Uchazeči o práci jsou opatrní, největší zájem je o místa bez kvalifikace

Na jednu otevřenou pozici se v průměru hlásí méně lidí než před rokem, lidé jsou totiž při změně zaměstnání mnohem opatrnější. Výjimkou je Praha a částečně i Brno a Ostrava, kde je kvůli současným omezením kultury a sektoru HoReCa více volných uchazečů i zájemců o práci krátkodobého charakteru. Nejvíce lidí se hlásí na administrativní pozice a do jednosměnné výroby, běžné jsou vyšší desítky reakcí na jednu pozici. Vyplývá to z šetření personální agentury Grafton Recruitment. 

Nejvíce uchazečů se na jedno pracovní místo hlásí v Praze. Nejčastěji mají zájem o administrativní a asistentské role bez angličtiny, u nichž jsou běžné vyšší desítky reakcí, a nekvalifikované pozice ve výrobě. Velký počet kandidátů přichází ze segmentu HoReCa, který je v současné době paralyzovaný vládními opatřeními proti šíření pandemie. Více zájemců registrují personalisté i v oboru podnikových služeb a poptávka ze strany uchazečů roste i v případě marketingových pozic a kvalifikovaných pozic ve stavebnictví. Hodně zájemců se hlásí i do logistiky, ovšem jen na pozice, které vyžadují jen řidičský průkaz skupiny B. Naopak na obchodní pozice, zejména v technických oborech, je reakcí meziročně méně. 

V regionech je situace odlišná, na pozice se bez ohledu na obor hlásí méně kandidátů než před rokem. Lidé jsou opatrnější a spíš než nové pracovní příležitosti, spojené třeba i s lepšími podmínkami, vyhledávají jistotu, stabilitu a bezpečnost současného působiště. I proto si firmy v krajích stále stěžují na nedostatek pracovníků. Zvýšená je poptávka po pracovnících do výroby, obzvlášť do provozů na více směn, setrvale problematický je nábor IT pozic a méně se na volné pozice hlásí také lidé z finanční sféry. Chybí také uchazeči na odborné dělnické a řemeslnické pozice, jako svářeč, elektrikář, lakýrník, zámečník, brusič, CNC operátor či seřizovač. „Vláda sice programem Antivirus zachovává zaměstnanost, způsobuje tím však do značné míry stagnaci pracovního trhu a neumožňuje, aby zaměstnavatelé, kteří mají potřebu pracovníky zaměstnávat, našli dostatečný počet volných kandidátů na trhu práce. Ukončení programu před koncem pandemie by na jednu stranu znamenalo dočasné navýšení míry nezaměstnanosti, na druhou stranu by to znamenalo oživení pracovního trhu,“ říká Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group. 

Hlaste se jen na pozice, na které splňujete požadavky, radí personalisté

„Ve velkých městech dnes často uchazeči jen zkouší štěstí a hlásí se i na nerelevantní pozice, na které nemají kvalifikaci. I kvůli tomu vidíme například v Praze nárůst počtu reakcí,“ říká Martin Malo s tím, že nejčastěji tento přístup aplikují právě propuštění zaměstnanci z turistického ruchu a gastronomie a absolventi vysokých škol, kteří zatím nejsou oborově vyhranění. „Uchazečům radíme, aby se zbytečně nehlásili na pozice, kde nesplňují požadavky. Jen tak to zkoušet je naprosto zbytečné a jen to sníží uchazečům sebevědomí, obzvlášť pokud na zaslané životopisy budou dostávat zamítavé odpovědi“ dodává Martin Malo. 

Jak z inzerátu odhadnout, že na pozici bude nával? 

Výkon práce v centru města, vysoká mzda, žádný požadavek na znalosti cizích jazyků, nabídka flexibility a práce z domova, nadstandardní benefity, to je inzerát, který bez pochyby přiláká vyšší desítky zájemců. Zájem přitáhne také informace, že pozice je vhodná pro absolventy, a zabrat může i známá značka zaměstnavatele a smlouva na dobu neurčitou. Více reakcí zaznamenají i takové pracovní nabídky, kde nejsou přesně specifikované požadavky a kde není přesně definovaná náplň práce. „Právě na nepřesně definované pozice se nevyplácí hlásit, dá se předpokládat, že uchazeč se zařadí do stovky jiných zájemců,“ radí Martin Malo. 

Příklady inzerovaných pracovních pozic s žádnými či nadstandardními počty reakcí: 

  • Údržbář elektro, Moravskoslezský kraj, 0 reakcí
  • Frézař, Moravskoslezský kraj, 0 reakcí
  • Java programátor, Moravskoslezský kraj, 0 reakcí
  • Svářeč, Jihočeský kraj, 0 reakcí
  • PLC programátor, Vysočina, 0 reakcí
  • Absolventské ekonomické pozice (asistentka, recepční, zákaznický servis), Vysočina – 30+ reakcí
  • Zákaznický servis, Moravskoslezský kraj, 30+ reakcí
  • Asistent/ka týmu s angličtinou – Praha – 10 – 15 reakcí
  • Projektový manažer v IT – Praha – 10 reakcí 

O Grafton Recruitment Czech Republic

Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel. Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí GiGroup. Více na www.grafton.cz.