Silný sektor obrany vyrovnává slabý automobilový trh

Fiskální rok 2019

  • Konsolidovaný prodej vzrostl o 1,7 % na 6 255 milionů eur
  • Konsolidovaný provozní zisk dosáhl rekordní hodnoty 505 milionů eur
  • Počet nevyřízených objednávek vzrostl na téměř 11 miliard eur
  • Volný peněžní tok stoupl na 314 milionů eur
  • Dividenda se bude navyšovat z 2,10 na 2,40 eur.

Výhled do roku 2020 před nástupem koronaviru

  • Očekávaná provozní marže celé skupiny přibližně 7 %
  • Automobilový segment s ohledem na klesající trh očekává provozní marži přibližně 5 %
  • Sektor obrany předpokládá růst tržeb mezi 5 % a 7 % a marží mezi 9 % a 10 %
  • Roční předpovědi budou upraveny vzhledem k případným dopadům globální epidemie koronaviru.

Po úspěšném fiskálním roce 2019 plánuje společnost Rheinmetall AG z Düsseldorfu zvýšit dividendu o 0,30 eur na 2,40 eur. Technologická skupina opětovně zaznamenala růst tržeb a výnosů, zejména díky výsledkům segmentu obrany. Ovšem i automobilový segment vykázal robustní výkonnost v celkově slabém tržním prostředí s klesající výrobou osobních automobilů.

Armin Papperger, generální ředitel společnosti Rheinmetall AG: „S naší ziskovostí a stavem objednávek v segmentu obrany, naší nákladovou efektivitou v automobilovém segmentu a finančními prostředky skupiny jsme dobře připraveni na stávající i budoucí výzvy. V obraně vidíme dobré příležitosti pro další růst a vysokou ziskovost. Chceme důsledně využívat možností, které se nabízejí u vojenských zákazníků po celém světě, a nadále rozvíjet svou vedoucí pozici. V automobilovém segmentu jsme v dobré pozici, abychom mohli navázat na naše dřívější úspěchy, jakmile se globální automobilové trhy zotaví po koronavirové krizi. I nadále budeme s našimi produkty, které přispívají k omezování spotřeby a emisí, těžit z rostoucí poptávky po dopravě šetrné k životnímu prostředí. Zároveň selektivně rozšiřujeme své aktivity v oblasti alternativních pohonů, abychom i v budoucnu mohli hrát důležitou roli jako vývojový partner mezinárodního automobilového průmyslu.“

Konsolidovaný provozní zisk v roce 2019 poprvé překročil 500 milionů eur – navrhovaná dividenda je 2,40 eur na akcii 

Ve fiskálním roce 2019 společnost Rheinmetall zvýšila své konsolidované tržby meziročně o 107 milionů eur, tj. o 1,7 %, na 6 255 milionů eur. Po očištění o měnové efekty a tržby z fúzí a akvizic se konsolidované tržby zvýšily o 0,5 %. 

Růst prodeje ve fiskálním roce 2019 lze přičíst výlučně zvýšeným tržbám obranného segmentu, které se navýšily o 301 milionů eur, tj. 9,4 %. Oproti tomu tržby v automobilovém segmentu byly v roce 2019 o 194 milionů eur nižší než v předchozím roce v důsledku celosvětového trendu klesající výroby.

Mezinárodní podíl na konsolidovaném obratu ve fiskálním roce 2019 byl 69 %, což je mírně nižší výsledek než v předchozím roce (72 %). 

Ve fiskálním roce 2019 společnost Rheinmetall poprvé zvýšila konsolidovaný provozní zisk (EBIT před zahrnutím zvláštních položek) na více než 500 milionů eur. 505 milionů eur znamená růst o 2,9 % ve srovnání s předchozím rokem (491 milionů eur). Provozní marže se také mírně zlepšila ve srovnání s minulým rokem na 8,1 % (v předchozím roce: 8,0 %). 

Včetně kladných zvláštních položek ve výši 7 milionů eur celkový EBIT vykázaný za skupinu činí 512 milionů eur. Zvláštní položky vyplynuly z nákladů na restrukturalizaci v segmentu obrany (-2 milionů eur), z transakce s nemovitostmi v berlínské lokalitě (+ 2 miliony eur) a z plnění z pojištění (+ 7 milionů eur). Celkový EBIT je tedy jen o něco nižší než v předchozím roce, kdy činil 518 milionů eur, do čehož se promítly kladné položky ve výši 27 milionů eur, zejména z transakcí s nemovitostmi.

