Předvánoční období bude pro obchod i logistiku zátěžovým testem

Praha 27. listopadu 2020 – Změna nákupních zvyklostí, nárůst online nákupů a požadavků na doručení koncovým zákazníkům, ale i předvánoční nákupní sezóna a k tomu přidružená aktuální protiepidemická opatření tlačí již nyní logistické společnosti k jejich kapacitním limitům. „Za období od ledna do listopadu registrujeme jenom v naší společnosti 36,5% nárůst zásilek v segmentu e-commerce.  V meziročním srovnání tohoto segmentu za měsíc listopad rosteme dokonce přes 82 %. Z informací od zákazníků, kteří využívají více partnerů je patrné, že stojíme před adventním obdobím, které bude pro všechny zúčastněné bezprecedentním zátěžovým testem,“ uvádí Jan Kodada, ředitel obchodu a marketingu Gebrüder Weiss ČR.

 „Největší nebo spíše extrémní nárůsty se týkají zejména balíkové přepravy, tedy menších zásilek tzv. Smallboxů. U některých našich obchodních partnerů se po zavedení říjnových vládních opatření poptávka zvýšila o víc než 100 %. Naši velcí partneři z oblasti e-commerce požadují více než zdvojnásobení objemu našich služeb. Zaznamenali jsme případy, kdy se e-shopy ve snaze ulevit extrémně zatíženému balíkovému segmentu snaží motivovat zákazníky k vlastnímu vyzvednutí zboží na svých prodejnách, tam ale v určitých hodinách vznikají dlouhé fronty a naráží se na další epidemiologická omezení,“ říká Jan Kodada.

Nastávající Black Friday s významnými slevami tuto situaci ještě umocní, logističtí experti zároveň s napětím očekávají vládní rozhodnutí o případném znovuotevření kamenných prodejen 30. listopadu veřejnosti. „Logistické společnosti jako Gebrüder Weiss zajišťují zásobování nejrůznějších druhů maloobchodních prodejen z jejich centrálních skladů. Je možné, že nerealizované tržby se maloobchod bude snažit dohnat rychlým výprodejem stávajících zásob, což přinese další potřebu rychlého zásobení ze skladu na prodejny. Logistické společnosti se na tuto situaci připravují, zvládnout takový souběh prudkého nárůstu e-commerce, předvánoční sezóny a případného skokového nárůstu potřeby přesunu zásob z centrálních skladů na prodejny bude pro všechny zúčastněné opravdovou výzvou,“ upozorňuje Jan Kodada.

O společnosti

Gebrüder Weiss zaměstnává více než 7 100 zaměstnanců ve 150 vlastních pobočkách a patří k předním přepravcům a logistickým firmám v Evropě. Zastřešen společností Gebrüder Weiss Holding AG se sídlem v rakouském Lauterachu sdružuje tento podnik kromě svých hlavních obchodních divizí, jimiž jsou pozemní přeprava, letecká a námořní přeprava a logistika, též řadu vysoce specializovaných oborových řešení a dceřiných společností – mj. logistické poradenství x|vise, tectraxx (oborový specialista pro high-tech firmy), dicall (komunikační řešení, průzkum trhu, školení), Rail Cargo (železniční přeprava) a balíkovou službu Gebrüder Weiss Paketdienst, spolupodílník rakouské společnosti DPD. Toto propojení umožňuje koncernu reagovat rychle a flexibilně na požadavky zákazníků. Zásluhou velkého množství ekologických, ekonomických a sociálních opatření je tento rodinný podnik s historií v oblasti přepravy dlouhou více než 500 let považován i dnes za průkopníka v otázce udržitelného hospodaření.

V České republice zaměstnává společnost Gebrüder Weiss na 367 zaměstnanců. Poskytuje tuzemské a mezinárodní pozemní přepravy, leteckou a námořní přepravu, skladovou logistiku a komplexní logistická řešení šitá na míru.  

Více informací o společnosti a jejích službách najdete také na https://www.gw-world.com/cz/news/press-releases/