Desítky lidí žádaly vládu, aby nestahovala žalobu na polský důl Turów a zastavila ilegální těžbu

Praha – 7. června: Několik desítek lidí se dnes zúčastnilo protestního pochodu z pražského Klárova k Hrzánskému paláci, v němž jedná vláda. Účastníci a účastnice pochodu a následného happeningu protestovali proti stažení žaloby na uhelný důl Turów a proti vyjednání nedostačující smlouvy, která by nechránila místní lidi před negativními dopady těžby. 

Demonstranti a demonstrantky požadovali, aby vláda prosazovala okamžité zastavení nelegální těžby v souladu s nedávným rozhodnutím Soudního dvoru EU. Akce se zúčastnili i místní lidé žijící v sousedství dolu, kterým těžba komplikuje život a odsává vodu ze studní i z okolní krajiny. Na zahájení akce si místní symbolicky připili sklenicemi naplněnými uhlím místo vody, před samotným jednáním vlády se pak jeden z účastníků “koupal” ve vaně plné uhlí. 

Z vyjádření zástupců vlády a Libereckého kraje vyplývá, že kabinet chce vyjednat s polskou stranou smlouvu, po jejímž uzavření hodlá žalobu na důl stáhnout. Soud přitom již 21. května vydal předběžné opatření na zastavení těžby kvůli obavě z nevratných dopadů těžby na životní prostředí. Polská strana důl odmítla uzavřít a Česko zatím nepožádalo soud o sankce za nedodržení soudního rozhodnutí. Organizace Greenpeace kritizuje, že česká vláda nyní nepožaduje zastavení těžby a po Polsku chce podle dostupných informací především finanční kompenzace ve výši jedné miliardy korun. 

Dohoda mezi Českou republikou a Polskem má také obsahovat požadavek na dobudování podzemní stěny, která má odtokům zabránit, a vytvoření valu na ochranu nejbližších českých sídel před hlukem a prachem. Česká geologická služba ale varuje, že podzemní stěna nemusí fungovat a že může voda z českého území mizet i nadále. Těžba uhlí má probíhat přímo na státní hranici až do roku 2044. Současné dění na původních plánech podle hlasů zaznívajících z Polska nic nezměnilo.

Cílem České republiky má být podle Greenpeace okamžité zastavení ilegální těžby, a proto by měla požádat soud o vyměření sankcí za nedodržení rozhodnutí soudu. Vlastník dolu, polská státní firma PGE, by pak podle organizace měla okamžitě představit plány na spravedlivou transformaci regionu, tedy na přechod k moderní ekonomice založené na obnovitelných zdrojích a na vytvoření pracovních míst pro své zaměstnance. V dole a elektrárně Turów je v současnosti zaměstnáno okolo 3500 lidí. V roce 2020 dodala elektrárna Turów zhruba 3 % elektřiny v Polsku.

Nikol Krejčová, koordinátorka uhelné kampaně Greenpeace, říká: 

“Těžba se musí nyní zastavit, protože poškozuje životní prostředí a má negativní dopady na životy místních lidí. Námitkám české vlády dal za pravdu evropský soud. Nerozumíme tomu, proč chce nyní vláda tak rychle vyjednat slabou dohodu, a chce tak prodat svoje občany. Nacházíme se v klimatické krizi a uhlí musí skončit i v Polsku. Je odpovědností Polska a firmy PGE, že provádí bez legálního povolení těžbu, která krade Česku vodu. Všichni musíme respektovat zákony. PGE musí převzít zodpovědnost za svoje zaměstnance a provést spravedlivou transformaci místního uhelného regionu, kterou svými nesmyslnými plány na těžbu do roku 2044 blokuje.” 


Milan Starec, člen Sousedského spolku Uhelná, říká:
“Těžba nás ohrožuje nejvíce tím, že se přibližuje. Rypadla se zakusují blíž a blíž, důl se prohlubuje, a tím se neustále zvyšuje odtok vody z našeho území do dolu, odkud ji musí čerpat a vést potrubím do řeky Nisy. Jak je možné jednat o stažení žaloby bez té nejdůležitější podmínky, aby se těžba nadále nepřibližovala? Jak nás má brát polská strana a také zbytek Evropy vážně, když několik let hovoříme o rizicích blížící se těžby pro naše zásoby vody a poté je směníme za pouhou 1 miliardu? Vodovody, které za ni snad budou vybudovány, jsou otázkou mnoha let – zatím jsou v projekční fázi. A voda v krajině? Tu vám síť vodovodů nepřivede.”