Průzkum: Více než polovina Čechů sjednává finanční produkty online

12. listopadu 2020 – Z finančních produktů si Češi online nejčastěji sjednávají běžný účet. Uvedla to téměř polovina dotazovaných v průzkumu Raiffeisenbank realizovaném prostřednictvím platformy Instant Research mezi 880 respondenty.

56 procent dotazovaných si někdy sjednalo finanční produkt online. Nejčastěji běžný účet (48 procent), cestovní pojištění (35 procent) a spořicí účet (34 procent). Nejméně lidé sjednávají hypotéky (2 procenta) a zdravotní pojištění a investice (shodně 6 procent). 

Graf 1 – Založil/a jste si někdy běžný účet online?

Před založením běžného účtu porovnává nabídky 85 procent dotazovaných. 62 procent následně v průběhu času kontroluje jeho výhodnost a porovnává jej s konkurenčními nabídkami.

Pokud banka nenabízí založení běžného účtu online, je při výběru instituce pro 4 z 10 dotazovaných automaticky mimo hru.

Graf 2 – Pokud banka nenabízí založení běžného účtu online, je pro mě při výběru mimo hru

Každý pátý má přitom obavu, že je proces online založení složitý a nezvládne ho.

Graf 3 – Finanční produkty nezakládám online z obavy, že je proces složitý a nezvládnu ho

„Nenávratně pryč jsou doby, kdy musel žadatel o účet do banky. V dnešní době ho lze velmi jednoduše založit za 10 minut bez nutnosti návštěvy pobočky prostřednictvím mobilního telefonu nebo počítače,“ říká Petra Kopecká, tisková mluvčí Raiffeisenbank.

Zejména v období poznamenaném dopadem pandemie COVID-19 se Raiffeisenbank snaží vyjít vstříc novým i stávajícím klientům a umožnit maximální dostupnost svých služeb v online prostředí. Klienti banky tak již dnes mohou 95 % všech svých běžných bankovních služeb zvládnout plně online bez nutnosti osobního kontaktu.

K založení účtu online stačí připojení k internetu, mobilní telefon a běžný účet v jiné bance. V žádosti na webových stránkách klient vyplní základní osobní údaje a pomocí telefonu vyfotí občanský průkaz a jeden další doklad – řidičský průkaz nebo pas. Pro ověření totožnosti banka vyžaduje pořízení fotografie klienta tzv. „selfie“ a zaslání 1 koruny z existujícího účtu žadatele u jiné banky.

Novým klientům k založenému účtu navíc banka aktuálně zdarma sjednává spořicí účet s úrokovou sazbou 3 % p. a. na šest měsíců pro zůstatek do 150 000 Kč, vklady do 500 tisíc banka zhodnocuje sazbou 0,3 %. Po uplynutí 6 měsíců zvýhodněné sazby navíc činí úrok při aktivním využívání účtu 0,6 %, což je i tak více, než nabízí většina ostatních bank.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje již 25 let široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele v České republice. Banka obsluhuje klienty v síti 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).