ČD – Telematika chce pomoci s dostupností on-line služeb zákazníků; poskytne jim špičkovou ochranu připojení k internetu ČDT-ANTIDDOS na tři měsíce zdarma

Velmi výkonnou ochranu připojení k internetu před tzv. DDoS (Distributed Denial of Service) útoky, službu ČDT-ANTIDDOS, poskytne ČD – Telematika firemním zákazníkům na tři měsíce zcela zdarma. Společnost se tak snaží ulehčit současnou situaci těm, kteří využívají připojení k internetu ČDT-Internet s kapacitou vyšší než 100 Mbps. Aktuální spuštění služby jim umožní soustředit se plně na jiné nezbytné činnosti, než na potýkání se s eventuálními DDoS útoky, které jsou stále velmi časté.

„Rozhodli jsme se vybraným firemním zákazníkům, kteří jsou například významnými zaměstnavateli anebo je pro ně dostupnost on-line služeb zásadní kvůli informovanosti obyvatel, trochu ulehčit situaci a umožnit jim soustředit se na to podstatné a neplýtvat časem a energií na věci, kterým lze zabránit,“ vysvětluje Mikuláš Labský, ředitel úseku Telekomunikačních služeb ČD – Telematiky. Mezi takové zákazníky patří třeba město Svitavy, Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje nebo SUDOP Brno.  

Služba ČDT-ANTIDDOS je v nabídce ČD – Telematiky již několik let a společnost ji průběžně zdokonaluje tak, aby byla neustále vysoce účinnou ochranou před volumetrickými útoky na připojení k internetu. Tyto útoky sice nepoškozují cílovou infrastrukturu, nedochází ke krádeži dat nebo uzamčení počítačů, nicméně na určitou dobu zahltí linku do internetu natolik, že neběží žádná komunikace ani jedním směrem a může tak dojít například k vyřazení webových stránek. Z praxe jsou známy útoky, které trvaly od několika hodin až po týdny. 

ČD – Telematika spouští od pondělí 30. března tříměsíční provoz zdarma verze „Připraveno k čištění“, což znamená, že v případě detekce DDoS útoku začne do 4 minut celý ochranný systém pracovat a scrubbing centrum bude čistit veškerý provoz. Tuto nabídku umožnila mimo jiné i dohoda s dodavatelem technologie, izraelskou společností Radware, na tříměsíčním navýšení kapacity scrubbing centra ČD – Telematiky. O kvalitách služby ČDT-ANTIDDOS svědčí i to, že mezi její uživatele patří například Úřad vlády ČR, velké i menší e-shopy a řada poskytovatelů ISP služeb.

ČD – Telematika a.s. je významným poskytovatelem velkoobchodních internetových, datových a hlasových služeb a dodavatelem služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Provozuje vlastní druhou největší optickou síť v ČR, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou zahrnujícími systémovou integraci, diagnostiku a analýzu dat nebo kybernetickou bezpečnost. Dalším dynamicky se rozvíjejícím segmentem poskytovaných služeb je silniční telematika nebo oblast Internetu věcí, kde realizuje řešení například chytrého parkování.