Zisk po zdanění ve výši 354 milionů eur byl stejný jako v předchozím roce. Po odečtení zisků ve výši 19 milionů eur připadajících na nekontrolní podíly (v předchozím roce: 49 milionů eur) činí zisk příslušející akcionářům společnosti Rheinmetall AG 335 milionů eur. To představuje nárůst o 9,8 % ve srovnání s předchozím rokem. Bez výnosu připadajícího na nekontrolní podíly činil zisk na akcii za rok 2019 7,77 eur ve srovnání se 7,10 eur v předchozím roce.

Provozní volný peněžní tok skupiny významně vzrostl na 314 milionů eur.

Počet nevyřízených objednávek skupiny je poprvé více než 10 miliard eur. K 31. prosinci 2019 společnost Rheinmetall registrovala objednávky za 10 846 milionů eur, což odpovídá růstu o 20 % ve srovnání s 9 055 milionů eur ke konci předchozího roku.

Výkonná rada a dozorčí rada navrhnou na výroční valné hromadě dne 5. května 2020 zvýšení výplaty dividendy na 2,40 eur na akcii. V předchozím roce byla vyplacena dividenda ve výši 2,10 eur na akcii.

Segment obrany s výrazně vyšším ziskem zvýšil i marži na 9,8 %. Vynikající příjem a stav nevyřízených objednávek 

Obchodní výsledky sektoru obrany v roce 2019 se opět vyznačují vysokou celosvětovou poptávkou ve vojenském sektoru a úspěšným postavením společnosti Rheinmetall na hlavních trzích.

V uplynulém fiskálním roce Rheinmetall Defence zvýšila své tržby na 3 522 milionů eur, což ve srovnání s předchozím rokem znamená růst o 301 milionů eur, tj. 9,4 %. Po zohlednění změn směnných kurzů a fúzí a akvizic činí organický růst 7,6 %.

K tomuto nárůstu tržeb došlo mimo jiné díky zahájení velkého projektu Land 400 Fáze 2 pro australské ozbrojené síly a dodávce dopravních prostředků německým ozbrojeným silám. Kromě toho k významnému nárůstu prodeje v divizi Electronic Solutions přispělo zahájení projektu německých ozbrojených sil „Future Soldier System“. V porovnání s tím zaznamenala mírný meziroční pokles tržeb divize zbraní a střeliva především kvůli vývozním omezením při zpracování mezinárodních objednávek.

Příjem objednávek v segmentu obrany zůstal na vysoké úrovni a již druhý rok v řadě překonal 5 miliard eur. Ve fiskálním roce 2019 činil 5 186 milionů eur, po 5 565 milionech eur v předchozím roce, kdy největší jednorázová objednávka v historii společnosti – 211 vozidel Boxer pro australské ozbrojené síly za více než 2 miliardy eur – přispěla k dosažení rekordního objemu. Příjem objednávek ve fiskálním roce 2019 byl do značné míry ovlivněn zakázkou MIV (Mechanised Infantry Vehicle) v hodnotě 1,4 miliardy eur na dodávku vozidel Boxer britským ozbrojeným silám. 

Nevyřízené objednávky k 31. prosinci 2019 činily 10,4 miliardy eur. V porovnání s předchozím rokem to představuje nárůst o 1,8 miliardy EUR, respektive o 21 %.

Sektor v roce 2019 také výrazně zvýšil své příjmy. Provozní zisk sektoru (EBIT před započítáním zvláštních položek) dosáhl ve fiskálním roce 2019 343 milionů eur, což představuje nárůst o 90 milionů eur, respektive o 35 %. Provozní marže stoupla ze 7,9 % na 9,8 %.

Automobilový segment robustní ve slabém tržním prostředí – provozní marže 6,7 %

Výkonnost společnosti Rheinmetall Automotive byla v roce 2019 opět ovlivněna slabšími tržbami v mezinárodním automobilovém průmyslu. Tržby z 2 930 milionů eur v roce 2018 klesly na 2 736 milionů eur v roce 2019, což znamená snížení o 6,6 %. Podle nejnovějších údajů o trhu klesla celosvětová automobilová výroba ve stejném období o téměř 6 %.

