Utrácení kvůli závislostem rozhádá polovinu manželství

Praha 10. 2. 2020 – Podle průzkumu Providentu připraveného u příležitosti Národního týdne manželství v českých manželstvích vládne finanční solidarita. 42 % manželů má sice každý svůj bankovní účet, o financích toho druhého ale mají základní přehled a vzájemně si vypomáhají. O případných půjčkách manželovi či manželce předem řekne 84 % Čechů. Problémy se zadlužeností partnera pak vadí více ženám než mužům. Splácení dluhů z minulosti pak představuje důvod k hádkám pro každého pátého respondenta.   

Po svatbě třetina Čechů spáruje i účty, „na sebe“ jede jen každý sedmý   

Průzkum Providentu ukazuje, že na jednom společném účtu finance plně sdílí 30 % Čechů žijících v manželství, častější je to u párů ve vyšším věku. Necelá polovina manželů má každý svůj účet se základním přehledem o financích toho druhého, případně si vzájemně finančně „vypomáhají“. Každý desátý má pak s manželem či manželkou třetí účet, ze kterého odchází společné platby. Po vlastní ose řeší finance pouze 15 % respondentů.

Půjčky od příbuzných manželům předem nehlásíme

Dopředu se s úmyslem vzít si půjčku svěří manželovi či manželce 84 % Čechů. 6 % se ale svěří jen s plánovanou hypotékou či úvěrem. Přečerpaný kontokorent či půjčku od příbuzných partnerovi předem nehlásí. 4 % lidí si pak dokonce myslí, že se jedná o jejich peníze a svěřovat se nemusí. „Tento přístup není pro vzájemné vztahy ideální. Dluhy se totiž v manželství týkají obou partnerů a splácet je musí také společně,“ říká Tomáš Černý, finanční analytik ze společnosti Provident.

Dluhy řešíme u společného stolu

Dluhy partnera řeší dvě třetiny sezdaných Čechů společně. Každá pátá žena zvažuje společné řešení dluhů podle toho, na co si manžel půjčil. Z manželů bere na účel dluhů manželky ohled pouze každý desátý. Muži jsou tedy v tomto ohledu benevolentnější. 6 % respondentů nechá manžela či manželku, aby si s dluhy poradili sami. Najdou se ale i 4 % lidí, kteří dluhy za partnera uhradí. Každý padesátý by pak rovnou podal žádost o rozvod. 

Nejvíc nám vadí alkohol a cigarety

Peníze bývají jedním z nejčastějším z důvodů hádek. Provident zkoumal, jaké náklady způsobují nejvíc neshod mezi manželi. Nejčastěji je to utrácení za závislosti, jako je alkohol, cigarety nebo automaty, což vadí polovině respondentů. Druhou příčku obsadily neuvážené nákupy. Více než pětina lidí vidí problém ve splácení dluhů z minulosti. Naopak výdaje spojené s výchovou dětí nebo náklady na bydlení předmětem hádek mezi manžely nebývají.  

O průzkumu   

Společnost Provident Financial realizovala průzkum ve spolupráci s výzkumnou agenturou Ipsos. Sběr dat probíhal online v rámci Ipsos CASI panelu na konci ledna 2020. Celkem bylo dotazováno 855 lidí napříč celou Českou republikou. 

O společnosti Provident Financial 

Společnost Provident Financial s.r.o. působí na českém trhu již 22 let a od vstupu na trh poskytla úvěr už miliónu klientů. Za transparentních podmínek nabízí hotovostní i bezhotovostní půjčky, které jsou bezúčelové, bez ručitele a bez skrytých poplatků. V České republice zajišťuje zázemí společnosti 450 zaměstnanců a na 1000 obchodních zástupců. Provident je členem České leasingové a finanční asociace. Díky jasným a férovým smluvním podmínkám se Provident Financial umístil mezi nejlepšími finančními institucemi v Indexu odpovědného úvěrování od neziskové organizace Člověk v tísni. 

www.provident.cz

Mezinárodní skupina International Personal Finance (IPF), mateřská společnost českého Providentu, vznikla v roce 2007 oddělením od britské společnosti Provident Financial plc. Ta působí ve Velké Británii již od roku 1880. IPF pod obchodním označením Provident v současnosti působí v 11 zemích světa: v České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Litvě, Lotyšsku, Estonsku, Finsku, Španělsku, Austrálii a v Mexiku. Prostřednictvím své sítě 21 000 obchodních zástupců poskytuje služby 2,3 milionům zákazníků a zaměstnává na 6 000 lidí. IPF je kotována na londýnské burze cenných papírů od svého vzniku (IPF.L). www.ipfin.co.uk