Výrobce plechových hraček KOVAP představí na Designbloku tradiční výrobní postupy i designové a produktové novinky

Výrobce plechových hraček s tradicí od roku 1946, východočeská firma KOVAP, se letos poprvé představí na výstavě českého designu Designblok. Kromě ukázek z výroby a novinek ve vizuální identitě i obalech uvidí návštěvníci exkluzivně také prototyp zcela nové hračky, vytvořené úspěšnou produktovou designérkou Lenkou Svatošovou.

Návštěvníci nahlédnou do výroby i do historie

Poutavou interaktivní formou představí tradiční český výrobce své unikátní produkty. „Naše plechové hračky vznikají díky souhře několika výrobních technologií, které bychom rádi návštěvníkům přiblížili,“ upozorňuje generální ředitel společnosti KOVAP Filip Klepek. „Proto jsme do expozice, řečeno s nadsázkou, přenesli část naší fabriky,“ pokračuje pan Klepek. Návštěvníci si tak budou moci na autentickém dřevěném ponku s frézami vyzkoušet, jak obtížné je správně ohnout plech nebo do něj precizně vyvrtat otvor Sluníčko červené 186,-.jpg

Další panely seznámí návštěvníky s bohatou historií společnosti KOVAP a jejími nejvýznamnějšími produkty, mezi které se řadí plechový parní válec, ikonická beruška na klíček nebo traktůrek s funkční řadicí pákou a pohonem na klíček. 

Tradiční traktůrek získal mladšího „brášku“

Právě oblíbený traktůrek se stal inspirací k vytvoření zcela nové hračky, určené pro předškolní děti. Pro českého výrobce ji navrhla Lenka Svatošová z česko-belgického designerského studia gentle&more. „Zjistili jsme, že naše mechanické hračky dnes často spíše než děti oslovují jejich rodiče, pro část zákazníků jsou dokonce více atraktivním doplňkem interiéru než předmětem ke hraní. Tím se trochu odchylujeme od původního zaměření naší firmy, kterým bylo a je vyrábět hračky pro děti,“ vysvětluje Filip Klepek. Proto se firma spojila s designérkou Lenkou Svatošovou a společně vytvořili traktůrek, jehož prototyp poprvé uvidí právě návštěvníci Designbloku. „Hračky firmy KOVAP dobře znám, doma jsme měli jeřáb, berušku i traktůrek na klíček. Když jsem zjistila, že společnost i dnes funguje a výroba je stále tak kvalitní jako dříve, rozhodla jsem se je před několika měsíci oslovit s nabídkou spolupráce. Nový generální ředitel shodou náhod právě v té chvíli přemýšlel o rozšíření portfolia o produktovou řadu pro menší děti a tak jsme se domluvili na spolupráci, jejíž výsledek nyní představujeme,“ popisuje Lenka Svatošová a pokračuje:  „Tradiční KOVAP traktůrek jsme redesignovali tak, aby byl bezpečný, dostatečně odolný a zajímavý pro současné tříleté dítě. V návrhu jsme reflektovali to, že v tomto věku děti reagují spíše na senzorické podněty a rozvíjí motorické dovednosti. Traktor má nadsazené oblé tvary, plechová kapota je zakončena z obou stran měkkými díly, aby hračka vydržela pády.“  

work in progress 03_web.jpg

Traktůrek přitom není určen výhradně pro chlapce, mělo by se jednat o univerzální hračku. „Z našeho průzkumu jsme se mimo jiné dozvěděli, že děvčata, spíš než chlapci, mají při hraní tendenci k vytváření narací, příběhů. Abychom rozšířili možnosti hry, k traktoru jsme tedy přidali figurku traktoristy a psa,“ uzavírá designérka. Novou hračku, která je určena zejména dětem ve věku od 3 do 6 let, začne KOVAP  v několika barevných variantách vyrábět v příštím roce. “Je to budoucnost, na které pracujeme,” podotýká pan Klepek a dodává, že cena bude nižší, než u tradičního výrobně a mechanicky složitějšího modelu a také díky tomu bude novinka přístupnější i rodičům malých dětí.

Nové balení je atraktivní, zároveň funkční i ekologické

Po novém moderním logu, které firma zveřejnila před několika měsíci, bude na Designbloku poprvé představeno i zcela nové balení. „Oslovili jsme několik tiskáren a nejvíc se nám zalíbil koncept s průhledy kol a grafické zpracování od tiskárny HRG, která sídlí v Litomyšli,“ říká Filip Klepek. Obrázky hraček na obalech, inspirované obrázky na krabičkách z 60. let, byly vytvořeny grafickým týmem sesterské firmy KADEN. 

Cílem bylo vytvořit spotřebitelsky atraktivní a zároveň funkční moderní obal. „K tvorbě nové krabičky jsme přistupovali maximálně ekologicky a ekonomicky. Nový design krabičky umocňuje určitý retro nádech našich hraček a skvěle doplňuje grafickou čistotu nového loga,“ vysvětluje ředitel Klepek. Použitým materiálem je tzv. kraftpack, tedy skládačková lepenka, vyrobená převážně z primární dřevoviny. Dřevo potřebné k výrobě pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů s legální a kontrolovanou těžbou. Papír je nebělený, tudíž chemicky minimálně zasažený. Přebaly jsou z pohlednicového kartonu a k potištění došlo s minimálním použitím alkoholu. Nedošlo ke zušlechtění laminací, krabička je tedy 100% recyklovatelná. 

KOVAP_balení 2020_1_web.jpg

K více než 70 letům tradice výroby plechových hraček přistupuje současné vedení společnosti KOVAP s pokorou, zároveň se však díky aktivní práci na novinkách ve všech směrech snaží přiblížit generacemi oblíbené hračky i dnešním dětem. O tom, že se to daří, svědčí mimo jiné i skutečnost, že tradiční traktor Zetor s valníkem získal letos ocenění Správná hračka. Výrobky firmy KOVAP se dlouhodobě pyšní také certifikátem Bezpečná hračka.

www.kovap.cz

eshop.kovap.cz