Češi jsou čtvrtí nejméně poctiví zákazníci v Evropě

Téměř polovina neplatičů nesplácí své dluhy úmyslně

V současné době neplatí 16 % evropských spotřebitelů své účty včas. Průměrně Evropanům trvá zaplatit za zboží a služby 22 dní. Čeští zákazníci si ve splácení vedou srovnatelně s evropským průměrem. Včas nebo dokonce vůbec neplatí každý šestý Čech. Z výsledků celoevropského průzkumu platební morálky pro EOS Group vyplývá, že hlavním důvodem je dočasný nedostatek peněz, který trápí dvě třetiny českých dlužníků. Skoro polovina Čechů (44 %) své dluhy ale nesplácí úmyslně. 

  • S nadměrnými dluhy a insolvencí nejvíce bojují ve Španělsku (59 %), Bulharsku (58 %) a Belgii (57 %)
  • Zadlužené klienty v západní Evropě charakterizuje zapomnětlivost při platbách, ve východní Evropě zase úmysl neplatit
  • Celkově na své pohledávky zapomíná každý druhý Evropan 

Napříč celou Evropou dlužníky nejvíce trápí dočasný výpadek peněz. „To je případ i naší země. Krátkodobý nedostatek peněz se týká 66 % případů. Tato čísla ale mohou zvláště teď před Vánoci stoupat. Lidé více ztrácí přehled o svých financích a nakupují věci, na které vlastně nemají,“ komentuje Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI. V tomto pomyslném žebříčku se řadíme na čtvrté místo hned za Řecko (72 %), Rumunsko (70 %) a Maďarsko (68 %). 

Druhým nejčastějším důvodem, proč Češi nejsou schopní platit své závazky včas nebo vůbec, je jejich nadměrná zadluženost. „Tento problém registrujeme v našem průzkumu u českých spotřebitelů dlouhodobě. Týká se z velké části tzv. chronických neplatičů, kteří nesplácí ani v době nízké nezaměstnanosti a vzrůstajících příjmů. Se zpomalením ekonomiky a růstem výpadků příjmů bude takovýchto dlužníků ještě více,“ vysvětluje Vachel. S nadměrnými dluhy a insolvencí aktuálně nejvíce bojují ve Španělsku (59 %), Bulharsku (58 %) a Belgii (57 %). 

Západ zapomíná, východ obchází

Zadlužené klienty v západní Evropě charakterizuje zapomnětlivost při platbách. Nejhorší jsou v tomto ohledu Francouzi (59 %), Dánové a Britové (58 %). Největšího „pamatováka“ mají Slovinci (25 %). Záměrné obcházení povinnosti platit se pak týká častěji východních zemí, a to především spotřebitelů v Rumunsku (49 %), na Slovensku (48 %) a v Bulharsku (47 %). V Čechách se platebním závazkům záměrně vyhýbá skoro polovina dlužníků (44 %), řadíme se tak na čtvrté místo nejméně poctivých platičů v Evropě. Naopak nejpoctivější jsou v Dánsku (17 %).

O průzkumu:  

Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky ve spolupráci s Kantar TNS na jaře roku 2019. Dotázala se v segmentu B2B a B2C ve 3 400 firmách ze 17 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Dánska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.  

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě 50 společností působících ve více než 25 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS přímo zastoupena v Belgii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Černé Hoře, České republice, Dánsku, Francii, Chorvatsku, Irsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, a ve Velké Británii. A nepřímo pak v dalších 150 zemích světa.