elektrických vozidel, je podporovat společnosti inovativním myšlením a odbornými znalostmi, a to vše s cílem zvyšovat udržitelnost dopravy,“ říká Tanja Vainio, generální ředitelka společnosti ABB Česká republika a Slovensko.

Zájem o elektromobily v Česku roste

Zájemci o rychlá kola si budou moci projet závodní okruh na simulátoru ABB Formule E. Vedle toho si návštěvníci Future Port Prague mohou vyzkoušet akceleraci nové Tesly, nebo se projet na e-kolech a e-koloběžkách. Před Průmyslovým palácem bude k vidění také chytrá zastávka městské hromadné dopravy, auta, která sama parkují nebo testování jízdy bez řidiče.

„Jako technologický lídr, který tvoří budoucnost dopravy a energetiky, ABB neustále hledá inovativní způsoby, jak podpořit intenzivnější zavádění řešení pro ekologickou mobilitu,“ uvedla Tanja Vainio k účasti ABB na akci Future Port Prague.

Město budoucnosti

Zájemci se na stánku ABB mohou stát spolutvůrci a architekty budoucnosti. Mohou si například pomocí kostiček Lego postavit chytré město budoucnosti, které snižuje své účty za energie, redukuje ekologickou stopu, snižuje náklady a hospodaří efektivně. 

„Města budoucnosti mají oči a umí přemýšlet. Usnadňují nám pohyb, udržují čistotu a zajištují i naši bezpečnost. V takovém městě najdete inteligentní budovy, hotely, letiště, dopravní uzly a nabíječky pro auta a autobusy, které neznečišťují životní prostředí,“ dodává Tanja Vainio.

Továrna budoucnosti

ABB si pro návštěvníky připravilo i sekci nazvanou Future of Manufacturing kde bude k vidění například revoluční řešení s výhybkami ACOPOStrak. Tento inteligentní dopravní systém dosahuje zrychlení 5 g a nejvyšší rychlosti přesahující 4 metry za sekundu s minimálním rozestupem výrobků pouze 50 milimetrů. Zájemci si budou moci rovněž vyzkoušet rozšířenou realitu, díky níž si budou moci projít připravenou minirafinérií. A na stánku ABB nebude chybět ani kolaborativní robot YuMi®, který se s návštěvníky vyfotí a vytvoří jim jedinečný hashtag.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je technologický lídr stojící v čele digitální transformace průmyslových odvětví. Základ jeho činnosti tvoří vedle více než 130leté tradice inovací čtyři obchodní jednotky s vedoucím postavením na světových trzích a s výraznou orientací na zákazníka (Elektrotechnika, Průmyslová automatizace, Pohony, Robotika a automatizace), které využívají společnou digitální platformu ABB AbilityTM. Stávající jednotka Energetika se v roce 2020 spojí se společností Hitachi. ABB působí ve více než 100 státech světa a má přibližně 147 000 zaměstnanců. www.abb.com