Projekt Moje závodka zmapuje stravování v závodních jídelnách a kantýnách

Strávníci mohou ode dneška nahrávat na web fotky jídelních lístků a vyhrát poukázky na nákup do obchodů.

PRAHA (8. června 2020) – Jaká jídla jíme a kolik za ně platíme v závodních jídelnách? To vůbec poprvé v celé České republice detailně zmapuje nový projekt – Moje závodka. Cílem této „stravovací inventury” je také zjistit, co lidé na podnikových jídelnách a kantýnách nejvíc oceňují a naopak, co by se podle nich mohlo zlepšit.  

Sběr dat probíhá ode dneška na webové stránce prozams.cz/mojezavodka/.

Kdokoliv na něm může vyplnit krátký dotazník ohledně své spokojenosti a preferencí. Přiřazením fotografii jídelního lístku ze své „závodky“ či kantýny zároveň vstoupí do soutěže, kde bude moci vyhrát jednu z 15 poukázek na nákup v řetězci TESCO za 2.000 Kč.

Kdo připojí fotografii jídla na Instagram (odkaz najde na webu), dostane se ještě do slosování o další poukázky v hodnotě 1.000 Kč. Akce potrvá do pátku 19. června 2020. Poté pořadatel vyhodnotí data, dotazníky a celou stravovací inventuru v kantýnách zveřejní.

Sebraná data a dotazníky posoudí odborníci z pořádajícího Sdružení pro zaměstnanecké stravování (ProZAMS) s patronkou projektu, známou lékařkou propagující a popularizující zdravý životní styl MUDr. Kateřinou Cajthamlovou. Výstupy a doporučení organizátoři zveřejní.

Závodní jídelny a kantýny využívá zhruba 1,8 mil. lidí

 „V kantýnách a závodních jídelnách se stravuje zhruba 1,8 milionu lidí. Zatímco o kvalitě jídla a cenách v restauracích se píše neustále, o tomto segmentu se mluví jen málo. Proto chceme jeho nabídku, kvalitu a ceny zmapovat touto ojedinělou akcí, jaká u nás zatím nemá obdoby,“ sdělila předsedkyně správní rady ProZAMS Linda Nejezchlebová. 

Závodní stravování má v Česku dlouhou tradici. U jeho zrodu stál
např. i Emil Kolben či Tomáš Baťa. Stavěli na přesvědčení, že pro dobrou práci musí být zaměstnanec dobře najeden. Což dnes potvrzují i nezávislé studie. „Podle jedné z nich může špatná strava snížit pracovní výkon dokonce o víc než 60 %,“ uzavřela Linda Nejezchlebová.