Češi si před Vánoci půjčují o 10 % více než v loňském roce

Praha, 25.listopadu 2019 – Zatímco v loňském roce činila průměrná výše půjčky v předvánočním období 12 520 Kč, letos je to již 13 810 Kč. Vyplývá to z čerstvých dat poskytovatele nebankovních úvěrů, společnosti PROFI CREDIT.

I přes očekávaný pokles růstu české ekonomiky zůstávají české domácnosti optimistické. Zájem o nebankovní půjčky v meziročním srovnání stále mírně roste. To se projevuje také před Vánoci, kdy si lidé vždy půjčují více. „Letos evidujeme nárust v objemu poskytnutých půjček o 15 % oproti jiným částem roku“, uvádí Pavel Klema, generální ředitel PROFI CREDITu.

Vánoce jsou pro rodinné rozpočty nejnáročnějším obdobím roku. Mimo nákupu dárků jsou nejčastějšími výdajovými položkami potraviny, alkohol, cukroví, či vánoční výzdoba. Tyto výdaje je však schopna většina domácností pokrýt z běžného příjmu. „Z našich interních průzkumů víme, že na samotné vánoční dárky si půjčuje minimum Čechů. Objem půjček v předvánočním období roste i proto, že za jejich nákup často utratí většinu peněz a pak jim nezbývají prostředky na nečekané výdaje jako oprava pračky či auta“, vysvětluje Pavel Klema.

Ačkoliv z dlouhodobých průzkumů vyplývá, že po půjčce sahá v souvislosti s těmito výdaji pouze přibližně 2 % místních obyvatel, v absolutních číslech se jedná o desetitisíce Čechů. Pozitivem je, že se postupně zlepšuje jejich platební morálka. „Odpovědnost Čechů a jejich schopnost splácet se v čase zvyšuje a platí pro všechna období roku“, uzavírá Pavel Klema.