Do kostela pouze na rezervaci! Covid zahýbal s digitalizací

Praha 10. února 2021 – Pandemie koronaviru změnila radikálně přístup k digitalizaci v mnoha odvětvích. Obrat vzhůru nohama zažívají také sféry, pro které byla modernizace donedávna takřka sprosté slovo. Důkazem jsou online rezervace na bohoslužby v kostelích, na hodiny plavání nebo pro zápis dětí do školek a škol, což potvrzují data společnosti Reservio. V České republice se digitalizace uplatňuje především v oblastech zdravotnictví a školství, které byly v několika posledních letech odolné vůči jakýmkoli větším změnám.

„Státní restrikce se týkají nás všech, a proto se k digitalizaci uchylují sektory, kde bychom moderní procesy vůbec nečekali. Takovou oblastí jsou třeba náboženské organizace,“ říká Boris Bošiak, CEO společnosti Reservio. Omezený počet lidí na jednom místě platí i pro bohoslužby a náboženská shromáždění, církve tak musely vymyslet náhradní řešení. „Příkladem je vánoční bohoslužba v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně, kde si zájemci museli své místo rezervovat přes internet, a na koho se nedostalo, ten mohl využít online streamu na youtubovém kanále katedrály,“ dodává Bošiak. K netradičnímu způsobu se přiklonily také třeba české farnosti, které spravují kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře nebo kostel sv. Jakuba v Červeném Kostelci.

„Situace se projevuje samozřejmě i v zahraničí. Jen během prosince jsme registrovali kolem 5 000 rezervací na mši do kostela v brazilské obci Aparecida,“ komentuje Bošiak digitální transformaci v náboženství. „Počet takových institucí, které sáhnou po nových řešeních a postupech, bude vzhledem k aktuálnímu stavu pandemie pravděpodobně jen přibývat,“ komentuje Bošiak.

Bez rezervace ani na krok

Ve světě už teď zažívá digitální proměnu nespočet odvětví. Jasnou ukázkou je návštěvnický systém amerických bazénů, kam se od roku 2020 bez online rezervace často není možné dostat. Například koupaliště Palmdale Oasis Park Pool v Kalifornii vyžaduje rezervaci termínu s třídenním předstihem. Na hodinové plavání přijímá maximálně 11 lidí.

V kanadském Collingwoodu je zase nutnost mít sjednaný termín k bruslení na veřejném kluzišti. Od března se začnou dělat rezervace také pro zájemce o kempování v národním parku Skalnaté hory ve státu Colorado. V anglické vesnici Dunsdale si bez předchozího online objednání obyvatelé nevyvezou ani odpadky do recyklačního centra.

Posun pro české školství 

V České republice změnou prochází především zdravotnictví, které od jara používá rezervační systém na testování koronaviru a na sklonku loňského roku k němu přidalo i centrální rezervační systém pro očkování proti koronaviru. Obdobně je na tom i školství, kde si studenti musí zvykat na distanční výuku a zcela nové technologie. Řada škol dokonce využívá virtuální prostředí pro zápis nových žáků – k této formě se uchýlila například pražská ZŠ a MŠ Mendíků.

„České školy zažívají výrazný posun kupředu a mě osobně to velmi těší. Na druhou stranu je třeba si přiznat, že na všechno nové se vážou určité těžkosti, a proto ani tato proměna neprobíhá úplně hladce. Bude to chtít bezpochyby ještě nějaký čas, než se všichni kompletně adaptují na zcela nové podmínky,“ uzavírá Bošiak situaci ve školství.


Více o platformě Reservio

Rezervovat si termín ke kadeřníkovi, na masáž nebo třeba na zahraniční konzulát, aniž je nutné zvedat telefon – to umožňuje Reservio, český online rezervační systém, se kterým se dá objednat téměř kamkoli doslova pár kliknutí. Šikovná platforma pomáhá na jedné straně samotným podnikům, kterým zajišťuje pravidelný přísun nových i stálých klientů, a na druhé straně lidem, kteří se chtějí snadno a bez starostí objednat na vybrané služby. Stačí jen v kalendáři vybrat volný termín a čas. K tomu je nově možné použít také přehlednou mobilní aplikaci. Startup, který v roce 2013 založilo duo Boris Bošiak a František Mazuch, dnes funguje ve více než 130 zemích světa ve 12 jazykových mutacích.