Topíte.cz přivítalo ve svém týmu Víta Javůrka jako finančního a strategického ředitele. Ten firmě pomůže v další fázi růstu a globálním úspěchu

Praha 2. března 2021 – Platforma Topíte.cz, která propojuje tradiční řemeslo s novými technologiemi, přivítala začátkem února ve svém manažerském týmu Víta Javůrka. Ze své pozice Managing Director pro finance a strategii firmě pomůže při plánované expanzi do zahraničí, zaměří se na finanční udržitelnost byznysu a připraví startup na další investiční kola. Javůrek do Topíte.cz přichází z konzultační společnosti McKinsey&Company, kde sedm let pracoval jako management konzultant převážně na růstových strategiích a M&A projektech.

„V Topíte.cz se chci zaměřit na efektivitu a finanční výkonnost byznysu, a to na základě využití interních dat a inovací v operativním modelu firmy. Další výzvou bude také vstup na polský trh, kde bude mým hlavním úkolem rozjet prodeje a instalace, vybudovat silnou značku a tým. V neposlední řadě chci také firmu důkladně připravit na další investiční kolo,” přibližuje svou nejbližší agendu ve startupu Vít Javůrek.

„Jsme rádi, že se členem našeho týmu stal právě Vítek. Ve svém oboru je absolutní špičkou, disponuje řadou cenných zkušeností a věříme, že nám pomůže úspěšně pokračovat v rychle rostoucím tempu, které jsme s firmou nabrali,” říká zakladatel a CEO Topíte.cz Daniel Helcl.

Cestou financí a strategie firem

Javůrek přichází do Topíte.cz z konzultační společnosti McKinsey&Company, kde sedm let pracoval na růstových strategiích a M&A transakcích úspěšných firem napříč širokou škálou sektorů. Kariérní cestu financí a managementu si zvolil již při studiích na globálně uznávané business škole HEC v Paříži, kde získal magisterský titul. Ještě během školy absolvoval několik stáží v zahraničí, například v Londýně, kde se věnoval strategickému plánování ve společnosti Eurostar. Dále byl členem týmu fúzí a akvizic v pařížské centrále skupiny Axa. Další stáž pak absolvoval v investiční bance Credit Suisse v Londýně.

Po návratu do Prahy v roce 2014 nastoupil do konzultační firmy McKinsey&Company, kde se z počáteční pozice Business Analyst během šesti let vypracoval až na pozici Engagement Managera. Jeho kariéra v McKinsey byla zaměřená převážně na růstové strategie firem v regionu CEE i v západní Evropě, přípravu fúzí, akvizic a prodej podniků celosvětově napříč odvětvími. Dále také pracoval na jiných typech projektů – a to například na transformacích prodejních sítí a výrobních provozů. Během své kariéry v McKinsey&Company nešel na rozdíl od mnoha jiných kolegů studovat program MBA, místo toho se přidal k investiční skupině Enern a vydal se na cestu získávání cenných zkušeností z menších businessů. Enern vyslal Javůrka do pařížského startupu StarOfService, kde 8 měsíců působil jako Head of Strategy. Jen za tu dobu se mu podařilo ztrojnásobit výkonnost této firmy provozující marketplace pro více než 800 lokálních zákaznických služeb.

S Topíte.cz za udržitelnou budoucností

Během své kariéry v McKinsey Javůrek také vedl přípravu nezávislého reportu Klimaticky neutrální Česko. Společně s mezinárodním expertním týmem na problematiku dekarbonizace během půl roku navrhli řešení pro společensky nákladově efektivní snížení emisí v ČR ve snaze dosáhnout požadovaných evropských klimatických cílů v horizontu let 2030 – 2050 (dohoda Green Deal). I tato zkušenost Javůrka spojuje s filozofií Topíte.cz, které se ve své nabídce zaměřuje na udržitelné zdroje tepla jako jsou solární panely a tepelná čerpadla. 

Javůrek se během své kariéry paralelně také věnoval startupovému prostředí, které ho fascinovalo. „Delší dobu jsem na sobě pociťoval, že bych chtěl pomáhat českým firmám, aby byly globálně úspěšné, definovat jejich strategie pro expanzi a efektivitu provozu v globálním konkurenčním prostředí. To mi dávalo hlubší smysl. Chtěl jsem se proto do jedné takové firmy zapojit, a nikoliv jako konzultant, ale jako pevná součást týmu. Až přišla nabídka od Topíte.cz,” vypráví Javůrek.

„Topíte.cz je pro mě unikátní v několika věcech. Zaprvé adresuje rostoucí trh v kontextu dekarbonizační cesty, zároveň přináší digitální páteř fragmentovanému trhu. Má rozhodně velký potenciál uspět daleko za svými hranicemi díky svému propracovanému digitálnímu systému a týmu, kteří tvoří profesionálové jak z byznysu, tak samotného řemesla. Je skvělé být jeho součástí,” říká ke svému nástupu.

Více o Topíte.cz

Topíte.cz je topenářská firma, která jako první v Česku spojila poctivý přístup k tradičnímu řemeslu s moderními technologiemi. V roce 2018 ji založili dva zaběhnutí topenáři Karel Náprstek a Jiří Švéda spolu s Danielem Helclem, který zde dnes působí jako CEO. Už nyní je Topíte.cz největší topenářskou firmou v Česku se specializací na instalace a servis tepelných zdrojů, klimatizací a rekuperací, svým zákazníkům pomáhá také se získáváním dotací na vytápění. Firma od ledna 2021 nabízí také fotovoltaiku.
Propojením řemesla s moderními digitálními technologiemi zasazuje Topíte.cz topenářství do kontextu 21. století – novým i zkušeným topenářům vrací hrdost na obor, ve kterém působí, a zákazníkům umožňuje objednávat topenářské služby stejně snadno jako nákup s dovozem domů nebo odvoz na letiště.