Fakultní nemocnice Plzeň bude pro transport očkovacích vakcín používat držáky z 3D tiskárny AKKA Czech Republic

Plzeň, 6. 5. 2021: AKKA Czech Republic ve spolupráci se Západočeskou univerzitou v Plzni darovala Fakultní nemocnici Plzeň 40 speciálních držáků, které se budou využívat pro transport nové vakcíny proti nemoci COVID-19 do očkovacích center v Plzeňském kraji. Nové držáky zajišťují jednodušší manipulaci, administrativu, skladování a především zabraňují znehodnocení vakcín. Model výrobku vznikl v IoT laboratoři ZČU.

Nová vakcína proti nemoci COVID-19 vyžaduje specifické zacházení, jelikož musí být skladována při velmi nízkých teplotách na úrovni -72 °C. Před použitím je nezbytné vakcíny rozmrazit a ty se následně mohou skladovat pouze pět dní při teplotách 2 – 8 °C. Vakcína se navíc uchovává v malých lahvičkách 3×2 cm, které jsou při manipulaci poměrně nestabilní, ačkoliv by měly být po celou dobu před použitím ve vertikální poloze.

S řešením přišlo Centrum informatizace a výpočetní techniky Západočeské univerzity, kde pracovníci IoT laboratoře vyrobili model speciálních držáků. Navržený držák pojme 49 lahviček (294 dávek vakcín), udržuje lahvičky v předepsané poloze a umožňuje tak jednodušší manipulaci, administrativu, skladování a efektivně zabraňuje před znehodnocením. „Nejdříve jsme speciální držáky věnovali vakcinačnímu centru v Rokycanské nemocnici, kde se výrobek osvědčil, a následně projevila zájem také FN Plzeň. Pomoc s výrobou nám nabídla jednak ZŠ a MŠ Stod, kde se i díky mimořádnému úsilí metodika ICT Jindřicha Terče vytisklo 26 pořadačů, a AKKA Czech Republic, díky které získala Fakultní nemocnice dalších 40 pořadačů,“ uvedl Pavel Vondruška z Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU.

FN Plzeň bude nové držáky využívat především pro transport vakcín do jednotlivých očkovacích center v Plzeňském kraji. „FN Plzeň je jediným distribučním očkovacím místem v Plzeňském kraji a z naší lékárny je pak očkovací látka dle pokynu krajského koordinátora předávána dalším očkovacím místům v rámci kraje. Celkem jsme tak v Plzeňském kraji vydali již přes 26 tisíc ampulí, tedy více jak 150 tisíc dávek vakcíny. Speciální držáky nám proto výrazně pomohou, jelikož se snadno napočítá počet požadovaných kusů, ampulky drží v předepsané poloze a držáky tak efektivně zabraňují znehodnocení vakcíny,“ komentuje Radka Boudová, vedoucí lékárny FN Plzeň Bory.

„Skvělý nápad s držákem pro novou vakcínu jsme zaregistrovali na Facebooku a jelikož máme v našem prototypovém centru v Plzni možnost využít 3D tiskárnu, ihned jsme nabídli pomoc držáky natisknout,“ uvedla Šárka Bilíková, koordinátorka spolupráce s univerzitami AKKA Czech Republic. Držáky jsou vyrobené na 3D tiskárně metodou FDM (Fused Deposition Modeling) s tloušťkou vlákna 0,17mm. „Díky své flexibilitě, rychlosti a opakovatelnosti je 3D tisk pro výrobu takových produktů a v takovém množství ideálním řešením. Od hotového návrhu je pomocí CAD softwaru k vyrobení produktu zapotřebí pouze několik hodin. Držáky jsou z termoplastu ABS-M30 (Acrylonitrile Butadiene Styrene), který se vyznačuje zejména vysokou pevností. Zároveň je lehký a odolný, takže kombinuje užitek a hospodárnost,“ vysvětluje Štefan Bárta, vedoucí oddělení prototypového centra v Plzni AKKA Czech Republic.

Společnost AKKA Czech Republic s.r.o. patří do mezinárodní skupiny AKKA Technologies a v České republice je předním poskytovatelem vývojových a konzultačních služeb, zejména pro oblast automobilového průmyslu. V posledních letech se však, vedle železniční dopravy a letectví, čím dál více také orientuje na oblast IT a digitalizace. Svou činnost firma zahájila v roce 1996 a dnes na pobočkách v Praze, Plzni, Mladé Boleslavi a Českých Budějovicích zaměstnává téměř 500 odborníků. Naše zákazníky jsme schopni podporovat své zákazníky od prvních skic, přes konstrukci, výpočty, testování, programování, až po prototypovou výrobu.