Rheinmetall dodá německému Bundeswehru zaměřovací termovizní zařízení pro obrněná vozidla pěchoty Marder za 27 milionů eur

Zakázka na dodání zařízení Saphir 2.6 MK je nejnovějším krokem k zachování vozidel Marder pro budoucí bojové nasazení

Německý Bundeswehr uzavřel se společností Rheinmetall smlouvou na modernizaci osvědčených bojových vozidel pěchoty Marder. Na základě nedávného rozhodnutí rozpočtové komise Spolkového sněmu o přidělení finančních prostředků získala technologická skupina se sídlem v Düsseldorfu zakázku v hodnotě 27 milionů eur na dodávku zaměřovacích termovizních zařízení. Moderní Saphir 2.6 MK, který vyvinula divize Rheinmetall Electronics, nahradí stávající zastaralé zaměřovací termovizní zařízení používané pro průzkum, rekognoskaci a napadení cíle.

V letech 2023 až 2026 německá armáda obdrží celkem 260 sad tohoto zařízení, včetně náhradních skladových zásob a odpovídajícího příslušenství pro vojáky.

Rheinmetall vyrobí zaměřovací termovizní zařízení ve spolupráci s širokou řadou dodavatelů z celého Německa. Například heilbronnská firma AIM Infrarot-Module GmbH, přidružená společnost Rheinmetallu, dodá špičkové součástky, díky nimž bude pro budoucí provoz pěchoty zajištěna implementace nejpokročilejších německých obranných technologických řešení.

Saphir 2.6 MK (zkratka MK označuje konfiguraci pro Marder) byl speciálně navržen pro bojová vozidla pěchoty Marder. Bundeswehr i jiné armády již hlavní technologii tohoto zařízení ve velké míře využívají – a proto ji lze obratem aplikovat i v případě obrněnců Marder. Z toho kroku pak mohou vyplynout další možné nákupní a provozní synergie.Díky vysokému rozlišení detektorů a špičkové technologii obrazovky nejnovější generace zařízení Saphir 2.6 MK výrazně vylepší rozsah pozorování a nepřetržitého průzkumu. Výkonný software na elektronické zpracování obrazu z řady Saphir pak zajistí hladké a bezproblémové fungování komponentů ve všech provozních podmínkách.

Tato inovativní technologie v součinnosti s MELLS (systém víceúčelových nízko-hmotnostních řízených protitankových střel) a novým zařízením pro noční vidění řidičů vozidel Marder přinese podstatně vyšší taktické výhody pro vojáky ve dne i v noci.

V následujících letech budou německé jednotky mechanizované pěchoty používat robustní a v boji ověřené transportéry Marder, stejně tak se na ně budou spoléhat i armády dalších zemí. Zařízení Saphir 2.6 MK se stalo nezbytným pro udržení bojové pohotovosti vozidla.