TOP manažeři na MSV Brno: Digitalizace neohrožuje pracovní místa

Praha, 7. října 2019 V mezinárodním srovnání je Česká republika v digitalizaci na 37. místě. Byznys i vláda mají zájem posunout nás do první třicítky.

Vrcholoví manažeři a majitelé firem považují digitalizaci za cestu jak v řadě oborů překonat tíživý a dlouhodobý nedostatek lidí. Firmám zvyšuje efektivitu a konkurenční výhody, pracovníci mají možnost proškolení a zvýšení kvalifikace a tím i příjmů. Digitalizace tak není hrozbou pro zaměstnance. Shodli se na tom účastníci konference s názvem Digitální budoucnost firem – recept úspěchu, který v rámci doprovodného programu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně uspořádala v den jeho zahájení 7. října Česká manažerská asociace (ČMA) a její Klub manažerů roku. Všichni hlavní řečníci jsou vítězové soutěže MANAŽER ROKU.

V souvislossti s vlivem digitalizace na pracovní místa uvedl Adam Liška, výrobní ředitel a prokurista Bekaert Petrovice (umístěný v soutěži MANAŽER ROKU v TOP10): „V digitalizaci jsme se zaměřili na nákladovost. Ale kvůli ní jsme nepropustili ani jednoho člověka. Došlo sice k reorganizaci, ale všem jsme nabídli rekvalifikace“. Stejný názor vyjádřili i další řečníci. „Narazili jsme na hranice růstu, postrádáme až sto zaměstnanců. Pomůže nám jen digitalizace. Již nyní počítáme s rekvalifikacemi a nabízíme roční program. Umožní nám to převádět pracovníky na jiná místa,“ uvedl Niclas Pfüller, CEO a jednatel Brose CZ (vítěz kategorii Zahraniční manažer soutěže MANAŽER ROKU).

Velké zkušenosti se zaváděním inovativních technologií a změnami profesí svých zaměstnanců má společnost ABB. Například jako první zavedla v roce 2016 kolaborativní roboty pro spolupráci s lidmi bez ochranných prostředků. „Lidé začali mít zájem o práci s roboty, dostávali vyšší mzdu než ostatní a jsou spokojenější,“ připomněla Tanja Vainio, CEO společnosti ABB pro ČR a Slovensko (Manažerka roku 2018).

Na pozitiva digitalizace poukázal také Jan Korol, konzultant v oblasti digitalizace procesů a vytěžování velkých dat (držitel ceny Inovace pro udržitelný rozvoj v kategorii Průmysl v soutěži MANAŽER ROKU), který má bohaté zkušenosti s jejich zaváděním v řadě podniků v ČR. „V žádné z továren jsme digitalizaci neimplementovali s cílem zbavit se pracovníků. Naopak, lidé mohou dělat komplexnější věci a kreativněji,“ poznamenal. 

Digitalizace je klíčová nejen ve výrobních firmách, ale je priorotou ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a jeho resortu i celé vlády. Na konferenci přiblížil kroky, které by měly firmám i občanům ze strany státu vytvořit přívětivější prostředí. „Měníme financování a hodnocení výzkumu, což je předpoklad vytváření umělé intelignec. Chystáme zavádění 5G a na školách polytechnickou výuku, kdy ve školním roce 2021/22 bude povinná,“ řekl ministr.

Budoucí fungování státu si však nedovede představit bez propojení informačních systémů jednotlivých ministerstev a státních institucí. „Každý resort či vládní agentura si vytvořily vlastní systém. To musíme změnit. Prováže se komunikace a ušetříme stovky milionů, ne-li miliardy korun ročně,“ uvedl Karel Havlíček. 

Přesvěden je o tom, že nastoupený kurz a Inovační strategie 2030 napomohou zlepšit pozici ČR v mezinárodním žebříčku IMD World Digital Competitiveness Ranking (WDCR) z letošního 37. místa mezi třicítku nejlepších. A také naplnit headline The Country for the Future. Pod touto značkou Česko na MSV Brno prezentuje svůj ekonomický potenciál ve společné expozici státních i soukromých subjektů. „V roce 2030 chceme být zemí orientovanou na přidanou hodnotu. Proto investuje do chytrých a digitálních řešení,“ uvedl ministr Karel Havlíček. 

Akce se zúčastnily desítky manažerů, podnikatelů, vystavovatelů. Moderoval ji prezident ČMA Petr Choulík.

