Využívání datových schránek se za posledních 10 let více než ztrojnásobilo. Rok 2020 byl rekordní

Češi poslali v minulém roce celkem 112 447 221 datových zpráv. Nejvíce v historii. Bylo to o 13 % více než v roce předchozím. Počet nově zřízených datových schránek dosáhl počtu 112 tisíc, což je téměř dvojnásobek oproti dosavadnímu nejsilnějšímu roku. 

Praha 18. ledna 2021 – Pandemie výrazně zrychlila používání datových schránek. Zatímco v roce 2019 si Češi zřídili zhruba 60 tisíc datových schránek, vloni to bylo 112 tisíc jen přes službu Czech POINT. Odpovídal tomu i výrazně vyšší počet přenesených zpráv. Statistiku za posledních deset let ukazuje následující graf: 

„V roce 2021 se dá předpokládat růst významu Informačního systému datových schránek a může za to jednoznačně pandemie koronaviru. Ta přinesla rychlou potřebu elektronické komunikace, a to například ve všech agendách, které zmírňují dopad samotné pandemie. Důležité je však to, že pandemie například dlouhodobě přináší omezování úředních hodin, a tím se snižuje i příležitost vyřizování agend standardní prezenční formou, rodiny se musejí vypořádat s online výukou, zvyšuje se význam home office. Díky tomu se čím dál větší počet občanů České republiky seznamuje s digitalizací a začíná jim být jasné, že se možnost elektronické komunikace s úřady jednoznačně vyplatí,“ upozorňuje Pavel Nemrava, ředitel divize eGovernment společnosti Software602. 

O společnosti Software602

Software602 a.s. je českou společností, která se od roku 1991 zabývá vývojem software. Původně se specializovala na kancelářský software, stojí za legendárním textovým editorem T602. Později se zaměřila na projekty v oblasti digitalizace státní správy, kde je součástí týmů u projektů Czech POINT a Datových schránek. Získané znalosti přetavila do platforem na řešení digitalizace formulářů pro Portály a Paperless agendy a řešení digitalizace dokumentů, podpisů a jejich archivaci s dlouhodobým právním účinkem napříč členskými státy EU. Společnost je evropským kvalifikovaným poskytovatelem služeb vytvářejících důvěru podle Nařízení eIDAS. Číslo 602 v názvu společnosti je odkazem na pořadové číslo základní organizace Svazarmu, která jako první začala šířit textový editor T602. Více na www.linkedin.com/company/software602/.