Výrobce zdravotnické techniky BTL daruje českému zdravotnictví 300 plicních ventilátorů a 100 tisíc respirátorů

Praha, 4. listopadu 2020 – Skupina BTL daruje českému zdravotnictví 300 plicních ventilátorů a 100 tisíc respirátorů FFP2 na pomoc s bojem proti pandemii covid-19. Respirátory a 100 plicních ventilátorů obdrží Ministerstvo zdravotnictví, zbylých 200 ventilátorů pak dostanou jednotlivé nemocnice po celé České republice na základě individuálních poptávek. Dnes už mezinárodní skupina BTL byla založena v roce 1993 v Česku, zabývá se vývojem a výrobou zdravotnické techniky v oborech kardiologie, fyziologie a estetické medicíny a působí v 56 zemích světa. Společnost poskytne nemocnicím i zaškolení zdravotnického personálu pro zacházení s novou technikou. 

„Jedná se o významnou pomoc českému zdravotnictví, a to navíc v době, která je více než složitá. O to hodnotnější tato pomoc je a velmi si jí vážím. Díky společnosti BTL ventilátory najdou uplatnění nejen v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví, ale i v ostatních, kde budou právě potřeba,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Aktuálně probíhá distribuce zdravotnické techniky i materiálů do nemocnic prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví i přímo. Všechny ventilátory i respirátory by měly být předány Správě státních rezerv i menším nemocnicím po celé České republice přibližně do dvou týdnů. 

Hned po vypuknutí pandemie jsme měli potřebu prakticky pomoci při celosvětovém boji proti pandemii. Našim českým vývojářům se podařilo v rekordním čase několika měsíců vyvinout a zahájit výrobu kvalitních respirátorů. Na základě volné licence americké firmy jsme pak záhy vyvinuli i vlastní plicní ventilátory,“ popisuje Tomáš Drbal, ředitel společnosti BTL. 

„Ukázalo se, že i české zdravotnictví potřebuje od zhoršení epidemické situace veškeré personální kapacity, stejně jako dostatek zdravotnické techniky. Rozhodli jsme se tak Česku pomoci a dostat ventilátory i respirátory co nejrychleji do místních nemocnic,“ dodal Drbal.

Plicní ventilátory i respirátory třídy FFP2 vyvinuté a vyráběné BTL jsou standardně certifikovány pro použití v EU. Respirátory mají také EUA certifikaci v USA. Jejich vývoj a výroba byly financovány výhradně ze zdrojů společnosti BTL. 

Darovací smlouva byla podepsána dne 26. října mezi resortem zdravotnictví a ředitelem společnosti BTL panem Tomášem Drbalem.

O společnosti BTL

Skupina BTL, založená v České republice, je předním světovým výrobcem zdravotnické techniky pro fyzikální terapii, kardiologii a estetickou medicínu. BTL zaměstnává přes 1 700 lidí ve více než 56 zemích světa. K hlavním značkám společnosti patří Emsculpt a Exilis pro neinvazivní tvarování těla, Emsella pro řešení inkontinence, kompletní nabídka přístrojů pro rehabilitaci či řada diagnostických kardiologických přístrojů propojených informačním systémem Cardiopoint.  www.btlnet.com