Deepnote mění svět datové analytiky. S renomovanými investory v zádech získal 3,8 milionu dolarů a spustil beta verzi. Tu využívá i ředitel výzkumu v Googlu

Praha 6. února – „Vytváříme jeden z prvních kolaborativních nástrojů pro datové analytiky a inženýry. Umožňujeme jim spolupracovat s kolegy na pokročilých datových analýzách v reálném čase, což doposud žádný rozšířený nástroj nedokázal. Jejich práci zefektivňujeme podobným způsobem, jako to u zbytku populace dokázaly Google dokumenty, když v týmech prakticky nahradily Microsoft Word,“ vysvětluje poslání Deepnote zakladatel a CEO Jakub Jurových. Česko-slovenský startup založený v roce 2019 již v prvním roce své existence uspěl v americkém Y Combinatoru, který firmu do programu sám pozval. V rámci inkubace se mu podařilo na svou stranu získat hvězdné investory, a to ještě před samotným závěrem programu. Slovák Jakub Jurových získal v rámci seed fáze 3,8 milionu dolarů (86 milionů korun), a to v čele s britsko-americkými Index Ventures a americkým Accelem. Již před rokem do firmy investovalo české Credo.

„Ačkoli se může zdát svět data science běžnému člověku na míle vzdálený, jde o obrovský trh, na kterém profesionálové narážejí na nedostatek kvalitních nástrojů a platforem, které jsou pro jejich každodenní práci naprosto zásadní. Věříme, že se nám podaří vybudovat platformu, která dá vědcům, vývojářům a datovým analytikům do ruky funkce, jejichž absence je dosud reálně limitovala. Cílíme také na studenty a vědeckou obec, jejíž zástupci mají už dnes možnost Deepnote používat v rámci nedávno spuštěné beta verze,“ prozrazuje Jakub Jurových.

Budoucnost v datech a dvojnásobný růst Deepnote v 2020

Deepnote zpřístupnil beta verzi své platformy pro vybrané vědecké týmy z prestižních univerzit a startupů. V rámci testování přístup získali vybraní jednotlivci, mezi těmi je také Peter Norvig, ředitel výzkumu v Googlu, který používá Deepnote pro část svých analýz a studií. Firma se od prvopočátku soustředí na trh v USA. Tým ovšem sedí v Praze, nyní se již skládá z deseti velmi zkušených lidí, kteří dříve působili ve firmách jako Google, Palantir, Two Sigma nebo Skyscanner. V letošním roce by se pak tento tým měl zdvojnásobit. Spuštění komerční verze je plánované na druhou polovinu roku 2020. K realizaci své vize firma dostala důvěru od předních světových fondů a od zvučných jmen amerického angel investorského světa. Důvodem je především vzrůstající potřeba komplexních datových analýz prostřednictvím kolaborativních nástrojů. Ty současné totiž kolaboraci neumožňují, což je pro vědce i firmy velmi limitující. Zářnou budoucnost datové vědě připisují také ty největší světové autority. Dle Harvard Business Review je povolání datového analytika „nejvíc sexy práce 21. století“. Podle americké pobočky poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) patří datoví vědci, datoví inženýři a byznys analytici mezi nejvyhledávanější profese v USA.

YC, Credo, Accel, Index Ventures a například spoluzakladatel OpenAI

Na růst firmy již v lednu loňského roku vsadila investiční skupina Credo. Srpnové investiční kolo společně vedli prestižní Index Ventures a Accel. Index Ventures jsou v České republice relativně známí, a to především díky Čechovi Janu Hammerovi, který se řadí mezi partnery fondu. Index pracuje s řadou světových velikánů, investoval do britského Revolutu, moderní grafické platformy Figma a do další více než stovky těch nejprestižnějších firem. Pro Accel, který stál u vzniku nejvýznamnějších společností dneška – jako je Facebook, Slack, Dropbox, Spotify nebo Atlassian – je Deepnote první investicí u nás. Mezi andělskými investory je pak například Naval Ravikant, zakladatel Angel listu, Elad Gil, bývalý viceprezident v Twitteru a uznávaný startupový poradce a investor, dále pak Greg Brockman, bývalý CTO platebního fintechu Stripe a spoluzakladatel OpenAI, a v neposlední řadě Daniel Gross, expartner YCombinatoru.

Co říkají o Deepnote investoři?

„Google Docs prakticky nahradily Microsoft Word přidáním kolaborativní funkce do tvorby dokumentů. Deepnote má potenciál totéž dokázat ve svém oboru a stát se přirozenou evolucí nástroje Jupyter,“ říká Jared Friedman, partner v YCombinatoru. Jared ve své citaci odkazuje na doposud nejvíce používaný nástroj v datové vědě, se kterým je Deepnote plně kompatibilní.

„Datové vědě už opravdu dlouho chybí cloudový nástroj, který by do práce uživatelů vnesl možnost lépe spolupracovat na projektech. Bavíme se o rychle rostoucím, dynamickém trhu, který si přímo říká o nahrazení dnes již neaktuálních nástrojů. Jakub a jeho tým staví produkt, který modernizuje práci datových profesionálů a celých týmů,“ doplňuje partner investičního fondu Accel Vas Natarajan.

Porozumění datům už nemůže být izolovaný úkol malé skupiny profesionálů – musí to být priorita celých firem či organizací a jejich úzce spolupracujících datových vědců, vývojářů a produktových manažerů. Deepnote jim všem umožní tvořit, spolupracovat a sdílet výstupy s ostatními odděleními, čímž od základů mění to, jak přemýšlíme o datové vědě. Ta už díky Deepnote nebude výsadou několika málo jedinců,“ přidává Bryan Offutt z Index Ventures.

“„akuba jsem poznal pár let před tím, než založil Deepnote. Od začátku na mě dělal dojem vyspělého člověka, který přesně ví, kam jeho kariéra směřuje. Proto když mi řekl, že opouští Operam a zakládá vlastní firmu, bez váhání jsem investoval, aniž jsem od Jakuba potřeboval vidět jakoukoli investorskou prezentaci. Tým, který Jakub sestavil od naší investice, mě naplňuje přesvědčením, že Deepnote opravdu má na to, spustit revoluci v práci datových vědců,“ vysvětluje Andrej Kiska z Creda.

Jakub: slovenský 30 pod 30 a zkušený podnikatel

Mezi výčtem superlativ o Deepnote je třeba nezapomenout na zakladatele a CEO Deepnote Jakuba Jurovýcha. Toho v roce 2018 slovenský Forbes zařadil mezi 30 pod 30. Jakub již dříve pomohl z pozice CTO vybudovat společnost Operam, která pomáhá americkým filmovým studiím lépe cílit online reklamu a propagovat tak své nejnovější filmy. Předpoklady úspěchu pak získal na University of Cambridge, kde se mimo magisterského studia věnoval vývoji vývojářských nástrojů, kdy část jeho práce našla uplatnění v internetovém prohlížeči Mozilla Firefox. „Vždy mě lákalo řešit náročné technologické výzvy. Datová analytika je jeden z nejrychleji rostoucích trhů, kde mnoho problémů ještě není vyřešených. Jestliže chceme data používat při důležitých byznysových rozhodnutích, musíme vybudovat dobré nástroje,“ uzavírá motivaci k založení firmy Jakub.