Obrovská rána pro svět ubytování. Mews pořádá webináře pro hoteliéry, odborníci radí nepanikařit a zaměřit se na domácí trh

Praha, 2. dubna 2020 – Hoteliérství je jedním z podnikatelských odvětví, které pandemická situace zasáhla nejvíce. Jen evropské hotely zaznamenaly průměrnou ztrátu více než dva miliony eur ve zrušených rezervacích, a to za pouhý jeden týden (16.-23. březen). Český startup Mews proto uspořádal webinář, na kterém se sešli odborníci, analytici a posluchači z celého světa, aby projednali současnou situaci a navrhli možná řešení. Spíkři mimo jiné zdůraznili, že nastala výborná příležitost zaměřit se na domácí trh, který bude v nejbližší době hlavním zdrojem příjmů kvůli uzavřeným hranicím a jiným cestovatelským opatřením. Je také ten pravý čas pro oživení interních systémů a zefektivnění provozu pro cestovatelský boom, který se očekává po skončení krize.

Webináře, který se konal ve středu 25. března, se zúčastnilo přes 1 000 posluchačů z celého světa. „Čelíme velmi náročné situaci, která nemá v historii hotelů obdoby. Vše se teď bude odvíjet od toho, jak bude celá situace pokračovat. Ale sedět s rukama v klíně a čekat na příští vývoj není řešení – chtěli jsme, aby se hotelový svět semkl a pokusil se společně najít cestu, jak této osudové zkoušce čelit pokud možno okamžitě,“ říká Matthijs Welle, CEO startupu Mews, který webinář uspořádal a moderoval. 

Nejvíc trpí Evropa, situace se urovná až po letech

Česko momentálně patří mezi vůbec nejzasaženější státy na celém světě, obsazenost lůžek oproti loňskému březnu klesla o 96 %, což je nejvíce na celém kontinentu. Dobře na tom nejsou ani sousední země, propad o více než 90 % hlásí také Itálie, Řecko, Rakousko, Polsko, Rumunsko, Bulharsko i Maďarsko, dlouhý seznam dalších evropských zemí zaznamenal propad mezi 80–90 %. O něco lepší situace je v Asii a v Africe, nejmenší dopady zatím pociťuje Austrálie (propad o 47 %), Nový Zéland (44 %) nebo například Katar (30 %).

„Po SARS se vše srovnalo v rámci tří měsíců, ale dnešní situace je podstatně složitější. Předpokládáme mnohem delší proces uzdravení, situace by se mohla začít urovnávat po roce a půl, úplně zotavit zhruba za tři roky,“ vyslovil prognózu jeden z řečníků Robin Rossmann, STR Managing Director.

Nic není ztraceno, je třeba jednat. Ale opatrně

Navzdory zdrcujícím číslům není podle vystupujících odborníků nic ztraceno. Navrhli doporučení, která by hotely mohla i v těžkých chvílích postavit na nohy a udržet v provozu. 

„Rozhodně není čas panikařit, ale začít jednat. Ovšem s rozvahou a opatrně. Doporučujeme nepodléhat tlaku a nesnižovat ceny. Je lepší přistoupit k akcím typu ‚ubytujte se na tři dny, zaplaťte dva‘ nebo třeba nabídnout snídaně zadarmo. Klíčová je v tuto chvíli flexibilita a empatie, takže klidně přistupovat k pozdnímu rušení rezervací nebo možnostem přesunout je na jiný termín,“ radil v rámci webináře konzultant Thibault Catala. Podle něj také například není třeba zavírat hotelové kuchyně, ale využít je k rozvozu jídel po okolí, což je naopak odvětví, které zažívá nebývalý nárůst.

„Je potřeba nepolevovat v provozních nákladech, striktně je dodržovat. Současně by mohlo pomoci vyjednávání s investory, bankami a vládou o podpoře v nastalé situaci,“ míní zakladatel startupu Mews Richard Valtr.

Nadějí jsou „staycations“

Klíčové je pak podle odborníků zaměřit se na domácí trh, který se kvůli omezení cestování v následujících měsících stane hlavním zdrojem příjmů. „Očekáváme, že v brzké době narostou tzv. staycations – lidé nebudou cestovat do zahraničí, ale budou chtít zůstat ve své zemi a odpočinout si, kolikrát i od svého domova, kde byli v karanténě zavření. Je proto potřeba zaujmout domácí klientelu,“ potvrdil informaci Valtr.

Zakladatel pořádajícího startupu Richard Valtr nakonec nabídl posluchačům na celou situaci i pozitivní náhled. „Pro nás všechny v hotelovém byznysu teď nastala příležitost sdílet mezi sebou informace, být kreativní a začít přemýšlet o případných změnách v byznysových modelech. Celá situace nás stmeluje a je výzvou pro nás všechny. Je to zároveň ta nejlepší chvíle pro systémové změny a automatizaci provozu. Až se trh zase rozběhne, hotely budou mít napilno – a je potřeba se na to důkladně připravit. Právě teď je ideální příležitost pro digitalizaci celého ubytovacího segmentu,“ uzavřel webinář Valtr. 

Více o Mews

Mews je český startup, který poskytuje ubytovacím zařízením systém pro správu rezervací, check-inů a vyřizování požadavků jejich hostů. Umí mimo jiné přijímat platby, řešit kompletní management hotelu včetně personálu a zároveň také podporuje připojení na vlastní API, takže se může jakákoli jiná služba v případě zájmu se systémem propojit. Platformu dnes využívá přes 2 000 ubytovacích zařízení v 56 zemích po celém světě. Společnost má centrálu v Praze, své kanceláře však už rozšířila i do Londýna, Amsterdamu, Barcelony, Paříže, Mnichova, Stockholmu, Sydney a dalších měst. V posledním investičním kole Series B získal Mews 29 milionů eur od investičního fondu Battery Ventures, celková výše investice včetně Series A činila 35 milionů eur.