Canon představuje RF objektiv s dosud nejkratší ohniskovou vzdáleností pouhých 14 mm

PRAHA – 29. června 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila, že uvádí na trh objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM, který nabízí zatím nejkratší ohniskovou vzdálenost ze všech objektivů řady RF. Novinka je poslední z trojice lehkých a kompaktních objektivů RF se světelností f/4, které společně poskytují fotografickým nadšencům a profesionálním fotografům univerzální rozsah ohniskových vzdáleností od 14 do 200 mm. Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM s tichým automatickým ostřením, optickou stabilizací obrazu o 5,5 EV a rozsahem ohniskových vzdáleností 14-35 mm podává díky asférickým členům a členům s velmi nízkým rozptylem ostrý a čistý obraz. Je ideální pro fotografování krajiny a architektury, ale také tvorbu vlogů, kde autor potřebuje stabilní široký úhel záběru.

RF 14-35 mm F4L IS USM je dalším přírůstkem do nabídky špičkových objektivů typu RF společnosti Canon postavených na pevných základech systému EOS R. Ve spojení s inovativními těly fotoaparátů nabízí všechny objektivy RF bezkonkurenční optický výkon a otevírají fotografům i filmařům nové možnosti. S využitím komunikačního rozhraní bajonetu RF dokáže systém u kompatibilních fotoaparátů řady EOS R využít kombinovanou stabilizaci obrazu v objektivu a v těle. Ta s těly Canon EOS R5 a EOS R6 dosahuje 7 EV při zachování automatického ostření a plné kontroly – praktické, vysoce výkonné řešení pro fotografii i film.

Kompaktní objektiv s širokým úhlem záběru

Díky velkému průměru bajonetu u systému EOS R dosahuje objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM se svým kompaktním optickým systémem širšího úhlu záběru a vysoké obrazové kvality. 

S hmotností pouhých 540 g se RF 14-35 mm F4L IS USM řadí po bok lehkých kompaktních objektivů RF 24-105 mm F4L IS USM a RF 70-200 mm F4L IS USM, s nimiž tvoří trojici se světelností f/4 a rozsahem ohniskových vzdáleností pro všechny běžné fotografické potřeby. Stejně jako ostatní dva objektivy z této trojice má závit pro filtry o průměru 77 mm a je velmi kompaktní. Celá sada tedy tvoří ideální cestovní vybavení – malé, lehké a s širokými možnostmi fotografování z různé perspektivy. 

Široký rozsah ohniskových vzdáleností objektivu RF 14-35 mm F4L IS USM poskytuje fotografům značnou flexibilitu – mohou díky němu zachytit různé typy objektů a scén, včetně krajiny a architektury. Objektiv se díky systému ostření s pohyblivou zadní skupinou vyznačuje bezkonkurenční minimální zaostřovací vzdáleností 0,2 m a zvětšením 0,38x. To je značná výhoda především ve stísněných prostorách, kde fotografovi pomáhá do snímku vměstnat celou scénu.

Dokonalá optika

Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM je založený na pokročilé optické konstrukci se třemi členy s velmi nízkým rozptylem (UD) a třemi asférickými členy z litého skla – jeden z nichž je zároveň asférický i UD – která vychází z padesátiletých zkušeností společnosti Canon s výzkumem a vývojem asférických optických prvků pro fotoaparáty s výměnnými objektivy. Tyto prvky, které jsou výsledkem rozsáhlých investic do výzkumu a vývoje optiky a do vysoce přesné výrobní technologie, mají povrch s nekulovým zakřivením, které soustředí světlo do jediného bodu. To omezuje výskyt aberací a zajišťuje dokonale ostré záběry s obrazovou kvalitou na úrovni proslulých objektivů Canon s pevnou ohniskovou vzdáleností. Tyto prvky zajišťují maximální rozlišení na celé ploše snímku, což je u širokoúhlých objektivů obzvlášť náročné, protože zde výrazně narůstá sférické zkreslení. Čočky jsou navíc potažené speciálními povlaky SWC a ASC, které vyvinula společnost Canon. Ty předchází tvorbě „závoje“ a odlesků a objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM díky nim dosahuje mimořádné ostrosti a kontrastu. 

Spolehlivý profesionální výkon pro fotografii i film

RF 14-35 mm F4L IS USM má všechny přednosti objektivů řady L, které jsou zárukou konzistentních a precizních výsledků při fotografování i filmování. Ostření pohybem zadní skupiny optických členů umožňuj ostřit na krátkou vzdálenost a redukuje změnu ohniskové vzdálenosti při ostření na méně než třetinu oproti objektivu EF 16-35 mm f/4L IS USM. Motor Nano USM ostří rychle, plynule a tiše. Světelnost f/4 zůstává neměnná v celém rozsahu ohniskových vzdáleností, takže při transfokaci nedochází ke změně expozice ani citlivosti. Objektiv RF 14-35 mm F4L IS USM představuje nepostradatelný nástroj také pro filmaře, kteří užívají systém EOS R, protože díky konstantní světelnosti a optické stabilizaci obrazu o 5,5 EV a až 7 EV při použití s těly Canon EOS R5 a EOS R6 zaručuje konzistentní kvalitu obrazu v celé videonahrávce. Pro fotografy je výhodou možnost fotografovat z ruky i při velmi dlouhých časech. 

RF 14-35 mm F4L IS USM je vybavený ovládacím prstencem, který umožňuje rychle přímo ovládat expozici, clonu a citlivost bez nutnosti vstupovat do nabídky fotoaparátu nebo opustit hledáček. Dále má objektiv trvale aktivní prstenec ručního ostření a jeho robustní konstrukce je izolovaná proti prachu a vlhkosti stejně jako všechny objektivy řady L. Díky tomu mohou fotografové a filmaři bez obav pracovat za všech podmínek.

Snímky nového objektivu najdete zde

Další informace o objektivu RF 14-35mm F4L IS USM naleznete zde  

Další informace o technologii asférických čoček společnosti Canon naleznete na stránkách: https://global.canon/en/news/2021/20210527.html 

-KONEC-

O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategická centrála pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. Je průkopníkem, který neustále mění svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem posouváme hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com