Květen v e-commerce: pokles v segmentu sport, boom auto-moto zboží

Květnové tržby internetových obchodů naznačují, že předpoklady o masivním návratu zákazníků z e-shopů do znovuotevřených kamenných prodejen se ve většině segmentů zatím nenaplnily. Online obchodníci si drží vysoká čísla. Jednou z výjimek je sportovní vybavení, kde online prodeje z obrovských březnových hodnot postupně klesají. Naopak v segmentu auto-moto byl březen slabý a květen láme rekordy. Vyplývá to z analýzy digitální marketingové agentury Advisio, která se zaměřila na výsledky prodejů 100 středně velkých e-shopů z několika vybraných sektorů.

„U sportu jsou důvodem dubnových a květnových poklesů online prodejů hlavně vyprodané sklady a problémy s logistikou. Například v březnu byl obrovský zájem o jízdní kola a ta pak došla. Podobně se vyprodaly domácí fitness stroje, protože lidé nemohli cvičit ve fitness centrech. Výpadky ve výrobě kol se dosud nepodařilo zcela nahradit a o domácí fitness stroje už teď logicky není takový zájem. Proto zde z března na květen vidíme pokles prodejů až o čtvrtinu, byť čísla oproti předcovidovému roku 2019 stále zůstávají velmi vysoká,“ říká Jiří Komár, ředitel agentury Advisio.

„Naopak v online segmentu auto-moto vidíme od března do května 2021 nárůst prodejů o polovinu. Lidé na internetu hodně kupují pneumatiky a letos se na rozdíl od minulých let přezouvání kvůli obzvláště chladnému březnu koncentrovalo do dubna a května,“ doplňuje Jiří Komár.

Jen drobný meziměsíční pokles zaznamenaly v květnu online prodeje vybavení pro miminka a nejmenší děti. Část rodičů zřejmě čekala na květnové otevření kamenných prodejen, ale pokles z dubna na květen byl přesto jen pětiprocentní. Podobně stabilní byly na jaře online prodeje v segmentu dům a zahrada. Zde strhaly všechny rekordy online prodeje v dubnu 2020, kdy ale byla situace velmi silně ovlivněna covidovými opatřeními. Letos zde již k takovým výkyvům nedochází.

„Celkově je zatím v letošním roce online trh mnohem stabilizovanější než v roce 2020. Vloni se lidé masově přesouvali do e-shopů, pro řadu z nich to byla premiéra. Mezitím si již na nakupování online mnozí z nich zvykli a ukazuje se, že je od toho příliš neodradila ani možnost nakupovat znovu v kamenných prodejnách,“ uzavírá Jiří Komár z agentury Advisio.

Advisio je digitální marketingová agentura, která má 35 zaměstnanců a cca 150 klientů. Poskytuje full service v oblasti celého digitálního marketingu, tedy např. v oblastech jako PPC reklama, SEO, obsah na sociálních sítích, zbožové srovnávače, e-mail marketing nebo influencer marketing. Pro své klienty také připravuje komplexní marketingové a obsahové strategie. Advisio sídlí v Ostravě a klienty má po celé republice, ale i v zahraničí. V čele agentury stojí Jiří Komár a Radim Vašíček.