Rychlá pomoc v boji proti pandemii: vývoj a výroba českých respirátorů a plicních ventilátorů v rekordním čase

Skupina BTL darovala našemu zdravotnictví ventilátory v hodnotě 30 milionů

Praha 21. ledna – Více než deset milionů respirátorů a 800 plicních ventilátorů již vyrobila od začátku pandemie koronaviru dnes již globální firma českého původu – skupina BTL. Našemu zdravotnictví a sociálním službám doposud věnovala 300 plicních ventilátorů a 125 tisíc respirátorů. Stala se díky tomu zatím největším soukromým dárcem plicních ventilátorů v Česku. Mezinárodní skupina BTL je předním světovým výrobcem zdravotnické techniky pro fyzikální terapii, kardiologii a estetickou medicínu. Plicní ventilátory i respirátory loni v rekordním čase vyvinula a certifikovala, aby pomohla řešit akutní problém s nedostatkovým zbožím ve zdravotnictví. 

Plicní ventilátor BTL-606 vytvořili čeští inženýři v rekordním čase za pouhé čtyři měsíce loni na jaře na základě volné licence globální americké firmy Medtronic. Přístroj je multifunkční a díky tomu ho nemocnice mohou používat i následně nejen při léčbě onemocnění Covid-19. Do února plánuje skupina BTL vyrobit zhruba 1000 ventilátorů. 

“Plicní ventilátory jsme začali vyrábět z toho důvodu, abychom mohli něčím dlouhodobě přispět při léčbě koronaviru,“ přiblížil ředitel BTL Tomáš Drbal. Plicní ventilátor BTL je přitom sofistikovaný přístroj, který nabízí až pět režimů a umožňuje využití podle stavu pacienta – umí vytvářet tlakový kyslík do masky, asistuje při dýchání a další varianty dýchání za pacienta. Oproti jiným plicním ventilátorům se může používat například i v sanitkách. Tržní cena jednoho ventilátoru se pohybuje kolem 250 tisíc korun. 

Také respirátory BTL jsou vysoce funkční a poptávka po nich roste i v zahraničí, proto firma musela zvýšit jejich výrobu. “Jednoduše se používají díky elastickým gumičkám, které netahají za uši. Unikátní tvar umožňuje, že se respirátor nelepí na obličej a člověk má dost prostoru pro pohodlné mluvení,” doplňuje Daniel Mališ, PR a marketingový manažer BTL. Celkové náklady na vývoj a výrobu vyšly firmu na 60 milionů korun, u plicních ventilátorů činily 15  milionů Kč a u respirátorů 45 milionů Kč.

Na 200 plicních ventilátorů putovalo loni na podzim do oblastních nemocnic po celém Česku, další stovku ventilátorů poslala firma prostřednictvím ministerstva zdravotnictví fakultním nemocnicím. Celková hodnota daru ve výrobních cenách činila 30 milionů korun. Tuzemským zdravotníkům věnovala firma BTL navíc také 100 tisíc respirátorů a dalších 25 tisíc zamířilo před Vánoci do domovů pro seniory v rámci projektu Ježíškova vnoučata. 

O BTL

Skupina BTL, založená v roce 1993 v České republice, je předním světovým výrobcem zdravotnické techniky pro fyzikální terapii, kardiologii a estetickou medicínu. Skupina BTL zaměstnává přes 1 700 lidí ve více než 55 zemích světa. V roce 2019 dosáhla obratu přibližně 8 miliard korun. Nejsilnějšími cílovými trhy jsou Spojené státy, Evropa a Asie. V roce 2007 vstoupila skupina BTL na americký trh s prvním estetickým přístrojem a o třináct let později se stala největším dodavatelem neinvazivních estetických přístrojů v USA. V roce 2016 skupina uvedla na trh unikátní kardiologické řešení pro léčbu náhlého úmrtí zejména mladých sportovců, které je využíváno sportovními kluby po celém světě. Ve fyzioterapii je světovou jedničkou díky šíři nabídky a unikátních parametrech přístrojů.