Společnost Panasonic rozšiřuje řadu KAIROS pro produkci živého videa

Výkonnější přepínač mainframe rozšiřuje možnosti video přenosů i procesního výkonu a zvyšuje kapacitu nahrávání.

Praha, 20. dubna 2021 – Společnost Panasonic představuje aktualizaci své platformy nové generace pro produkci živého videa, KAIROS. Dočkala se dalšího zlepšení funkcí produkce, vykreslování a distribuce videa.  Platforma KAIROS Core 1000 (AT-KC1000) je další, a dokonce ještě výkonnější volba přepínačů mainframe pro rozšíření možností přenosu videa, procesního výkonu a zvýšení kapacity pro zachycování videa i statických snímků, se kterou získá kreativita nový rozměr.

Platforma pro zpracování obrazu KAIROS IT/IP nabízí systém s otevřenou softwarovou architekturou pro přepínání živého videa. Přináší úplnou flexibilitu vstupů i výstupů, nezávislost na rozlišení a formátu, maximální využití jednotek CPU/GPU a prakticky neomezenou škálovatelnost M/E (mix/effect) s neomezenými „vrstvami“. Ty mohou uživatelé volně vytvářet a přesouvat díky intuitivnímu a uživatelsky přívětivému uživatelskému rozhraní. 

Poptávka po systémech pro vzdálenou produkci videa roste. Společnost Panasonic dodala systémy KAIROS do produkčních společností a významných korporací v Evropě i USA. Patří mezi ně mimo jiné společnosti Creative Technology (CT) s pracovišti ve Spojeném království a severní Evropě, Mediapro ve Španělsku, AED v Belgii, RTL2 a KST Moschkau – Inovační centrum v Německu a LiveX v USA.

Společnost Panasonic bude nyní pro produkci živého videa kromě stávající kompaktní platformy KAIROS Core 100 (AT-KC100) nabízet také novou platformu KAIROS Core 1000 (AT-KC1000). 

Nový přepínač mainframe KAIROS Core 1000 poskytuje větší procesní výkon díky vyšší kapacitě jednotek CPU a GPU. Umožňuje využití platformy pro širší a komplexnější škálu produkcí, posouvá na vyšší úroveň pojetí „neomezených vrstev videa“ a schopnost současně spravovat více různých scén a vysílat je různými výstupy. Díky vyšší kapacitě zpracování videa jednotky GPU se významně zvyšuje počet vrstev, které lze použít, což umožňuje plné využití vícevrstvé kompozice videa a výstup ve vysokém rozlišení – včetně videa v rozlišení 8K.

Systém KAIROS Core 1000 také rozšiřuje škálu standardních systémových výstupů na 20 výstupů v rozlišení HD nebo pět výstupů v rozlišení 4K a navíc standardně nabízí podporu rozlišení 4K a funkci CANVAS. Výkonná funkce CANVAS umožňuje například používat nestandardní rozlišení a formáty, díky nimž se platforma KAIROS stává nejlepším řešením, které si poradí s LED panely ve formátu 32:9 nebo s obsahem ve formátu 9:16 pro chytré telefony, přičemž samozřejmostí jsou klasické výstupy ve formátu 16:9. 

Společnost Panasonic posílila také funkce streamování videa – platforma KAIROS Core 1000 rozšiřuje streamování přes protokoly RTP/SRT/RTMP/RTSP na osm vstupů.

Platforma KAIROS Core 1000 přináší významné zvýšení nahrávací kapacity pro statické snímky i videa (přehrávače RAM, přehrávače klipů). Kapacita přehrávačů RAM (bez komprese) se zvýšila na 64 GB a uložit lze zhruba 170 sekund videa v rozlišení HD (nebo 42 sekund videa v rozlišení 4K). Přehrávač klipů (s kompresí) zvyšuje kapacitu na 180 GB a uložit lze zhruba 55 minut videa v rozlišení HD (nebo 14 minut videa v rozlišení 4K). Uložit lze také celkem 12 GB statických snímků.  

Program Panasonic KAIROS Alliance Partners zahrnuje výrobce hardwaru IP COTS a přední výrobce grafických, automatizačních a multimediálních serverů. Partnerství se společnostmi, které platformu KAIROS aktivně podporují, umožňuje společnosti Panasonic snadno rozšiřovat funkce a kompatibilitu s externími zařízeními přidáním softwaru v podobě aplikace. Více informací naleznete na webu: https://pro-av.panasonic.net/en/support/kairos_partners.html

Další informace o systému KAIROS najdete na: https://business.panasonic.cz/profesionalni-kamery/itip-centric-video-platform/KAIROS.

O společnosti Panasonic

Panasonic Corporation je celosvětovým lídrem ve vývoji inovativních technologií a řešení v oblasti spotřební elektroniky, bydlení, automobilového průmyslu a B2B. Společnost oslavila v roce 2018 sté výročí od svého založení a nyní po celém světě provozuje 528 dceřiných společností a 72 přidružených společností. Za obchodní rok končící 31. března 2020 vykázala konsolidované čisté tržby ve výši 61,9 miliardy EUR. Společnost se zavázala přinášet nové hodnoty prostřednictvím inovací. Své technologie používá k vytvoření lepšího života a světa pro zákazníky. 

Další informace o společnosti Panasonic: https://www.panasonic.com/cz/ 

Divize PSCEU

Divizi PSCEU společnosti Panasonic tvoří čtyři obchodní jednotky: mobilní řešení (tablety, notebooky, handheldová zařízení a zařízení 2 v 1 prodávána pod značkou Toughbook), zobrazovací řešení (projektory, profesionální displeje, řešení pro prezentaci a spolupráci a Broadcast & ProAV), bezpečnostní řešení (CCTV bezpečnostní kamery, softwarové aplikace Al a produkty Industrial Medical Vision) a obchodní a průmyslová řešení (B&I).

Informace o kategorii Panasonic Broadcast & ProAV

Panasonic Broadcast & ProAV nabízí vysoce kvalitní produkty a řešení známá jako Smart Live Production. Za tímto konceptem se skrývá více než jen výroba skvělých produktů. Cílem Smart Live Production je vyšší využitelnost jejích produktů, zjednodušení integrace do stávajících systémů a výrazné zvýšení efektivity na straně zákazníků. Naše komplexní portfolio sestává z PTZ a systémových kamer, přenosných kamer se záznamovým zařízením, platformy Kairos IT/IP, přepínačů a robotických řešení, která se často používají pro zachycení živých představení, sportovní produkci, televizním vysílání i v xR studiích.

Další informace najdete na adrese: https://business.panasonic.cz/profesionalni-kamery/panasonic-professional-camera-about-us-2