Peníze nestačí. Pro devět z deseti Čechů rozhoduje dobrý kolektiv a práce, která dává smysl

Praha 1. března 2021 – Doba, kdy ke spokojenému pracovnímu životu stačila vysoká výplata, skončila. A nic na tom nemění ani pandemie koronaviru a hrozící hospodářská krize. Kromě peněz řadí Češi mezi sedm rozhodujících kritérií ke štěstí v práci dobré vztahy s kolegy a nadřízenými nebo work-life balance. Důležitá je pro ně také seberealizace a pocit, že jejich práce má smysl. Vychází to z průzkumu* společnosti Welcome to the Jungle, který se zaměřil na spokojenost Čechů v pracovním životě. 


Welcome to the Jungle ve spolupráci se společností Ipsos každoročně pořádá průzkum sledující změny v pracovním tempu zaměstnanců s cílem sledovat trendy v oboru personalistiky. Krize covid-19 navždy změnila svět zaměstnání a nastavila nové standardy pracovního tempa. Co je nyní pro české zaměstnance důležité a co očekávají od svého zaměstnavatele?

Z naší studie vyplývá, že lidé už nepracují jen pro peníze. V práci tráví většinu svého času, proto raději zůstanou v dobrém kolektivu a pohodovém prostředí, než aby se jinde nechali sedřít z kůže za pár tisíc navíc. Lidé nejčastěji odcházejí z práce právě kvůli špatným vztahům s kolegy a dlouhodobému stresu. O to víc by během home office personalisté i manažeři měli pravidelně se svými týmy komunikovat a zapojovat je do dění ve firmě” říká Honza Klusoň, CEO Welcome to the jungle pro Česko a Slovensko. 

Klíčové jsou vztahy v kolektivu i work-life balance

Podle průzkumu Welcome to the Jungle je pro 89 % českých zaměstnanců ke spokojenosti v práci podstatný plat. Téměř stejně důležité jsou pro ně ale i další aspekty, které ovlivňují celkovou pohodu v práci. Pro 87 % respondentů je podstatné mít dobré vztahy s kolegy a nadřízenými i rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem. V tomto ohledu jsou Češi spokojení. 84 % z nich v průzkumu uvedlo, že dobře zvládají udržovat rovnováhu mezi životem v práci a v soukromí. 

Aby zaměstnanec byl v práci spokojený, musí mu práce dávat smysl

Na štěstí v práci má podle průzkumu velký vliv i pracovní doba a náplň práce. Ty považuje za důležité 86 % respondentů. Zároveň až 80 % lidí v průzkumu uvedlo, že je pro ně zásadní, aby jim práce dávala smysl. Podle Honzy Klusoně je klíčová komunikace směrem k podřízeným. „Už je dávno pryč doba, kdy na zaměstnance bylo nahlíženo jen jako na pracovní sílu. Manažeři musejí zaujmout lidský přístup. Zaměstnanci potřebují vědět, proč by měli daný úkol dělat a proč je jejich práce důležitá. Role manažerů je co nejlépe podřízenému vysvětlit, čím je konkrétní úkol podstatný,” vysvětluje. Lidé od práce očekávají i přidanou hodnotu. Do popředí se proto se stále více dostává nezbytnost budovat pevnou firemní kulturu, dobré vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci a pracovní prostředí, kde se zaměstnanci cítí opravdu dobře. 

*Průzkumu společnosti Welcome to the Jungle v prosinci 2020 se zúčastnilo 1000 respondentů starších 18 let, žijících a pracujících v Česku.