Prosvištěte si matematiku hravě s unikátní českou aplikací – přežije superhrdina Mathman nebo matematické monstrum?

Matematika nemusí být strašákem. Jednou z cest, jak ji teenagerům zpříjemnit, je aplikace Mathman. Ve hře navržené studentem Vysokého učení technického v Brně Janem Malouškem mají studenti za úkol pomoci superhrdinovi porazit příšery – když správně vyřeší některé úlohy. Maloušek se svou aplikací zaujal porotu soutěže
T-Mobile Rozjezdy, která pomáhá začínajícím podnikatelům a získal jednu z letošních cen v regionálním kole v Jihomoravském kraji.

Matematickou hru ocení žáci druhého stupně i středoškoláci. V aplikaci je 13 kurzů, každý má svého záporáka ve formě matematického monstra. Proti nim bojuje superhrdina Mathman. Každý z kurzů se skládá z interaktivní teorie, příkladů k procvičení a závěrečného souboje. Studenti odhalují postupy, odpovídají na teoretické otázky a řeší konkrétní úkoly. Za správné odpovědi ubývají životy monstrům, za špatné Mathmanovi, bez správných odpovědí se student do dalšího levelu nedostane. 

„Nechtěl jsem, aby děti jen něco pasivně četly a pak se dostaly do bodu, kdy už půl hodiny nedávají pozor. Otázky mají v průběhu učení udržet jejich pozornost,“ popisuje Jan Maloušek podobu interaktivních teorií s tím, že cílem aplikace není nahradit výuku ve škole. „Mathman určitě nemá hodiny matematiky ve škole nahrazovat, ale zábavnou formou je doplňovat.“

Aplikaci v době uzavřených škol pochopitelně přivítali rodiče a během krize byl zájem vysoký. „Vydal jsem ji začátkem března, momentálně má kolem 13 000 stažení,“ vypočítává programátor. Během září je navíc plánovaná velká aktualizace, která přinese mnoho nových kurzů, matematických monster a dalších vylepšení. Aplikace je k dispozici zdarma v obchodě Google Play.

Z recenzí uživatelů na Google Play:

  • „Super aplikace, která pomáhá s matematikou pomocí interaktivních cvičení a látku precizně vysvětlí. Skvělý nápad matematicky bojovat proti Algebrutusovi a dalším.“ (7. 6. 2020)
  • „V současné době frontální výuky a jednotvárného pojetí matematiky je tato aplikace přesně tím, co by mělo školství nabízet. Zajímavé, nenásilnou a hravou formou zaujme každého, i toho, jehož matematika neoslovila /jako například já). Jednoduché, precizně zpracované. Doporučuji.“ (5. 4. 2020)
  • „Myslím si, že za zájem o matematiku se člověk nemusí stydět ani ve vyšším věku. Svěžím způsobem nová koncepce přináší nový zdroj inspirace i zájemci tématu znalému. Vzdejme hold disciplíně, musíme si ji omlazovat! Za mě rozhodně palec nahoru, učebnice opravdu dnešní, včetně pojetí matematiky jako bojové hry na počítači, což je jedna ze tří částí: teorie, cvičení, hra.“ (5. 6. 2020) 

O projektu T-Mobile Rozjezdy:

Soutěž T-Mobile Rozjezdy je určena začínajícím podnikatelům. Výhry pomáhají účastníkům soutěže rozjet vlastní podnikání. Regionální vítěz obdrží bezmála 100 tisíc korun, celkový vítěz pak kromě finanční hotovosti získá i další podporu v hodnotě až 600 tisíc korun. Soutěžící se mohou účastnit bezplatných seminářů s odborníky a využívat poradenství zdarma, včetně marketingové a PR podpory.

O společnosti

Společnost T-Mobile Czech Republic, člen mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom, je s téměř 6,3 milionu zákazníků jedničkou na českém trhu. T-Mobile je integrovaným operátorem a kromě mobilních a pevných telekomunikačních služeb nabízí i komplexní ICT řešení. Svým klientům poskytuje nadstandardní služby ve vysokorychlostní síti, což prokazuje i srovnávací měření kvality sítí umlaut (dříve P3), v němž T-Mobile již potřetí získal ocenění Best-in-Test.

T-Mobile Czech Republic klade důraz na odpovědný přístup k okolí a ke společnosti. Drží se férových pravidel podnikání, pomáhá na svět prospěšným aplikacím a službám, podporuje neziskové organizace, drobné podnikatele i jednotlivce a pomáhá při mimořádných událostech. Zaměstnanci společnosti působí jako dobrovolníci na řadě míst celé republiky.

Více informací o společnosti najdete na www.t-mobile.cz, www.t-press.cz (portál pro novináře), www.t-mobile.cz/pomahame (informace o společenské odpovědnosti) a www.rozjezdy.cz (T-Mobile Rozjezdy – program podpory drobných podnikatelů).