Zbrojovka Brno ze skupiny Česká zbrojovka Group spouští jako první v oboru online konfigurátor s přímou objednávkou do výroby

Ostrava | 15. října 2019 – Zbrojovka Brno, tradiční značka tuzemského strojírenství ze skupiny Česká zbrojovka Group, spouští jako první firma na světě v oboru výroby ručních palných zbraní online konfigurátor, kterým může zákazník objednat do výroby a rovnou složit zálohu na svou individualizovanou zbraň. Novinka držitelům zbrojního průkazu umožní nechat si na zakázku sestavit vlastní pistoli nebo sportovní či loveckou pušku a tu pak vyzvednout v některém ze značkových obchodů. Řešení postavené na produktu Infor CPQ implementovala společnost ITeuro ve spolupráci s agenturou AITOM Digital. Zbrojovka Brno se díky němu stane celosvětovým centrem pro individualizaci výrobků značky CZ – Česká zbrojovka.

„Cíleně jsem hledal IT řešení, které nebudeme muset od začátku programovat. Mám za sebou několik velkých IT projektů ve velkých firmách a za každých okolností bych si vybral konfigurátor, který už existuje, mohu se na něj podívat, má dlouhodobou podporu. Jít cestou vlastního vývoje je vždycky dražší a vždycky to trvá mnohem déle, než se na začátku zdá,“ zdůvodňuje výběr Petr Pištělák, Global Head of Retail v holdingu CZ Group.

Jak dále P. Pištělák podotkl, Zbrojovka Brno má početně menší, ovšem vysoce odborně erudovaný tým zkušených puškařů. Díky konfigurátoru Infor CPQ lze jejich um a tradiční řemeslo spojit s prvky hromadného prodeje. „Každý zákazník se zbrojním průkazem si může sestavit zbraň s doplňky přesně podle svých představ a potřeb. Puškař ji složí, slícuje, zkontroluje její funkci a ihned expeduje. Hromadná výroba by toho nikdy nebyla schopna,“ dodává Petr Pištělák.

Například pro pistoli CZ P-10 existuje v závislosti na typu rámu, doplňcích, různých barevných provedeních a další individualizaci okolo 22 milionů kombinací. Konfigurátor Infor CPQ od ITeuro tak znamená výrazné zjednodušení i z pohledu technické přípravy výroby, zejména tvorby kusovníků. Online prostředí pak přináší koncovým uživatelům komfort obsluhy, na který jsou zvyklí od automobilek. Každá volba je okamžitě vizualizována a zároveň zájemce vidí aktuální cenu. O frontend (viditelnou část) řešení včetně e-shopu a napojení na platební brány se postarala agentura AITOM Digital.

Příprava konfigurátoru trvala od první schůzky po uvedení na trh přibližně 7 měsíců. Slavnostní představení se uskutečnilo ve čtvrtek 3. října 2019 v Praze. Veřejně přístupný je konfigurátor na adrese https://czconfigurator.com od 15. října 2019.

Česká zbrojovka dlouhodobě využívá i další produkty od společnosti ITeuro. Konkrétně se jedná o ERP systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine) pro řízení výroby a aplikaci InduStream pro digitální podporu procesů přímo ve výrobním provozu. Zbrojovka Brno je od roku 2008 dceřinou společností České zbrojovky. Dosud se věnovala výrobě specializovaných a sportovních kozlic, jejichž prodej zajišťovala mateřská Česká zbrojovka.

O společnosti Česká zbrojovka a.s.

Česká zbrojovka působí v oblasti přesného strojírenství v oborech zbraní pro ozbrojené složky armády a policie, jakož i pro sportovní a lovecké účely, výrobků, dílů a sestav pro letecký a automobilový průmysl a speciálního nářadí pro strojírenskou výrobu. Firma představuje jednoho z největších světových producentů ručních zbraní (pistolí, kulovnic, malorážek, brokovnic a vzduchových zbraní), což je také podloženo prodejem do přibližně stovky zemí světa. Zabývá se vývojem a výrobou. Od roku 2017 je součástí skupiny Česká zbrojovka Group.

O společnosti ITeuro, a.s.

ITeuro je česká konzultační a softwarová společnost se sídlem v Ostravě. Na domácím a slovenském trhu implementuje světově využívaný informační systém Infor CloudSuite Industrial (SyteLine), zároveň připravuje jeho lokální jazykovou a legislativní verzi. Kromě toho ITeuro vytváří vlastní softwarová řešení pro výrobní podniky. Hlavním produktem je InduStream pro digitální sběr a distribuci dat ve výrobě a skladech, napojení na stroje, digitální podporu procesů (výroba, údržba, kvalita a další) a WMS. Společnost také poskytuje výrobním firmám související konzultační služby ke zvýšení efektivity a produktivity.

O společnosti AITOM Digital s.r.o.

AITOM Digital je digitální agentura, která pro své klienty vytváří webové stránky s B2C i B2B zaměřením, ke kterým vyvíjí další inovativní funkce. Klíčem k úspěchu je komplexní zákaznické řešení – vstupní studie, vývoj projektu a internetový marketing. Konfigurátor pro Zbrojovku Brno patří k řadě technologicky náročných projektů, které developerský team AITOM Digital v posledních letech realizoval. Na českém trhu působí AITOM Digital více než 10 let.