Premium VOD jako nový model uvádění filmů na Aerovodu, od 1. dubna se snímkem Služebníci

Na Zelený čtvrtek, 1. dubna 2021, rozšíří původní česká online videopůjčovna Aerovod svůj katalog o exkluzivní novinku, dlouho očekávaný film Ivana Ostrochovského Služebníci. Příběh o dvou mladých studentech bohoslovecké fakulty v období 80. let v Československu, kteří se setkávají s neutěšenými poměry v tehdejší kolaborující katolické církvi, bude na Aerovodu dostupný po dobu 14 dnů. Pouze do 15. dubna tak budou mít diváci příležitost využít tohoto mimořádného online uvedení filmu ještě před jeho premiérou v českých kinech, kam film vstoupí záhy po jejich znovuotevření.

Služebníci ke zhlédnutí online: aerovod.cz/katalog/sluzebnici

Na Aerovodu před premiérou v českých kinech

Aerovod provozuje distribuční společnost Aerofilms, která film Služebníci uvede také do českých kin. „Služebníci na své uvedení čekají již řadu měsíců, proto jsme přistoupili k tomuto mimořádnému a omezenému online zpřístupnění filmu, kterým dáváme našim divákům malý velikonoční dárek,“ říká ředitel Aerofilms Ivo Andrle. „Zároveň se tím pouštíme do nové kapitoly fungování Aerovodu, kdy k současnému předplatnému (SVOD) a stahování či streamování filmů (TVOD) přibude tzv. Premium VOD, tedy exkluzivní uvedení vybraných titulů ještě před jejich kinopremiérou na omezenou dobu. Tato exkluzivita se odráží i ve zvýšené ceně za přehrání, kterou jsme ovšem nastavili tak, aby byla výhodnější pro naše dlouhodobé předplatitele. Je to pro nás premiéra, ale věříme, že s podobně výjimečnými tituly jako jsou Služebníci, budeme našim divákům moci nabídnout nový rozměr sledování filmů,“ doplňuje Andrle. S tím souvisí i další novinka, kterou Aerovod zavedl, a to zvýhodněné ceny pro předplatitele na veškerý obsah, který není dostupný v rámci předplatného.

Oceněný snímek sklízí úspěchy u diváků i kritiků

Druhý celovečerní film režiséra a scenáristy Ivana Ostrochovského byl poprvé uveden v soutěžní sekci na festivalu Berlinale, kde vzbudil nadšené reakce diváků i zahraničních kritiků. „Brilantně natočené, tajemně atmosférické drama z prostředí kněžského semináře,“ píše Variety. Magazín The Hollywood Reporter potom film připodobnil ke snímkům oscarového režiséra Pawła Pawlikowského (Studená válka, Ida) a vyzdvihuje jeho „odvážné a sebevědomé zpracování, které od prvního záběru směřuje k citlivému, stylovému a napínavému portrétu moci.“ Jeho výjimečnost potvrdilo také vítězství na loňském ročníku Febiofestu nebo nominace na Evropské filmové ceny, tzv. „evropské Oscary“.

Synopse

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

Režie: Ivan Ostrochovský

Scénář: Rebecca Lenkiewicz, Marek Leščák, Ivan Ostrochovský

Kamera: Juraj Chlpík

Zvuk: Tobiáš Potočný

Střih: Jan Daňhel, Martin Malo, Maroš Šlapeta

Kostýmy: Katarína Hollá

Masky: Lukáš Král

Hudba: Miroslav Tóth, Cristian Lolea

Hrají: Samuel Skyva (Juraj), Samuel Polakovič (Michal), Vlad Ivanov (Ivan), Vladimír Strnisko (děkan), Milan Mikulčík (spirituál), Tomáš Turek (prefekt), Vladimír Zboroň (sekretář), Martin Šulík (doktor), Vladimír Obšil (Coufar), Zvonko Lakčević (tajný policista)