Canon v nejnovějším vydání firmwaru pro své profesionální fotoaparáty přináší nové funkce pro filmaře

Na základě podnětů od uživatelů Canon v novém firmwaru pro EOS R5, EOS R6 a EOS-1D X Mark III přináší nové možnosti pro fotografování i záznam videa

Praha, 8. července 2021 – Společnost Canon Europe dnes oznámila nové aktualizace firmwaru pro fotoaparáty EOS R5, EOS R6 (firmware v1.4) a EOS-1D X Mark III (firmware v1.5). Díky nejnovějším aktualizacím, které reagují na podněty uživatelů, se tyto fotoaparáty stávají výkonnými přístroji pro profesionální záznam videa.

Videonahrávky kinematografické kvality

Nová verze firmwaru zpřístupňuje velmi žádanou gama křivku Canon Log 3 (C-Log 3), která již byla k dispozici u modelu EOS R5, nyní také u modelů EOS R6 a EOS-1D X Mark III. Proslulá gama křivka Canon Log 3 rozšiřuje dynamický rozsah a nabízí širší možnosti práce s barevným prostorem, takže je možné dosáhnout mimořádné kvality videozáznamu, která se vyrovná filmovým kamerám hollywoodského standardu. Tato logaritmická gama křivka také zlepšuje kompatibilitu těchto modelů s kinematografickými produkčními procesy a usnadňuje sladění barevnosti se záznamem z kamer řady Canon Cinema EOS.

Zjednodušené pracovní postupy při zpracování videa

Vedle křivky C-Log 3 tyto aktualizace firmwaru u všech dotčených modelů nově umožňují současný záznam na dvě paměťové karty. Uživatelé tedy mohou tentýž videosoubor – se shodným rozlišením, snímkovou frekvencí a kódováním – zapisovat na obě karty zároveň. To znamená, že v případě, že by byla jedna karta poškozená, bude existovat záložní kopie. U modelů EOS-1D X Mark III a EOS R5 aktualizace přináší také podporu nového standardu paměťových karet CFexpress VPG400, které umožňují spolehlivější záznam díky minimální rychlosti zápisu 400 MB/s. To je podstatné při natáčení v rozlišení 8K nebo ve formátu RAW.

Kompatibilní s kinematografickými produkty

Nadcházející aktualizace firmwaru fotoaparátu EOS R5 přinese kompatibilitu s filmovými servem poháněnými transfokátorovými objektivy Canon CN-E18-80mm T4.4 L IS KAS S a CN-E70-200mm T4.4 L IS KAS S. Tím získá na univerzálnosti a umožní uživatelům tvorbu na vyšší úrovni. S novým firmwarem mohou uživatelé EOS R5 ovládat expozici, ostření a zoom z těla fotoaparátu, ale také spustit záznam tlačítkem na servomotorových transfokátorových objektivech Canon Cine. Kompatibilita se týká i softwaru Canon EOS a Camera Connect, takže uživatelé mohou EOS R5 jednoduše začlenit do jakéhokoli produkčního procesu. 

Nový firmware EOS R5 umožňuje externí plnoformátový záznam 8K ProRes RAW a 5K ProRes RAW s ořezem při připojení k rekordéru Atomos Ninja V+ a ve formátu 5K ProRes RAW s ořezem s rekordérem Atomos Ninja V. Tím je možné u tohoto cenově dostupného a kompaktního fotografického systému získat bezkonkurenční obrazovou kvalitu.

S připojeným rekordérem Atomos Ninja V+ dokáže EOS R5 natáčet v rozlišení 8K při 30 sn./s. Nabízí tak filmovým i video kameramanům nové možnosti. Tyto profesionální formáty záznamu umožňují také při zpracování jednoduše upravovat vyvážení bílé a citlivost ISO. 

Nejnovější aktualizace firmwaru zpřístupňuje klíčové funkce a schopnosti pro záznam videa a posouvají tvorbu audiovizuálního obsahu na novou úroveň.

Aktualizace firmwaru modelů EOS R6 a EOS-1D X Mark III je k dispozici ke stažení zde: https://www.canon.cz/support/consumer_products/product_ranges/cameras/eos/

Aktualizace pro EOS R5 bude k dispozici během léta 2021.

Snímky fotoaparátu Canon EOS R5 jsou k dispozici ZDE.

Fotografie Canon EOS R6 najdete ZDE.

Snímky EOS-1D X Mark III si stáhnete ZDE.

-KONEC-

O společnosti Canon Europe
Canon Europe je strategická centrála pro region EMEA společnosti Canon Inc., předního světového dodavatele technologií a služeb pro digitální zpracování obrazu. Canon Europe působí přibližně ve 120 zemích, zaměstnává okolo 13 500 lidí a přispívá zhruba čtvrtinou ke globálním ročním výnosům společnosti Canon.  Společnost Canon byla založena v roce 1937 a po celou dobu své osmdesátileté existence přináší zákazníkům špičkovou obrazovou techniku. Neustále investuje do správných oblastí a využívá příležitosti k růstu, od fotoaparátů po komerční tiskárny a od podnikového poradenství po lékařskou techniku. Firemní filozofie společnosti Canon je Kyosei, což znamená „žít a pracovat společně pro obecné blaho“. V regionu EMEA společnost Canon Europe usiluje o trvale udržitelný obchodní růst a zaměřuje se na snižování svého dopadu na životní prostředí a pomáhá jej snižovat i svým zákazníkům pomocí svých produktů, řešení a služeb. Je průkopníkem, který neustále mění svět obrazové techniky pro vyšší dobro. Svými technologiemi a inovativním duchem posouváme hranice možného, abychom mohli vidět svět z nových pohledů. Pomáháme vnášet do života kreativitu, snímek za snímkem. Protože můžeme-li náš svět vidět, dokážeme jej měnit k lepšímu.Další informace o společnosti Canon Europe naleznete na stránkách www.canon-europe.com