SuperSoused.cz spouští sousedskou výpomoc. S dobrovolnickým bojem proti COVID-19 mu pomůže také Europ Assistance

Praha 23. března 2020 – SuperSoused.cz spouští sousedskou výpomoc a hledá dobrovolníky. Služba běžně spojuje sousedské řemeslníky a kutily s lidmi, kteří potřebují pomoc v domácnosti. Spolupracuje mimo jiné i se společností IKEA, pro kterou Super sousedé montují například kuchyně. Nyní však přichází s pomocí lidem, kteří jsou v aktuální krizi nejvíce ohroženi nebo se bez podpory druhých neobejdou. Výpomoc funguje v osmi městech České republiky a zahrnuje pět služeb: dovoz nákupu, zajištění léků a drogerie, venčení domácích mazlíčků, šití roušek a pomoc s drobnými domácími pracemi. Sousedská výpomoc využije dosahu sítě, která má přes 4,5 tisíce Super sousedů a 26 tisíc zákazníků, a propojí dobrovolníky, kteří jsou ochotni sousedům pomoct.

Chcete pomoct? https://www.supersoused.cz/chci-pomoci

Potřebujete pomoc? https://www.supersoused.cz/potrebuji-pomoci

SuperSoused.cz funguje v Praze a okolí, Brně, Hradci Králové, Pardubicích, Liberci, Olomouci, Ostravě a Plzni. Ve všech těchto městech se mohou lidé přihlásit jako dobrovolníci nebo ti, kteří pomoc potřebují. „Vidíme, že Češi v aktuální krizi drží při sobě a po celé zemi se objevují tisícovky lidí ochotných pomoci bližním. Ne vždy však mají možnost se s potřebnými jednoduše spojit. My propojujeme sousedy běžně již nějakou dobu, takže z našeho pohledu logickým krokem bylo této příležitosti využít i nyní pro dobročinné účely,“ říká Žaneta Huňková, vedoucí projektu SuperSoused.cz. Dobrovolníci se mohou zapojit již nyní pomocí jednoduché registrace na webových stránkách, kde vyberou, že nabízí Sousedskou výpomoc. Ti, kteří o pomoc žádají, si zase zvolí, že prosí o pomoc. Systém pak propojí sousedy ze stejné lokality a pomoc může začít.

Nová služba Sousedská výpomoc se dělí na pět hlavních kategorií a je určena především lidem, kteří z různých důvodů nemohou opustit svá bydliště. Jedná se o dovoz nákupu, zajištění léků a drogerie, popřípadě venčení domácích mazlíčků. To však není vše, co služba nabízí. Nemáte roušku? Nevadí. Na SuperSoused.cz najdete i dobrovolníky, kteří je šijí. Stejně je to i s drobnými domácími pracemi, také pro ty najdete ochotného souseda. Huňková upozorňuje: „Prosíme všechny, aby dbali na bezpečnost sebe i ostatních. Dodržujte hygienická pravidla a noste roušky, klidně i doma ušité. Minimalizujte osobní kontakt na nutné minimum a udržujte rozumné vzdálenosti. Děkuji.“

„V Europ Assistance měsíčně odbavíme deset tisíc telefonátů týkajících se zdravotní či domácí asistence, takže jsme se rozhodli projekt SuperSoused.cz podpořit a nabízet touto formou pomoc svým klientům,“ říká Vladimír Juza, obchodní ředitel Europ Assistance.

Z technických a bezpečnostních důvodů dobrovolník musí zadat, že nabízí službu za 1 Kč. Každý, kdo shání dobrovolníka, však obdrží slevový kód POMOC, který je v hodnotě jedné koruny, takže je služba opravdu zdarma. Žádné další platby nebo poplatky nejsou. Samozřejmě musíte například uhradit cenu nákupu, který vám soused donesl. Pokud to jen trochu jde, je v současné karanténě doporučeno zaplatit bezhotovostně. Platforma online platby nabízí, tak je rozumné a bezpečnější takové možnosti využít.

„SuperSoused.cz je online tržiště sousedské výpomoci. Naším cílem bylo – a je – propojit co nejvíce zručných a schopných lidí s těmi, kteří je v danou chvíli potřebují, a to v místě jejich bydliště. Proto chceme a umíme naši platformu využít i jako online nástroj pro lidi nejvíce ohrožené koronavirovou infekcí, aby si rychle a jednoduše požádali o pomoc. Zároveň umožníme propojit všechny, kteří jsou ochotni pomáhat konkrétním žadatelům ze sousedství,“ uzavírá Huňková.