Pražský inovační maraton #NakopniPrahu vyhrál projekt Superhero Senior. Projekt se snaží zlepšit kvalitu života a zdraví seniorů

Osm finalistů v neděli prezentovalo své projekty pro lepší Prahu

15. června 2020 – Praha – Celkem osm finálových týmů se tuto neděli utkalo v inovačním maratonu #NakopniPrahu, aby pomocí technologií a/nebo inovativních řešení pomohly zlepšit život Pražanů. Finalisté v pražském CAMPu před odbornou porotou prezentovali své projekty a prototypy řešení, na kterých půl roku pracovali. Vítězem inovační soutěže se stal tým Superhero Senior s projektem, který podporuje plnější a šťastnější život seniorů. Hlavním nástrojem je webová aplikace, která je optimalizovaná pro seniory a podporuje jejich sociální vazby a intelektuální činnost. Vítězný tým převzal z rukou primátora hl. m. Prahy Zdeňka Hřiba šek ve výši 50 000 Kč a garanci pomoci s realizací svého vítězného nápadu. 

V neděli 14. června 2020 se v pražském Centru architektury a městského plánování (CAMP) setkali k finálovým prezentacím účastníci soutěže #NakopniPrahu. Cílem půlročního inovačního maratonu v oblasti městských inovací, tzv. urban hackingu, bylo vybrat a rozvinout nejlepší projekty z šesti tématických výzev (městská data, vizuální smog, zeleň a voda ve městě, sousedské vztahy, bezdomovectví, zdravý životní styl nebo vzdělávání). 

Z osmi finálových týmů vybrala porota tvořená mentory a organizátory akce jako vítězný projekt a tým s názvem Superhero Senior, který spadá do portfolia neziskové organizace Seniorem s radostí. Projekt podporuje plnější a šťastnější život seniorů skrze webovou aplikaci, která je pro seniory lehce ovladatelná a podporuje jejich sociální vazby a intelektuální činnost. „Cílem našeho projektu je zajistit dostatečnou aktivizaci, socializaci a bezpečí i v okamžiku, kdy seniora nemá možnost vyjít ven z bytu, nemocničního pokoje či domova seniorů,“ říká Jana Najbrtová z vítězného týmu a dodává: „Zajištění těchto potřeb prokazatelně zlepšuje psychický a zdravotní stav starších občanů. Následně snižuje náklady na zdravotní péči.

Porota dále ocenila druhým místem tým Kasiopea s projektem Sagitta, který se zaměřuje na zlepšení výuky umělé inteligence na středních školách. Na třetím místě skončil tým Koblížci s projektem Knihy pro Prahu. Služba zapůjčuje seniorům bezplatně elektronické čtečky, vytváří tak pro ně jednodušší přístup ke knihám a zároveň je učí novým technologiím. Tyto týmy získaly finanční odměnu ve výši 30 000 Kč, resp. 20 000 Kč. 

Praha musí inovovat a participace veřejnosti je zásadní. Inovační maraton #NakopniPrahu představuje jedinečný způsob, jak získat pro město to nejlepší,“ říká primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib a dodává: „Projekty, které zvítězily – seniorské a vzdělávací, reagují na aktuální problémy, které Prahu trápí.“ 

Jsem nadšený z kvality soutěžních projektů. Přihlásily se nám vysoce motivované týmy, které přípravám finálových prezentací věnovaly velké úsilí. Věříme, že své projekty dotáhnou do konce a ty následně přinesou Pražanům konkrétní přínosy. Je skvělé vidět, že soutěžící přikládají velkou důležitost vzdělávání a rozvoji nových kompetencí, které pomohou městu a jeho občanům být úspěšnější,“ říká Jaromír Beránek, předseda Výboru pro IT a Smart City Zastupitelstva hlavního města Prahy, který soutěž organizuje. 

Pražský inovační maraton odstartoval v prosinci roku 2019 pod názvem #NakopniPrahu primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib. Celkem se do soutěže přihlásilo čtyřicet dva týmů, z nichž porota vybrala v dubnu týmy postupující do finále. Finálové týmy dostanou od organizátora finanční příspěvek, aby mohly své nápady dotáhnout a připravit funkční prototypy řešení. 

Fotografie z finále inovačního maratonu jsou ke stažení ZDE

O projektu #NakopniPrahu

Pražský inovační maraton #NakopniPrahu je veřejná soutěž pro týmy inovátorů, jejichž úkolem je vymyslet a v detailu rozpracovat návrh řešení šesti výzev ke zlepšení života v Praze. Maraton byl zahájen 16. prosince 2019 a vyhlášení vítězných projektů určených k realizaci se uskutečnilo v červnu 2020. Pořadatelem maratonu je Magistrát hlavního města Prahy a organizátorem společnost Insane Business Ideas s.r.o. Více informací najdete na www.nakopniprahu.cz