„Při dietě se hlavně musíte cítit dobře. Trápení k úspěchu nevede,” píše ve své knize Manuál úspěšného hubnutí obezitolog Martin Matoulek.

V České republice trpí skoro 60 % dospělých nadváhou. Jak toto vysoké číslo snížit? Jak se cítit ve svém těle fajn, a přitom se stále netrápit hlady? Odpovědi nejen na tyto otázky našel na základě svých dvacetiletých zkušeností s léčbou pacientů na III. Interní klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D.. Jeho nová kniha Manuál úspěšného hubnutí je plná rad a osvědčených triků. Nestaví na nesnesitelných dietách a výrazných restrikcí, ale nabízí cestu, jak trvale zhubnout.

Nesmyslně přísné redukční diety, o kterých se dočtete na internetu nebo v časopisech, vedou častěji než k úspěchu k neúspěchu. Často se stává, že namotivovanému jedinci nikdo neposkytne odbornou radu a on ztrácí při prvním nezdaru chuť k dalšímu postupu,” říká autor knihy Martin Matoulek s tím, že vše je hlavně o nalezení kompromisu pro každého s ohledem na jeho dosavadní stravovací zvyklosti a chuťové preference. „Bez pohybové aktivity ale kila dolů nepůjdou,“ zdůrazňuje obezitolog. Důležitý je podle něho ale výběr správné činnosti, sport musí každého především bavit. Je známým faktem, že se při pohybové aktivitě v mozku uvolňují endorfiny a její účinek je srovnatelný s moderními antidepresivy.

Z původní váhy skoro 150 jsem zhubnul na 70 kilogramů. Změnil jsem se nejen fyzicky, ale hlavně se cítím daleko lépe psychicky,” popisuje svou proměnu Theodor, jeden z bývalých Matoulkových pacientů. Manuál úspěšného hubnutí staví na mnoha příbězích pacientů jako je právě ten Theodorův a ukazuje tak ostatním, že cesta k vysněnému tělu existuje. 

Obezita a nadváha jsou vděčným tématem jak v literatuře, tak v médiích. Na trhu existuje velké množství různých doplňků stravy, návody na zázračné metody na hubnutí a mnoho samozvaných odborníků. Neúspěch v hubnutí na základě mnohdy pochybných metod ovšem vede často k nedůvěře k dalším postupům. Klíčovou roli tedy nepochybně hraje přenos správných informací od zdravotníků směrem k pacientům. 

Redukční dieta nemusí být strašák, často je to spíše o malých změnách než o výměně celého jídelníčku,“ říká spoluautorka knihy Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeutka. Manuál úspěšného hubnutí má sloužit jako komplexní nástroj pro lidi, kteří se rozhodli k odvážnému vykročení vstříc na cestě ke zlepšení svého zdraví. Součástí knihy jsou i příběhy pacientů, kteří mají zkušenost s redukcí váhy o desítky kilogramů a jejím následném udržení.