Jen desetina Čechů letos využije first minute nabídek. Třetina vyčká s nákupem dovolené do poslední chvíle

Praha, 5. 11. 2020 – Podle aktuálního průzkumu ERV Evropské pojišťovny se zcela obrací trend nakupování dovolených na léto 2021. Zatímco v loňském roce se polovina zájezdů prodala v rámci first minute nabídek, letos plánuje pořídit příští letní dovolenou v předstihu jen desetina Čechů. Naopak třetina respondentů uvedla, že bude letní dovolenou řešit až na poslední chvíli. 

Včasné nákupy dovolených si Češi v posledních letech oblíbili natolik, že 40-50 procent letních zájezdů si objednali již v předprodejích. Nejžádanější hotely v nejoblíbenějších destinacích tak dokonce v některých případech byly vloni touto dobou vyprodány. Kvůli letošní pandemii koronaviru se razantně omezily možnosti cestování do zahraničí a situace také velmi výrazně změnila chování spotřebitelů.

Jen 11 % Čechů strávilo letní dovolenou v cizině vloni i letos

Zatímco v roce 2019 vyrazilo na letní dovolenou do zahraničí 34 % Čechů, v roce 2020 pak už jen třetina z nich, ostatní trávili dovolenou cestováním po ČR, doma či na chatě. „Z průzkumu je jasně znatelná změna chování i těch Čechů, kteří jsou zvyklí pravidelně vyrážet do zahraničí. Zatímco v předchozích letech si dovolenou mimo ČR dopřál každý třetí, letos jen každý devátý,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

K moři ještě méně

Podle průzkumu trávilo loňskou letní dovolenou u moře 21 % Čechů, letos už jen čtvrtina z nich, dalších 7 % vyměnilo moře za jiný druh zahraniční dovolené. „K moři tedy meziročně vyrazilo o 3/4 méně lidí. Takto dramatický propad nezaznamenal český cestovní ruch ani v roce 2016, kdy byl zasažen teroristickými útoky v turistických destinacích,“ říká Vlastimil Divoký.

First nebo last minute dovolená v roce 2021?

Výsledky průzkumu jasně ukázaly radikální změnu spotřebitelského chování v zařizování nadcházející letní dovolené. Jen 9 % Čechů totiž plánuje její nákup nejpozději do konce února příštího roku, tedy v rámci first minute nabídky. Naopak 32 % lidí bude letní dovolenou řešit až na poslední chvíli, tedy formou last minute zájezdů. Téměř polovina (45 %) respondentů pak uvedla, že zatím neplánuje dovolenou v zahraničí vůbec.