Logistický a dodavatelský index spokojenosti v 2019/2020 od CBRE a P3: Většina společností očekává růst obratu

Praha, 21. října 2019 – Domácí poptávka zůstává i nadále silná, nicméně ekonomický růst napříč evropskými státy postupně zpomaluje a podle očekávání odborníků v budoucnu ovlivní i náš export. Přesto firmy ještě vidí potenciál pro další růst. Vyplývá to z Logistického a dodavatelského indexu spokojenosti 2019/2020, který pro lídra v oblasti komerčních realitních služeb CBRE a průmyslového developera P3 zpracovala výzkumná agentura Analytiqa na základě vyjádření 50ti klíčových manažerů logistických, výrobních a retailových firem v České republice. Až 43 % firem v letošním roce počítá s vyššími zisky a 59 % respondentů předpokládá, že se v příštím roce zvýší jejich obrat. Tyto závěry jsou pozitivní i přesto, že většina firem předpokládá během následujících dvanácti měsíců náročnější podmínky na trhu, což se reflektuje v hodnocení samotného indexu spokojenosti na úrovni 43,3. To poukazuje na ostražitou náladu mezi firmami. 

„Společnosti přistupují k současným výzvám na trhu aktivně. Ačkoliv i nadále velmi pečlivě zvažují vynaložené náklady, neváhají investovat do nových technologií a inovací s cílem zvýšit svou produktivitu. Uvědomují si, že pouze efektivně nastavené procesy mohou vést k dlouhodobému růstu. Díky tomu až 57 % společností v novém roce počítá s významnými kapitálovými výdaji,“ říká Clare Sheils, Head of Industrial & Logistics společnosti CBRE, a doplňuje: „Téměř tři čtvrtiny respondentů plánují do jednoho roku zavést automatizovaná řešení či začít s robotizaci, což jim v průběhu následujících tří let uvolní cca 9 % zaměstnanců, které budou moci využít pro kvalifikovanější práci. Celkem 64 % „decision makers“ chce nastavit trvale udržitelný přístup v oblasti organizace práce (z toho 59 % s využitím cloudu) a téměř polovina respondentů zavede tzv. Big Data.“

Poptávka po průmyslových nemovitostech nadále poroste

„Celkem 61 % respondentů v průzkumu uvedlo, že během následujících 12 měsíců očekává nárůst poptávky po průmyslových parcích a 30 % dotazovaných předpokládá totéž u nemovitostí určených pro lehkou výrobu a maloobchodní sklady. Výběr vhodné lokality je přitom stále těžší, respektive naráží na nedostatek vhodných pozemků k výstavbě. Kromě lokality je pro dotazované společnosti poté zásadní flexibilita – ať již z hlediska nájemních podmínek nebo dočasných skladových prostor,“ uvádí Tomáš Míček, ředitel P3 v České republice.

Téměř polovina všech respondentů očekává zvýšení poptávky po kvalitních industriálních nemovitostech v nadcházejících měsících. Rozhodujícím kritériem při výběru je přitom hlavně lokalita nových prostor, na čemž se shodují zástupci jak výrobních, tak i logistických a maloobchodních společností. Mezi další důležité atributy při výběru patří velikost, cena a délka možného nájmu.

Současný trend e-commerce je nadále na vzestupu

„Dohromady 73 % účastníků průzkumu uvedlo, že růst e-commerce přímo či nepřímo ovlivňuje jejich byznys. To pro řadu provozovatelů průmyslových parků znamená výzvu v podobě rozšíření nabídky poskytovaných služeb. Naopak maloobchodníci a výrobní společnosti bojují s tlakem na zvýšení rychlosti dodávek směrem k zákazníkovi. Ti stále častěji vyžadují doručování menšího objemu zásilek. Díky tomu si 44 % manažerů všímá rostoucího zájmu partnerů o vzájemnou spolupráci v dodavatelském řetězci ve snaze vyhovět zákazníkovi,“ komentuje Clare Sheils, Head of Industrial & Logistics společnosti CBRE.

Pozice České republiky je ve srovnání s evropskými zeměmi dobrá

Průzkum se také zaměřil na srovnání tuzemského trhu se zahraničím. Mezi hlavní důvody, proč je ČR mezi investory atraktivní, nadále patří strategická poloha v centru Evropy, nižší mzdové náklady a současná dynamika růstu domácího trhu, který s sebou nese řadu příležitostí. Celkem 54 % společností také zmínilo nižší náklady v rámci dodavatelského řetězce. Výrobní společnosti kvitovaly výši pobídek.

I nadále přetrvává pozitivní vnímání kvality lidských zdrojů

„Celkem 45 % respondentů věří, že kvalifikovaná pracovní síla představuje ve srovnání s ostatními zeměmi naši konkurenční výhodu. Průzkum dále ukázal, že až 40 % respondentů plánuje v následujících 12 měsících navýšení počtu zaměstnanců, přičemž 19 % z nich počítá s meziročním nárůstem o 2 až 5 %. Společnosti za tím účelem nabízejí lepší platové i pracovní podmínky a více investují do náboru nových zaměstnanců,“ komentuje Tomáš Míček, ředitel P3 v České republice.

O investiční atraktivitě ČR mají vysoké mínění především zástupci výrobních a retailových společností. Celých 50 % respondentů ji uvedlo nad evropským průměrem. Logistické společnosti jsou o něco méně optimistické, ale i přesto tuzemsko hodnotilo 27 % respondentů jako investičně lepší než ostatní státy,“ uvádí Clare Sheils, Head of Industrial & Logistics společnosti CBRE, a uzavírá: „Na druhou stranu z výsledků průzkumu také vyplývá, že společnosti působící v ČR bojují s vyšší legislativní a byrokratickou zátěží –  pocitově pro 50 % respondentů jsou poměry složitější než v ostatních zemích.“ 

CBRE

CBRE Czech Republic Facebook, Linkedin, Instagram

P3 Logistic Parks

Adam Foks, Marketing Specialist, +420 727 887 012, adam.foks@p3parks.com

O CBRE

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2018). S přibližně 90 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 480 poboček po celém světě. Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb, které zahrnují project management; property management; investment management; oceňování nemovitostí; pronájem nemovitostí; průzkumy trhu a strategické poradenství. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.

O P3

P3 je dlouhodobý vlastník a developer evropských průmyslových nemovitostí s celkovou pronajímatelnou plochou přes 4,3 milionu m2 a rozsáhlou půdní bankou určenou pro další výstavbu. P3 už více než dvacet let investuje a působí ve 12 evropských zemích. Společnost má sídlo v Praze a zaměstnává přes 160 lidí napříč 10 pobočkami v klíčových evropských městech, kde nabízí služby pro správu půdy, výstavbu i následnou péči o klienty. Vlastníkem P3 je fond GIC.

V České republice společnost P3 vlastní a spravuje celkem 80 průmyslových nemovitostí v 16 parcích s celkovou pronajímatelnou plochou více než 1,3 milionu m2. Všechny parky mají strategickou polohu s výborným napojením na důležité komunikace. V rámci těchto parků disponuje P3 pozemky pro výstavbu více než 47 000 m2 pronajímatelných ploch.