Lidé preferují úsporné a zároveň ekologické bydlení

Praha, 25. ledna 2021 – Češi nechtějí zbytečně plýtvat energiemi. Náklady na bydlení redukují například úspornými spotřebiči, neváhají však ani rekonstruovat. Do popředí se dostává i ekologie a snaha příliš nezatěžovat životní prostředí. Lidé se také zajímají o ekologické dotace v oblasti bydlení. 

Češi se snaží ve svých domácnostech šetřit energiemi. Nejčastěji pomocí úsporných spotřebičů (69 %), ale také díky stavebním úpravám (58 %). Dále přijímají různá opatření na ekologičtější vytápění nebo na úsporu vody. Vyplývá to průzkumu, který si Raiffeisen stavební spořitelna nechala zpracovat u výzkumné agentury NMS Market Research.

Více než tři čtvrtiny lidí zohledňují při pořízení nemovitosti její energetickou náročnost. Naprostá většina kvůli finančním úsporám, tři čtvrtiny dotázaných ale uvedli, že jim jde i o zmírnění dopadů na životní prostředí,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Ti, kteří nemovitost již vlastní, pak přemýšlí nad tím, jak dosáhnout snížení její energetické náročnosti. Čtyři z deseti lidí zvažují rekonstrukci, díky které by byl jejich domov ekologičtější. Za tímto účelem mají zájem využít různé státní programy na podporu „zeleného“ bydlení – více než třetina lidí se někdy zajímala o ekologické dotace v této oblasti.

To, že Češi větší investice do svého bydlení dobře promýšlejí i s ohledem na finanční úspory a životní prostředí, je určitě dobrá zpráva. Takové úpravy, jako výměna oken, zateplení střechy, podlahy či obvodových zdí, modernizace vytápění a hospodaření s vodou, se vyplatí. Investice se časem vrátí díky úsporám na poplatcích za energie. Zároveň je na tento typ rekonstrukcí možné využít úvěr REKOpůjčka s uzavřením zdarma a mít tak vše nezbytné hotové ještě před další zimou,“ doplňuje Lenka Molnárová.

Vybíral/a byste si bydlení podle energetické náročnosti nemovitosti?

Zvažujete rekonstrukci nebo úpravy, aby Vaše nemovitost byla ekologičtější?

Jak ve Vaší domácnosti šetříte energiemi?

Zajímal/a jste se někdy o ekologické dotace v oblasti bydlení?

Zdroj dat: NMS Market Research, vzorek 1 000 respondentů.

O Raiffeisen stavební spořitelně

Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje v České republice stavební spoření a výhodné úvěry na rekonstrukce, modernizace i pořízení bydlení. Na český trh vstoupila v roce 1993 jako první stavební spořitelna, ještě pod jménem AR stavební spořitelna a.s. Je součástí Raiffeisen, největší soukromé finanční skupiny působící na rakouském trhu, jejíž tradice sahá až do roku 1862.

Provozuje širokou síť poradenských míst na území celé České republiky a je spolehlivým partnerem pro řešení nejen bytových potřeb. Její finanční poradci klientům poskytují komplexní finanční poradenství v otázkách bydlení, zajištění života, majetku, rodiny i zabezpečení na stáří.