Komentáře hlavních řečníků konference:

Tanja Vainio, CEO společnosti ABB pro ČR a SR 

In the future technology will be embedded in everything we do and also industry will change with the new technologies. Factories of the future are flexible, automated and connected. However, digital transformation is as much about mindset and leadership as it is about technology. Leadership is affected by digitalization in many ways as technology creates new opportunities, challenges, and rules of the game. It is about leading the company into a new position in the marketplace. 

Niclas Pfüller, generální ředitel Brose CZ

Digitalizace a automatizace přináší možnosti jak pro firmy, tak jejich zaměstnance. Firmě přináší větší konkurenceschopnost, zaměstnancům zase zajímavé příležitosti a kariérní růst. Konkrétně v Brose CZ se nám podařilo transformovat se z největšího výrobního závodu skupiny na servisní středisko poskytující podporu celému světu Brose. Získali jsme statut „Lead Plant“: to znamená, že v Brose CZ realizujeme pilotní projekty v oblasti automatizace a digitalizace a zároveň podporujeme další závody Brose ve světě vysíláním českých specialistů.

Silnou základnou pro náš úspěch bude trvalý nárůst nabídky sdílených služeb a vývoje nových produktů zde v České republice. Připravujeme inovativní, vysoce automatizované, digitalizované a vzájemně propojené výrobní procesy, které nám také pomohou zajistit konkurenceschopnost pro naše české závody. V kombinaci se vzdělávacími a rozvojovými programy pro naše zaměstnance připravíme naše pracovníky na toto nové moderní výrobní prostředí.

Adam Liška, výrobní ředitel a prokurista Bekaert Petrovice

Využitelnost digitalizace patří v našem výrobním závodě k jednomu z klíčových pilířů provozní excelence, ať už v oblasti denní operativy, sledování výkonnosti pracovišť, strojů a zařízení, monitoringu efektivity a stavu infrastruktury, ale také pro výkonnostní dialogy všech oddělení, denní práci směnových mistrů, operátorů, manažerů či v oblasti zajištění správného warehouse managementu nebo řízení automatizace materiálového flow.

Naše společnost začala s digitalizací již před několika lety, neboť pouze digitalizací jsme byli schopni udržet naší konkurenční výhodu, posunout naše cíle a efektivitu na další úroveň. 

Smysl a přidaná hodnota digitalizace ve výrobě je pro nás skryta uvnitř celého životního cyklu a bohatství  dostupných dat pomocí, kterých jsme schopni efektivně reagovat, řešit prioritní body v reálném čase, vyhodnotit úspěchy či neúspěchy, ale jsme také schopni odbourat přemíru administrativy a docílit tak přesnosti dat.

Jako společnost pracujeme na dalších projektech, které byly před mnoha lety vizí každého z nás – 3D brýle pro účely školení, výrobní aplikace v telefonech, tabletech nebo digitální preventivní údržba. Pevně věřím, že následující dekáda celosvětového průmyslu a digitalizace nás posune do oblastí, o kterých často sníme. Těšíme se na budoucnost. 

Jan Korol, konzultant v oblasti digitalizace procesů a vytěžování velkých dat

Jsou velká data budoucnost pro všechny firmy? Ano i ne, zaleží totiž na jejich kvalitě, to znamená zejména na odladěných firemních procesech – jakým způsobem data vznikají, v jakém množství, jak se uchovávají a jak se následně zpracovávají. Teprve po dodržení několika základních pravidel dokáží algoritmy strojového  učení získat z firemních dat relevantní informace a těžit z nich “zlato” pro business.

O České manažerské asociaci

Dobrovolné nezávislé sdružení řídících pracovníků – manažerů. Vznikla v roce 1990 a jejím posláním je působit na rozvíjení odborných schopností manažerů. Přispívá ke zvyšování podnikatelské výkonnosti, konkurenceschopnosti, etiky řízení a odpovědného postoje manažerů vůči zákazníkům i společnosti. Ročně pořádá ČMA na 100 akcí, většinou v 15 regionálních a odborných klubech. Je vyhlašovatelem a organizátorem soutěže MANAŽER ROKU. Spoluzaložila Českou podnikatelskou radu pro udržitelný rozvoj (CBCSD). Je členem asociace CEC European Managers, která sdružuje přes milion manažerů v celé Evropě.