Vláda přistoupila na ekonomická opatření navržená Piráty, přikročí i k dočasnému omezení odvodů za zaměstnance firem a OSVČ?

Praha, 20. března 2020 – Vláda po svém čtvrtečním jednání oznámila přijetí dalších opatření, která mají zmírnit ekonomické dopady související s probíhajícím šířením nákazy koronavirem. Jedná se o kroky, které Piráti navrhli vládě začátkem týdne, a sice o hrazení nákladů na zaměstnance státem, zavedení ošetřovného pro zaměstnance, možnost bezúročných půjček pod půl milionu korun a posílení kurzarbeitu, tedy zvýšení podílu státu na mzdových nákladech zaměstnanců, pro které není práce. Oceňujeme, že vláda projevila ochotu přistoupit na námi navržená opatření, která pomohou desítkám tisíc živnostníků i zaměstnancům v nelehké situaci.

Dále jsme navrhli zastavení povinných odvodů živnostníků bez příjmů a omezení odvodů z práce zaměstnanců firem. Vzhledem k přetrvávajícím omezením je žádoucí, aby vláda přijala i tyto zbývající body, které mají zabránit masivnímu ukončování podnikání a propouštění zaměstnanců v provozech, kterých se aktuální situace kriticky dotýká. Věříme, že vláda bude nadále k našim návrhům přistupovat konstruktivně.

Další setkání opozice se zástupci vlády proběhne v úterý, příslušným ministrům své návrhy zasíláme průběžně.