Ve všech třech divizích automobilového segmentu došlo k poklesu tržeb ve srovnání s předchozím rokem. Kvůli slabému výkonu mezinárodního automobilového průmyslu klesající poptávku po dieselových výrobcích na trhu osobních automobilů nebylo možné vyrovnat jinými skupinami produktů, jako jsou aplikace pro nákladní automobily a benzínové pohony. Výsledkem bylo, že uvedení nových produktů na trh bylo odloženo nebo proběhlo v mnohem menším měřítku, než se očekávalo.

V důsledku poklesu tržeb činil provozní zisk společnosti Rheinmetall Automotive (EBIT před zahrnutím zvláštních položek) po rekordních 262 milionech eur v roce 2018 v uplynulém fiskálním roce 184 milionů eur. Poklesla i provozní marže na 6,7 % po 8,9 % v předchozím roce.

Výhled do roku 2020: Obrana a Automotive se budou vyvíjet odlišným tempem

Kvůli nejasnostem ohledně vývoje světové automobilové výroby v příštích několika měsících, která klesá kvůli globálním ekonomickým rizikům spojeným s rozšířením koronaviru, je prognóza tržeb a hospodářského výsledku Rheinmetall Group rovněž vystavena větší míře nejistoty.

V současných prognózách pro finanční rok 2020 nebyly zohledněny případné účinky vývoje kolem koronaviru.

Díky pokračujícímu dynamickému růstu v segmentu obrany očekává Rheinmetall celkově mírný růst tržeb skupiny. Očekává se, že roční tržby ve skupině Rheinmetall porostou organicky bez zohlednění kurzových efektů o 1 až 3 procenta. Toto očekávání se opírá o stabilní vyhlídky dalšího růstu v segmentu obrany. Naproti tomu automobilový segment s poklesem automobilového trhu již třetí rok v řadě a na základě nejnovějších odhadů odborníků pro vývoj světové automobilové výroby v roce 2020 předpokládá nižší tržby.

Kromě rizika slabšího makroekonomického vývoje v zemích eurozóny, výsledků zpřísněných předpisů o emisích CO2 v Evropské unii a účinků Brexitu, které nelze plně posoudit, se současná situace v automobilovém průmyslu vyznačuje riziky volatility v důsledku nevyřešených obchodních sporů. K tomu se přidávají rizika ekonomických dopadů koronaviru, které v současné době nelze posoudit.

Na pozadí těchto nejistot na všech důležitých automobilových trzích Rheinmetall souhlasí s odbornými prognózami a očekává, že v průběhu roku 2020 dojde celosvětově ke snížení automobilové výroby. 

Prodej v automobilovém průmyslu rozhodujícím způsobem ovlivní vývoj na evropských, severoamerických a asijských automobilových trzích – zejména v Číně, největším globálním trhu. Na základě těchto očekávání Rheinmetall předpokládá, že tržby v jeho automobilovém segmentu v aktuálním fiskálním roce klesnou o 2 až 3 procenta. 

Pokud jde o sektor obrany, společnost Rheinmetall očekává – za předpokladu, že zůstanou nadále v platnosti stávající restriktivní vývozní procedury – že dojde k růstu tržeb před započtením kurzových efektů mezi 5 a 7 procenty. Tato prognóza růstu vychází z programu a harmonogramu dodávek v segmentu obrany na rok 2020.

Provozní marže skupiny bude přibližně 7 %

Pokud jde o automobilový průmysl, Rheinmetall očekává ve fiskálním roce 2020 provozní marži přibližně na úrovni 5 %.

V segmentu obrany v roce 2020 Rheinmetall očekává další zlepšení provozních výnosů a provozní marži mezi 9 a 10 procenty. S přihlédnutím k nákladům se provozní marže skupiny Rheinmetall bude pohybovat na úrovni 7 %.

Celosvětová epidemie koronaviru znamená, že ekonomická rizika pro fiskální rok 2020 rostou. Rheinmetall bude monitorovat její potenciální dopad a v případě potřeby roční prognózy upraví.