Gebrüder Weiss očekává v ČR prudký růst e-commerce

Praha, 19. října 2020 – Současná epidemiologická opatření a výzva k opouštění domácností jen v nejnutnějších případech přinesou logistickým společnostem pravděpodobně prudký nárůst objednávek na doručení koncovým uživatelům. „Již na jaře jsme zažili poměrně strmý nárůst zájmu o B2C doručení ze strany našich klientů z oblasti e-commerce. Současný důraz na maximální omezení pohybu mimo domácnosti v kombinaci s nadcházející vánoční sezonou přinese s nejvyšší pravděpodobností podobný, ale ještě silnější efekt,“ říká Jan Kodada, obchodní a marketingový ředitel Gebrüder Weiss ČR. 

Zatímco obvyklou špičku v přepravě i doručování zažívá logistický svět v období kolem Vánoc, jaro letošního roku se stalo z pohledu logistiky rekordním obdobím. „V segmentu B2C doručení jsme od ledna do června 2020 zaznamenali 20% meziroční růst.  Předvánoční období je logistickou sezonou vždy, po jarní změně nákupních zvyklostí české populace a za současných epidemiologických opatření však můžeme očekávat další rekordní čísla,“ uvádí Jan Kodada. 

Logistický průmysl se již delší dobu vyrovnává s nedostatkem kvalifikovaných řidičů na trhu práce, k tomu se přidává současné celoevropské omezení pohybu pracovnách sil. Situaci dále komplikuje také aktuální nedostatek přepravních kapacit na dopravním trhu i značný nárůst poptávky po přepravách z automotive segmentu.

 „V B2C doručení, kde se nejvíce využívají menší vozy a řidičům stačí řidičské oprávnění skupiny B, je situace naštěstí o něco příznivější. Na druhou stranu, pokud služba zahrnuje kromě samotné přepravy i služby přidané hodnoty, jako je vynesení a instalace spotřebičů, musíte svůj tým posilovat pouze spolehlivými, odpovědnými a hlavně proškolenými lidmi,“ uvádí Jan Kodada.

„Logistický obor je někdy mylně vnímán pouze jako doručovací služba. Jeho dopad na každodenní život naší společnosti je však mnohem širší. Je potřeba si uvědomit, že doprava je krví ekonomiky. Jejím úkolem je zajistit včasné a spolehlivé zásobení výrobních podniků, obchodních řetězců, zdravotnických zařízení a také obyvatelstva,“ uzavírá Jan Kodada.

……..…………………………………………………………………………………………………

O společnosti

Gebrüder Weiss zaměstnává více než 7 100 zaměstnanců ve 150 vlastních pobočkách a patří k předním přepravcům a logistickým firmám v Evropě. Zastřešen společností Gebrüder Weiss Holding AG se sídlem v rakouském Lauterachu sdružuje tento podnik kromě svých hlavních obchodních divizí, jimiž jsou pozemní přeprava, letecká a námořní přeprava a logistika, též řadu vysoce specializovaných oborových řešení a dceřiných společností – mj. logistické poradenství x|vise, tectraxx (oborový specialista pro high-tech firmy), dicall (komunikační řešení, průzkum trhu, školení), Rail Cargo (železniční přeprava) a balíkovou službu Gebrüder Weiss Paketdienst, spolupodílník rakouské společnosti DPD. Toto propojení umožňuje koncernu reagovat rychle a flexibilně na požadavky zákazníků. Zásluhou velkého množství ekologických, ekonomických a sociálních opatření je tento rodinný podnik s historií v oblasti přepravy dlouhou více než 500 let považován i dnes za průkopníka v otázce udržitelného hospodaření.

V České republice zaměstnává společnost Gebrüder Weiss na 367 zaměstnanců. Poskytuje tuzemské a mezinárodní pozemní přepravy, leteckou a námořní přepravu, skladovou logistiku a komplexní logistická řešení šitá na míru.  

Více informací o společnosti a jejích službách najdete také na https://www.gw-world.com/cz/news/press-releases/