Startupy se nenechaly koronavirem porazit. Znovu rostou a nabírají nové lidi. StartupJobs přináší aktuální trendy pracovní inzerce

28. července – V době nejhlubší krize zaznamenalo StartupJobs 75% propad pracovní inzerce. Od začátku vládních opatření až do jejich skončení se jednalo průměrně o 50% pokles – startupy držely finance na účtech a ve většině případů se spíše propouštělo než nabíralo. Situace se ale počátkem června začala zlepšovat, a to i přesto že začala doba dovolených, která náborům obvykle vůbec nepřeje. Co do počtu nabídek eviduje aktuálně StartupJobs 86 % vypsaných inzerátů proti minulému roku. Startupy už uvolňují cashflow a investují do současné i budoucí inzerce, počítají s tím, že se budou rozrůstat.

“Z momentální situace cítíme, že v celém odvětví panuje převážně pozitivní nálada. Startupy se nebojí investovat do inzerce a nabírat nové lidi. Všichni vědí, že pokud mají po koronaviru přežít, musí se začít rozrůstat a rozšiřovat byznys. Firmy si pečlivě vybírají, jaké pozice obsazovat a snaží se efektivně využít svých zdrojů a získat dobré lidi, které je dovedou k profitabilitě,“ říká Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Blýská se na lepší časy

StartupJobs eviduje podobný počet inzerujících firem jako před krizí. Tato data napovídají, že odvětví se s krizí vypořádalo relativně dobře. Firmy na StartupJobs mohou za inzerci platit buď ve chvíli, kdy ji vloží na web, nebo si inzerci předplatit ve formě kreditů. Objem nákupu kreditů tak ukazuje, jak moc firmy plánují v budoucnu inzerovat nebo raději drží finance na účtu. Celkový objem nákupu je aktuálně pouze o 25 % menší než před nástupem koronakrize, přesto se jedná o 175% nárůst oproti květnu, kdy nákupy dosahovaly úplného minima. Přestože je pokles oproti dlouhodobému průměru stále znatelný, tak vlastně jen kopíruje celkové snížení objemu pracovních pozic, které je běžné vždy na začátku letní sezóny. Největší zájem je nyní obecně o seniorní pozice a o programátory. Nejlépe jsou na tom technologické firmy.

Více o StartupJobs

StartupJobs je česká online platforma, která se specializuje na to, aby pomohla startupům nalézt ty správné lidi. Víc než 15 tisíc lidí zde našlo svou práci snů. Není to ale jen pracovní portál, je také vstupní branou do tohoto inovativního a neustále se vyvíjejícího prostředí.