5 tipů jak se starat o notebook, aby dlouho vydržel

Určitě jsme si tím prošli všichni. Koupili jsme si krásný nový počítač a zařekli jsme se, že tentokrát se o něj budeme opravdu ohleduplně a zodpovědně starat. A že mu nebudeme drobit do klávesnice. Prvních deset, čtrnáct dní to i šlo, ale pak jste u čtení zpráv jedli bohatě pocukrované domácí koblihy a rázem byl cukr všude. Co dělat, aby byl počítač stále ve formě a co nejdéle vám vydržel? Máme pro vás pár tipů.

 

  • Předvídejte a dívejte se, kam notebook pokládáte

 

Je to velmi prosté, ale zároveň to nejlepší, co můžeme poradit. Stačí se podívat kolem sebe a počítač nepoložit do rozlité kávy nebo ho, v méně neobvyklých případech, udržovat mimo prašné prostředí. Nic to nestojí a výrobci nás dokonce o těchto postupech informují v návodech k použití. Obecně jde doporučit nepoužívat notebook i jiná zařízení při jídle či dokonce ve vaně, kde kromě zničení přístroje hrozí i velmi vážný úraz proudem.

 

  • Chemie? Rozhodně ne

 

Ať už se váš elektronický miláček znečistí jakkoliv intenzivním způsobem, rozhodně se vyvarujte použití chemických přípravků. Když se rozhodnete tuto radu ignorovat, v lepším případě se nestane nic, například když použijete čistič na nádobí na mastnou skvrnu na zavřeném víku notebooku. V horších případech může ale i malé množství chemikálií natropit nedozírné škody. Nikdy totiž nevíte, kdy se poslední zrádná kapička rozhodne proniknout někam do útrob na základní desku a tím si zajistíte v lepším případě nákladnou opravu, v horším bude počítač úplně na odpis.

 

  • Vodu nepoužívejte

 

A zpátky k problému pocukrované klávesnice. Nejlepším řešením podobných situací je nečistotu vysát nebo odfouknout proudem vzduchu. Leckdy stačí obyčejně fouknout, použít vysavač (pozor na příliš silný výkon), nebo případně stlačený vzduch ve spreji, který v podobných případech využívají IT specialisté. Na mokrý hadr nebo nedej bože spršku vody zapomeňte. Displej notebooku není možné čistit jinak než tekutým čističem bez příměsi alkoholu, takové přípravky lze koupit běžně třeba v  drogerii a k dostání jsou i vlhčené hadříky určené k těmto účelům. Větší částice, které se zachytí v klávesnici, můžete vytáhnout také čisticími hmotami, které vstřebávají prach, drobečky, vlasy a další hrubou nečistotu. Nezapomínejme ale ani na štětečky, které si s hrubšími nečistotami také skvěle poradí.

 

  • Pozor na prach uvnitř notebooku

 

Z hlediska čištění vnitřního prostoru notebooků je vaším největším nepřítelem prach. Výrobci s touto skutečností počítají a instalují na průduchy chlazení prachové filtry. I tak se nějaký ten prach občas dostane dovnitř. Proto je dobré jednou za čas nechat počítač zkontrolovat a  případně ho vyčistit. Může vám to v budoucnu ušetřit starosti se zaseknutým větrákem nebo dokonce přehřátým notebookem. Ten nejenže nepodává očekávané výkony, ale v důsledku přehřátí se může i sám vypnout, aby se ochránil před přehřátím. Pokud se na vyčištění vnitřku počítače necítíte, zvládnou to v každém servisu.

 

  • Chraňte svůj notebook při transportu

 

Jak dlouho vám notebook vydrží, závisí také na tom, jak opatrní budete při jeho přenášení. V dnešních noteboocích už nenajdete téměř žádné mechanické součástky, které by se poškodily většími otřesy při přenosu, ale obecně platí, že kovové konstrukce vydrží mnohem více a jsou méně náchylné na ohyby a prohnutí. Zároveň se s takovými notebooky mnohem lépe pracuje, protože se neprohýbají ani při psaní na klávesnici. To ovšem neznamená, že kovová konstrukce zachrání úplně všechno. Notebooky nejsou stavěné na působení živlů. Také se může i při sebevětší opatrnosti stát, že  vám notebook někde vyklouzne z ruky. Proto doporučujeme při přenosu používat batohy, tašky nebo alespoň neoprenová pouzdra.

Tenká kovová konstrukce těla notebooků dnes nemusí být jen výsadou drahých zařízení. Příkladem kovových notebooků v ceně do 20 000 Kč, což je cenová relace, ve které se i dnes často setkáváme s plasty, mohou být nové MateBooky společnosti Huawei, které svými modely D 14 a D 15 právě do této kategorie spadají. Kromě kovového těla mají vynikající displeje a jejich baterie vydrží bez přísunu energie dost dlouho na to, aby mělo cenu je přenášet. K dostání jsou u všech velkých obchodníků v české distribuci a také na e-shopu společnosti Huawei (shop.huawei.com), kde k nim při nákupu navíc dostanete kromě myši a sluchátek dokonce také batoh, ve kterém je můžete bez starostí přenášet.

Více informací o  zařízeních Huawei naleznete na: http://consumer.huawei.com/en

Aktuální informace ze světa Huawei Consumer BG naleznete denně aktualizované na:

Facebook – CZ/SK: https://www.facebook.com/HuaweiMobileCZSK/

YouTube: https://www.youtube.com/huaweimobileczsk

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobileczsk

Twitter: https://twitter.com/HuaweiCZ_SK

O Huawei Consumer Business Group

Produkty a služby společnosti Huawei jsou dostupné ve více než 170 zemích a používá je třetina světové populace. V Německu, Švédsku, Rusku, Indii a Číně bylo zřízeno čtrnáct výzkumných a vývojových center. Huawei CBG je jednou ze tří obchodních jednotek společnosti Huawei a zahrnuje smartphony, PC, tablety, nositelné a cloudové služby atd. Globální síť společnosti Huawei je postavena na více než 32letých zkušenostech v telekomunikačním průmyslu a je odhodlána poskytovat nejnovější technologický pokrok spotřebitelů po celém světě.