Datová analytika v praxi: Na VŠE začali exkluzivně vzdělávat profesní magistry

Praha, 15. září 2020 – Vzdělání propojené se zkušenostmi z praxe. Přesně to chybí čerstvě vystudovaným datovým analytikům v Čechách. Změnit by to mohla nová expertní platforma Data & Business, která vznikla při Vysoké škole ekonomické v Praze. Nabízí ojedinělý způsob výuky datové analytiky v praxi. Včera zde zahájili svůj první ročník studenti nového profesního magisterského programu, do druhého ročníku naopak nastoupili datoví manažeři programu MBA – Data & Analytics for Business Management powered by KPMG.

V Čechách chybí odborníci, kteří umí při manažerském rozhodování efektivně využívat data. Datových analytiků je zatím stále nedostatek. Napravit by to mohli absolventi nově vzniklého profesního magisterského programu Data a analytika pro business powered by KPMG na Fakultě informatiky a statistiky VŠE. 

Profesní magisterské studium dat a analytiky tak, jak ho postavili na VŠE, nemá ve střední Evropě obdoby. Jedná se o čtyřsemestrální formát výuky. “Neučíme naše studenty klasicky v týdenním rozvrhu, ale prostřednictvím na sebe navazujících intenzivních seminářů. Je to výuka v blocích, kdy nám jednotlivé přednášky i cvičení splývají. Studenti tak získají intenzivní praktické dovednosti při řešení konkrétních problémů, jsme schopni se tématu věnovat do hloubky,” vysvětluje vedoucí katedry informačních technologií na VŠE a zakladatel a ředitel odborné platformy Data & Business VŠE Ota Novotný.

Cílem studijního programu je naučit praktickým dovednostem v oblasti dat, analytiky, technologií, implementace datové analytiky v businessu a také například řízení rizik a aspektů bezpečnosti. “Mezi povinnými předměty se věnujeme tématům jako jsou trendy a novinky v business analytice, architektura business analytiky, řízení dat. Studenty čeká i informační etika, regulace a právo, datový projekt a také například výuka soft-skills pro business analytiku,” říká Ota Novotný. 

Kromě těch povinných si mohou studenti některé předměty také sami zvolit – například programování pro data science, cloud business intelligence či praktické aplikace v data mining. Součástí studia je navíc povinná praxe ve špičkové datové firmě, která se uskuteční ve třetím semestru studia. Předání kvalitního know-how chce škola ovlivnit tím, že firmy pro praxi sama vybírá.

Kromě lektorů VŠE se na výuce datových analytiků podílejí i odborníci z praxe, například ze společnosti ŠKODA AUTO či ČSOB. Garantem praktické odbornosti je KPMG, jejíž experti na datovou analytiku přinášejí do studia zkušenosti ze stovek projektů z pěti kontinentů. 

Datoví analytici na VŠE

Na VŠE vznikla expertní platforma Data & Business, která si klade za cíl kompletně vzdělávat datové analytiky a zasazuje se o větší míru využití dat při manažerském rozhodování. Mimo nového profesního magisterského „datového“ programu a MBA programu chystá i profesního datového bakaláře. Tento program je nyní v akreditaci, zahájen by měl být v říjnu 2021. Fakulta kromě jiného pořádá pro zájemce o datovou analytiku semestrální kurzy Data Science & Business Intelligence Academy či kurzy Datového minima pro Business.