10 znaků štíhlé firmy s tipy na zlepšení

Ostrava, 29. července 2020 – Lean systémy jsou zeštíhlovací firemní procesy, které mají zamezit plýtvání a generovat trvalé hodnoty. K jejich zavedení do firmy je potřeba mít správnou strategii a znát správné postupy. Tipy na štíhlé procesy připravili odborníci ze společnosti Manutan a New Dimension.

Všechny podnikové procesy obsahují činnosti, které vytvářejí přidanou hodnotu, a také naopak takové činnosti, které vytvářejí skryté nebo zjevné plýtvání. Zeštíhlování procesů je v dnešní době zásadní. „Cílem je eliminovat plýtvání a vytvářet prostor pro činnosti přidávající hodnotu,“ říká Josef Mik, marketingový ředitel společnosti Manutan.

Štíhlý výrobní systém zahrnuje plynulý tok materiálu a informací, flexibilní a adaptibilní pracoviště, rychlé reakce na problém, neustálé vylepšování procesů, bezpečnost, ergonomii a šetrnost k životnímu prostředí, smysluplné využití digitalizace a nových technologií. 

Pro vytvoření lean výrobního systému je nutné zvolit správnou strategii a postup. „Je třeba vytvořit lean pracoviště, propojit je lean logistikou, obsluhovat je lean administrativou, dbát přitom stále na bezpečnost a životní prostředí a postupně systém zlepšovat, digitalizovat a automatizovat,“ říká Eva Klusová ze společnosti New Dimension.

10 znaků štíhlých procesů ve výrobě, logistice a administrativě:

  1. Pracoviště je flexibilní a lehce přestavitelné dle potřeb procesů a pracovníků.
    • Zvýšit flexibilitu pracoviště pomohou třeba montážní dílenský stůl včetně kontejneru, transportní zvedací stojan, nůžkový dopravník s plastovými rolnami nebo mobilní pracovní stojan.
  2. Materiál a výrobky jsou ve skladech ekonomicky, bezpečně a přehledně uložené.
    • Pro vybavení a organizaci skladů je možné použít paletové nástavce se sklopnou stěnou, oboustranný konzolový regál, kovové paletové regály nebo informační štítky na regály.
  3. Používám bezpečnou a efektivní manipulační techniku.
    • Efektivnější manipulaci pomůže kupříkladu plošinový vozík se sklopným madlem, akumulátorový paletový vozík, skládací dílenský jeřáb nebo pojízdný rollkontejner. 
  4. Materiál a nástroje mám vždy po ruce.
    • Pro větší přehlednost poslouží například kovový regál se šikmými policemi, mobilní svařovaný dílenský stůl, závěsný panel na nářadí nebo montážní vozík.
  5. Pracuji v přirozené pozici, která mi umožňuje podávat optimální výkon.
    • Ergonomii a produktivitu pracovníků zlepší třeba nožní opěrka, laboratorní stolička, výškově nastavitelné kancelářské stoly nebo protiúnavové průmyslové rohože.
  6. Pracoviště je bezpečné, dobře organizované a přehledné.
    • Ke zvýšení bezpečnosti pracovníka a pracoviště samotného pomohou kupříkladu protiskluzové profily na schody, kovové zábrany, plastové mobilní zábrany s reflexními prvky nebo značkovací vozík.
  7. V každém okamžiku vidím standardy, cíle a výsledky své práce.
    • Ergonomii a produktivitu pracovníků zlepší také držák monitoru, magnetické tabule, signální kapsy nebo mobilní flipchart.
  8. Mám prostor pro odpočinek i systematické řešení problémů.
    • Pro oddechové koutky, místa pro setkání lidí a řešení problémů je možné pořídit piknikové stoly, kancelářské židle, umělé rostliny nebo odpočinková křesla. 
  9. Pracoviště mohu udržovat v pořádku a čistotě.
    • Pro snadnější udržení čistoty na pracoviště lze využít například úklidový vozík s pákovým ždímačem, úklidový kbelík na kolečkách nebo stojan pro průmyslové utěrky.
  10. Veškeré dokumenty jsou přehledně a systematicky uložené.
    • Pro lepší organizaci administrativních činností je možné použít otočné skříně na pořadače, dvouřadé kovové kartotéky nebo kovové spisové skříně.